Uzman Görüşleri
6-11 Yaş, 12-14 Yaş, 15-18 Yaş
Okul ve Gençlik Dönemlerinde Sınırlar Nasıl Olmalıdır?
Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar cevaplıyor! - Okul ve gençlik dönemlerinde sınırlar nasıl olmalıdır? Anne ve baba uzlaşamadığında çocuklar nasıl etkilenir?
Öğretmenler, Öğrencilerinin Derslere Katılımını Nasıl Artırabilirler?
TED Adana Koleji Direktörü, Eğitim Danışmanı Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Öğretmenler, öğrencilerinin derslere aktif katılımını nasıl artırabilirler?
3-5 Yaş, 6-11 Yaş, 12-14 Yaş, 15-18 Yaş
Okulda İkinci Dil Eğitimi Nasıl Olmalı?
Dr. Psk. Aslı Aktan Erciyes cevaplıyor! - Okulda ikinci dil eğitimi nasıl olmalı?
2020-2021 Eğitim Yılı için Ailece Önceliklerimiz Neler Olmalı?
Dr. Gizem Tanol cevaplıyor! - 2020-2021 Eğitim Yılı için ailece önceliklerimiz neler olmalı?
Tatil Döneminde Çocuklara Ödev Verilmeli Mi?
Uzm. Psk. Elçin Ökten cevaplıyor! - Tatil dönemlerinde çocuklara ödev verilmeli mi?
Sınırlar Neden Bu Kadar Önemli, Neden Bu kadar Sınırları Konuşuyoruz?
Klinik Psk. Oya Azakoğlu cevaplıyor! - Sınırlar neden bu kadar önemli, neden bu kadar sınırları konuşuyoruz?
6-11 Yaş, 12-14 Yaş, 15-18 Yaş, 19-25 Yaş
Resilience (Duygusal Dayanıklılık) Nedir, Ne Değildir? Bir Bireyin Hayatına Ne Katabilir?
Klinik Psk. Oya Azakoğlu cevaplıyor! - Resilience (duygusal dayanıklılık) nedir, ne değildir? Bir bireyin hayatına ne katabilir?
Tatil Dönemlerinde Ödev ve Oyun Arasında Denge Nasıl Kurulur? Bu Süreçte Nelere Dikkat Edilmeli?
Uzm. Psk. Elçin Ökten cevaplıyor! - Tatil dönemlerinde ödev ve oyun arasında denge nasıl kurulur? Bu süreçte nelere dikkat edilmeli?
Pandemi Sürecinde Okulların Tatil Olmasıyla Birlikte Çocuklara Nasıl Rehberlik Etmeliyiz?
Uzm. Psk. Elçin Ökten cevaplıyor! - Pandemi sürecinde okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklara nasıl rehberlik etmeliyiz?
Uzaktan Eğitim Sürecinde Öğretmenler Öğrencileriyle Nasıl İlişki Kurmalı?
Uzm. Psk. Dan. Şükran Başarır cevaplıyor! - Uzaktn eğitim sürecinde öğretmenler öğrencileriyle nasıl ilişki kurmalı?
Çocuklarımızla Dersleriyle İlgili Nasıl İletişim Kurmalıyız?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Çocuklarımızla dersleriyle ilgili nasıl iletişim kurmalıyız?
3-5 Yaş, 6-11 Yaş, 12-14 Yaş, 15-18 Yaş, 19-25 Yaş
Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli ve Dispraksi Her Zaman Birlikte Mi Görülür?
Uzm. Psk. Ayça Uslu Pelin cevaplıyor! - Disleksi(okuma güçlüğü), Disgrafi(yazı güçlüğü), Diskalkuli(matematik güçlüğü) ve Dispraksi(motor koordinasyon bozukluğu) Her Zaman Birlikte Mi Görülür?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Öğrenmeyi Nasıl Zorlaştırır?
Uzm. Psk. Ayça Uslu Pelin cevaplıyor! - Dikkat eksikliği ve hiperaktivite öğrenmeyi nasıl zorlaştırır?
Ergen Çocuklarımızla Nasıl İletişim Kurmalıyız?
Uzm. Psk. Dan. Şükran Başarır cevaplıyor! - Ergen çocuklarımızla nasıl iletişim kurmalıyız?
Uzaktan Eğitim Sürecinde Eğitimi Nasıl Farklılaştırabiliriz?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Uzaktan Eğitim Sürecinde Eğitimi Nasıl Farklılaştırabiliriz?
Çocuklarımızın Başarı Kriteri Nelerdir?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Çocuklarımızın başarı kriteri nelerdir?
Çocuğumla Geriliyoruz, Ne Yapmalıyım?
Uzm. Psk. Dan. Şükran Başarır cevaplıyor! - Çocuğumla Geriliyorum, Ne Yapmalıyım?
Online Derslerde Öğretmenler, Öğrencilerini Nasıl Daha Fazla Motive Edebilir?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Online Derslerde Öğretmenler, Öğrencilerini Nasıl Daha Fazla Motive Edebilir?
Okulların Açılmasıyla Avrupa Ülkeleri Kendi Özel Deneyimini Nasıl Oluşturuyor?
Dr. Çağrı Kalaca, Avrupa ülkelerinde okullar açıldı, her ülkenin kendine özel deneyimini ve salgının izole edilmesine yönelik alınan önlemleri anlatıyor.
Avrupa Ülkelerinde Okullar Açıldı. Türkiye Bu Sürecin Neresinde?
Avrupa ülkelerinde okullar açıldı ve özel çözümler üretildi. Dr. Yankı Yazgan, Dr. Sibel Sakarya ve Dr. Çağrı Kalaca Türkiye’nin bu sürecin neresinde olduğunu anlatıyor.
Çocuğun Sosyal Gelişiminde Okulun Rolü Unutuluyor Mu?
Dr. Yankı Yazgan, Çocuğun sosyal gelişiminde okulun rolünün önemini anlatıyor.
Pandemiyle İlgili En Kritik Kararda Velilerin Rolü Ne Olacak?
Dr. Sibel Sakarya ve Dr. Yankı Yazgan, Eşitsizliklerin büyük sorunlar yarattığı ülkemiz eğitim sisteminde salgınla ilgili verilen en kritik kararlarda velilerin rolünü anlatıyor.
15-18 Yaş
Teyze/Hala/Dayı/Amca Çocuğa Daha mı Yakın Olur?
Psk. Nilüfer Taptık, gençlerin teyze/hala/dayı/amcalarıyla daha yakın olma durumunun nedenlerinden bahsediyor.

12-14 Yaş, 15-18 Yaş, 19-25 Yaş
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) Döngüsünü Kırmak-Akomodasyon
OKB ile baş ederken, kaçınma davranışlarının ortadan kaldırılması ve ailelerin bu kaçınmayı destekleyici şekilde davranmaması büyük önem taşır. Yakınları OKB'li olan bireylerin, kendilerini ritüellerin bir parçası olarak bulması kaçınılmaz hale gelebilir. Aile bireylerinin yardım etmek amacıyla yaptığı bu davranışlar, OKB döngüsünü besleyici ve kaçınmayı destekleyici bir rol oynadığı için tedaviyi olumsuz yönde etkilemektedir, bu duruma “akomodasyon” adı verilir.

Canlı (senkron) yayın mı, video kaydı ile (asenkron) öğretim mi?
Uzaktan öğretim sürecinde en fazla konuşulan ve soru gelen konulardan biri, canlı yayın mı video kaydı mı?

Uzaktan Eğitimle Değişen Evler
Uzaktan eğitim başladı ve çoğunlukla anne-babaların çalışsın veya çalışmasın hayatının orta yerine yerleşti.

0-1 Yaş, 1-3 Yaş, 3-5 Yaş, 6-11 Yaş, 12-14 Yaş, 15-18 Yaş, 19-25 Yaş
Corona Virüsünün Duygusal Etkileri
Corona virüsü hastalığının (COVID-19) ortaya çıkmasıyla birlikte birçoğumuz stres yaşıyor olabiliriz. Corona virüsünün yol açtığı hastalığa karşı kaygı ve korku yaşamak çok bunaltıcı olabilir ve özellikle genç yetişkinleri ve çocukları duygusal olarak etkileyebilir.

Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler nelere dikkat etmeli?
Uzaktan eğitim sürecinde evde çalışma yaparken erteleme ve dikkat dağınıklığı, yapmanız gerekenleri gerçekleştirmenizi engelleyebilir. Bunlar TV izlemek, kestirmek, sosyal medyada dolaşmak şeklinde özetlenebilir. Evde çalışma yaparken daha üretken olmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birkaç önemli ipucu.
6-11 Yaş, 12-14 Yaş, 15-18 Yaş, 19-25 Yaş
Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu - İletişim, Sosyal Kimlik, Denetim Odaklı Korku Kültürü
Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve Dr. Yankı Yazgan, iletişim, sosyal kimlik ve denetim odaklı korku kültürü gibi çok değerli konularla ilgili sohbet ediyorlar.

Zorbalık ve Damgalamayla Mücadele
Eşitlikçi ve özgür bir toplum hayal edenler için eşitliğin bir biçimde bozulduğu mikro-durumları düzeltmek bu yönde bir adım, bir mücadele alanıdır. Ö...
Sınıfta öğretimi nasıl farklılaştırabiliriz?
Sınıfların çoğunda odaklanılan hayali bir ortalama öğrencidir. Müfredatlar bu “hayali” öğrenci için hazırlanır. Bilişsel nörobilim göstermektedir ki aslında hiçbir yerde böyle bir ortalama öğrenci yoktur, öğretim farklılaştırılmalıdır ve dolayısı ile bu nedenle bu öğrenci hayali bir öğrenci olarak tanımlıyoruz. Tipik ortalama bir müfredatla öğrencilerin çoğu marjinalleştirilmektedir.

Sporcu Olmak
Spor yapan çocukların hayatlarında ebeveynlerin rolleri pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Genel olarak ebeveynlerin önemli bir maç/yarışma öncesinde ve so...

12-14 Yaş, 15-18 Yaş
Yeme Bozuklukları
Kişinin kendi görünümü hakkında düşünceleri, algıları ve tutumları onun beden algısını belirler. Beden algısı bir insanın erken çocukluk döneminden itibaren a...

Akran Zorbalığı
Öğrencilerin, okul ve sınıf ortamında, farklı konularda anlaşmazsızlıklar ve çatışmalar yaşaması olasıdır. Bu durumların varlığı; yeni fikirlerin doğmasına, paylaşıma, fikir çeşitli...
Son PAY'lar
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu: DEHB
1-3 Yaş, 3-5 Yaş, 6-11 Yaş, 12-14 Yaş, 15-18 Yaş, 19-25 Yaş
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) çocukluk döneminde başlayıp hayatın ileri yıllarına devam eden bir nörogelişimsel bozukluktur. Hayatın değişik evrelerinde o evrenin öğrenme, çalışma ve... Devamını oku
Zor Zamanları Nasıl Yöneteceğiz?
Pandemi döneminin yarattığı kriz, çocuklarımızla ilişkilerimizi nasıl etkiledi? Geleceğimizi nasıl etkileyecek? Sizler de bu dönem ve etkileriyle ilgili aklınıza takılanları açtığımız PAY'a yazın, can... Devamını oku
Evde Kutlamaları Nasıl Yapıyorsunuz?
Pandemiden önce açık havada, cafelerde veya restoranlarda, kalabalık gruplar halinde yaptığımız kutlamalar yerini, daha az katılımcılı ev kutlamalarına bıraktı. Sizler bu süreçte doğum günlerini, yıld... Devamını oku