
12-14 Yaş
Mesleki Gelişim Çalışmaları Öğretim Koçluğu İle Desteklenmeli
Okulların yaptıkları mesleki gelişim çalışmaları, öğretim koçluğu ile mutlaka desteklenmelidir.
12-14 yaş grubuyla ilgili tüm PAY’lara ve uzman görüşlerine bu temadan ulaşabilirsiniz.
Okulların yaptıkları mesleki gelişim çalışmaları, öğretim koçluğu ile mutlaka desteklenmelidir.
Hayali bir ortalama öğrenciye göre hazırlanan ders planları, aslında öğrencilerin büyük çoğunluğunun ihtiyaçlarını karşılamıyor.
Dr. Yanki Yazgan, Dr. Tomris Cesuroglu ve Dr. Çağrı Kalaça, Pandeminin değiştirdiği eğitim sistemi ve okulların bu sürece adaptasyonu üzerine konuştular.
Uzm. Psk. Buğu Subaşı cevaplıyor! - Kaygı olarak hissettiğimiz duygu nedir? Korku ile aynı şeyden mi bahsediyoruz?
Klinik Psk. Yeliz Çifci cevaplıyor! - Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı alan öğrenciler için okulda disiplin uygulamaları yaptırımı nasıldır?
Klinik Psk. Yeliz Çifci cevaplıyor! - Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı alan öğrenciler kaynaştırma programına nasıl dahil edilebilirler?
Uzm. Psk. Buğu Subaşı cevaplıyor! - Sınav kaygısıyla baş etmek için çocuğum sınavdan önce neler yapabilir?
Uzm. Psk. Buğu Subaşı cevaplıyor! - Kaygıyı tamamen ortadan kaldırmadan çalışma ve başarıyı olumsuz yönde etkileyen kısmını kaldırmak mümkün mü?
Uzm. Psk. Buğu Subaşı cevaplıyor! - Çocuğumun sınav kaygısı ile baş edebilmesi için ailesi olarak nasıl destek olabilirim?
Klinik Psk. Yeliz Çifçi cevaplıyor! - Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı alan öğrenciler için kaynaştırma programında yapılacak akademik düzenlemeler neleri kapsar?
Klinik Psk. Yeliz Çifçi, Dr. Çağrı Kalaça ve TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş, Sınavların çocuklarımızı nasıl etkilediği, oluşan kaygıyı yönetmek için neler yapılması gerektiğini konuştular.
Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar ve Dr. Psk. Aslı Aktan Erciyes, Zor zamanlarda anne olmak ve anne olmanın getirdikleri üzerine konuştular.
Dr. Yankı Yazgan ve Dr. Çağrı Kalaça, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu üzerine konuştular, PaylaşBüyüsün websitesine gelen soruları cevaplayarak, önerileri paylaştılar. Siz de aklınıza takılan soruları websitemiz üzerinden paylaşarak, uzman görüşlerine ve diğer ebeveynlerin fikir ve önerilerine ulaşabilirsiniz.
Klinik Psk. Yeliz Çifçi cevaplıyor! - Ailelerin, Dehb tanısı alan çocuklarına hayatlarını kolaylaştırmak için temel yaklaşımları nasıl olmalı?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Aşı olduktan sonra antikor testi yapılmalı mı?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Hangi test ne işe yarıyor? Testlerin güvenirliliği nedir?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Hastalığı geçirdikten sonra da PCR testi pozitif çıkabilir mi? Bu neyin işareti olabilir?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Mutasyonlar nasıl oluşuyor ve virüsün bulaştığı durumda mutasyonun etkileri neler?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - İlaç kullanımında neye dikkat etmeli, vitaminler gerekli mi?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Maske kullanımıyla ilgili durum ne olacak? Maske kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Hastalığa yakalandığında neye dikkat edilmeli?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Virüs nasıl bulaşıyor, en çok neye dikkat edilmeli?
Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Önder Ergönül ve Dr. Çağrı Kalaça, 8 Nisan'da gerçekleştirdikleri "Pandemide Öğrendiklerimizi Temize Çekiyoruz" canlı yayınında cevapladılar! - Covid'19 pandemisi nasıl ortaya çıktı?
Klinik Psk. Yeliz Çifçi cevaplıyor! - Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı alan öğrencilerin eğitim hakları nelerdir?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Öğretmenler ödev verirken nelere dikkat etmeli?
Uzm. Psk. Şükran Başarır cevaplıyor! - Salgın sürecinde veli - öğretmen ilişkisinde nelere dikkat edilmeli?
Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar cevaplıyor! - Okul ve gençlik dönemlerinde sınırlar nasıl olmalıdır? Anne ve baba uzlaşamadığında çocuklar nasıl etkilenir?
TED Adana Koleji Direktörü, Eğitim Danışmanı Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Öğretmenler, öğrencilerinin derslere aktif katılımını nasıl artırabilirler?
Dr. Psk. Aslı Aktan Erciyes cevaplıyor! - Okulda ikinci dil eğitimi nasıl olmalı?
Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar cevaplıyor! - İlkokul ve ortaokul döneminde sınırlar nasıl olmalıdır?
Dr. Gizem Tanol cevaplıyor! - Online ders sırasında çocuğum çok sıkılıyor. Motivayonunu nasıl artırabilirim?
Dr. Psk. Aslı Aktan Erciyes cevaplıyor! - Yurtdışına taşınan bir aile için ikinci dil eğitimi en etkili nasıl olmalı? Çocuklara verilecek ana dil desteğinin önemi nedir?
Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar cevaplıyor! - Zor mizaçlı çocuklarla nasıl bir etkileşim kurmak gerekir?
Klinik Psk. Oya Azakoğlu cevaplıyor! - Ebeveyn olarak sınırları korurken aynı zamanda çocukların duygularını ve yaşamlarını nasıl destekleyebiliriz?
Klinik Psk. Oya Azakoğlu cevaplıyor! - Sevgiyi ve kabulü koşullara bağlamanın çocuklar üzerinde ne gibi etkileri olabilir?
Dr. Gizem Tanol cevaplıyor! - Bağımsızlık becerileri online eğitimde neden önemlidir?
Dr. Gizem Tanol cevaplıyor! - Çocuklarımızın başarısında yürütücü işlevler nedir ve neden önemlidir?
Dr. Psk. Aslı Aktan Erciyes cevaplıyor! - İkinci dil en iyi kimden öğrenilir?
Dr. Gizem Tanol cevaplıyor! - 2020-2021 Eğitim Yılı için ailece önceliklerimiz neler olmalı?
Klinik Psk. Oya Azakoğlu cevaplıyor! - Çocuk büyütürken farklı ebeveynlik biçimleri duygusal dayanıklılığı nasıl destekleyebilir?
Uzm. Psk. Elçin Ökten cevaplıyor! - Tatil dönemlerinde çocuklara ödev verilmeli mi?
Klinik Psk. Oya Azakoğlu cevaplıyor! - Sınırlar neden bu kadar önemli, neden bu kadar sınırları konuşuyoruz?
Uzm. Psk. Elçin Ökten cevaplıyor! - Anne - babalar tatil döneminde çocuklarıyla oyun saatini nasıl daha etkili geçirebilirler?
Klinik Psk. Oya Azakoğlu cevaplıyor! - Resilience (duygusal dayanıklılık) nedir, ne değildir? Bir bireyin hayatına ne katabilir?
Uzm. Psk. Elçin Ökten cevaplıyor! - Tatil dönemlerinde ödev ve oyun arasında denge nasıl kurulur? Bu süreçte nelere dikkat edilmeli?
Uzm. Psk. Elçin Ökten cevaplıyor! - Pandemi sürecinde okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklara nasıl rehberlik etmeliyiz?
Uzm. Psk. Dan. Şükran Başarır cevaplıyor! - Uzaktn eğitim sürecinde öğretmenler öğrencileriyle nasıl ilişki kurmalı?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Çocuklarımızla dersleriyle ilgili nasıl iletişim kurmalıyız?
Uzm. Psk. Ayça Uslu Pelin cevaplıyor! - Disleksi(okuma güçlüğü), Disgrafi(yazı güçlüğü), Diskalkuli(matematik güçlüğü) ve Dispraksi(motor koordinasyon bozukluğu) Her Zaman Birlikte Mi Görülür?
Uzm. Psk. Ayça Uslu Pelin cevaplıyor! - Dikkat eksikliği ve hiperaktivite öğrenmeyi nasıl zorlaştırır?
Uzm. Psk. Dan. Şükran Başarır cevaplıyor! - Ergen çocuklarımızla nasıl iletişim kurmalıyız?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Uzaktan Eğitim Sürecinde Eğitimi Nasıl Farklılaştırabiliriz?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Çocuklarımızın başarı kriteri nelerdir?
Uzm. Psk. Dan. Şükran Başarır cevaplıyor! - Çocuğumla Geriliyorum, Ne Yapmalıyım?
TED Adana Koleji Direktörü Mustafa Balkaş cevaplıyor! - Online Derslerde Öğretmenler, Öğrencilerini Nasıl Daha Fazla Motive Edebilir?
Uzm. Psk. Dan. Şükran Başarır cevaplıyor! - Evden İş ve Okulu Birlikte Yürütme Sürecinde Evde İş Birliğini Nasıl Kurarız?
Dr. Çağrı Kalaca, Avrupa ülkelerinde okullar açıldı, her ülkenin kendine özel deneyimini ve salgının izole edilmesine yönelik alınan önlemleri anlatıyor.
Avrupa ülkelerinde okullar açıldı ve özel çözümler üretildi. Dr. Yankı Yazgan, Dr. Sibel Sakarya ve Dr. Çağrı Kalaca Türkiye’nin bu sürecin neresinde olduğunu anlatıyor.
Dr. Yankı Yazgan, Çocuğun sosyal gelişiminde okulun rolünün önemini anlatıyor.
Dr. Sibel Sakarya ve Dr. Yankı Yazgan, Eşitsizliklerin büyük sorunlar yarattığı ülkemiz eğitim sisteminde salgınla ilgili verilen en kritik kararlarda velilerin rolünü anlatıyor.
Uzm. Psk. Ayça Uslu Pelin, boşanma kararını duyan çocuğun neler düşünebileceğini anlatıyor.
Psk. Nilüfer Taptık, çocukların arkadaşlarıyla sürekli çatışmaları durumunda anne-babaların nasıl bir tutum sergilemelerinin sağlıklı olacağını açıklıyor.
OKB ile baş ederken, kaçınma davranışlarının ortadan kaldırılması ve ailelerin bu kaçınmayı destekleyici şekilde davranmaması büyük önem taşır. Yakınları OKB'li olan bireylerin, kendilerini ritüellerin bir parçası olarak bulması kaçınılmaz hale gelebilir. Aile bireylerinin yardım etmek amacıyla yaptığı bu davranışlar, OKB döngüsünü besleyici ve kaçınmayı destekleyici bir rol oynadığı için tedaviyi olumsuz yönde etkilemektedir, bu duruma “akomodasyon” adı verilir.
Dr. Yankı Yazgan, dikkat dağınıklığını anlamak için bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Uzaktan öğretim sürecinde en fazla konuşulan ve soru gelen konulardan biri, canlı yayın mı video kaydı mı?
Uzaktan eğitim başladı ve çoğunlukla anne-babaların çalışsın veya çalışmasın hayatının orta yerine yerleşti.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ, DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU VEYA BENZERİ ZORLUKLARI OLAN ÇOCUKLAR İÇİN EVDE KALMAK VE UZAKTAN EĞİTİM:
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ, DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU VEYA BENZERİ ZORLUKLARI OLAN ÇOCUKLAR İÇİN EVDE KALMAK VE UZAKTAN EĞİTİM:
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ, DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU VEYA BENZERİ ZORLUKLARI OLAN ÇOCUKLAR İÇİN EVDE KALMAK VE UZAKTAN EĞİTİM:
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ, DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU VEYA BENZERİ ZORLUKLARI OLAN ÇOCUKLAR İÇİN EVDE KALMAK VE UZAKTAN EĞİTİM:
Özellikle Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklar ve ebeveynleri için önümüzdeki uzaktan eğitim süreci zorlayıcı olabilir. Çocukların bu dönemi tatil modunda geçirmek istemesi ebeveyn-çocuk ilişkisi açısından çatışma yaratabilir. Bu dönemde bir düzen yaratabilmek için öncelikle rutine ihtiyacınız olacaktır.
Corona virüsü hastalığının (COVID-19) ortaya çıkmasıyla birlikte birçoğumuz stres yaşıyor olabiliriz. Corona virüsünün yol açtığı hastalığa karşı kaygı ve korku yaşamak çok bunaltıcı olabilir ve özellikle genç yetişkinleri ve çocukları duygusal olarak etkileyebilir.
Uzaktan eğitim sürecinde evde çalışma yaparken erteleme ve dikkat dağınıklığı, yapmanız gerekenleri gerçekleştirmenizi engelleyebilir. Bunlar TV izlemek, kestirmek, sosyal medyada dolaşmak şeklinde özetlenebilir. Evde çalışma yaparken daha üretken olmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz birkaç önemli ipucu.
Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve Dr. Yankı Yazgan, iletişim, sosyal kimlik ve denetim odaklı korku kültürü gibi çok değerli konularla ilgili sohbet ediyorlar.
Eşitlikçi ve özgür bir toplum hayal edenler için eşitliğin bir biçimde bozulduğu mikro-durumları düzeltmek bu yönde bir adım, bir mücadele alanıdır. Ö...
Sınıfların çoğunda odaklanılan hayali bir ortalama öğrencidir. Müfredatlar bu “hayali” öğrenci için hazırlanır. Bilişsel nörobilim göstermektedir ki aslında hiçbir yerde böyle bir ortalama öğrenci yoktur, öğretim farklılaştırılmalıdır ve dolayısı ile bu nedenle bu öğrenci hayali bir öğrenci olarak tanımlıyoruz. Tipik ortalama bir müfredatla öğrencilerin çoğu marjinalleştirilmektedir.
Spor yapan çocukların hayatlarında ebeveynlerin rolleri pek çok araştırmanın konusu olmuştur. Genel olarak ebeveynlerin önemli bir maç/yarışma öncesinde ve so...
Kişinin kendi görünümü hakkında düşünceleri, algıları ve tutumları onun beden algısını belirler. Beden algısı bir insanın erken çocukluk döneminden itibaren a...
Öğrencilerin, okul ve sınıf ortamında, farklı konularda anlaşmazsızlıklar ve çatışmalar yaşaması olasıdır. Bu durumların varlığı; yeni fikirlerin doğmasına, paylaşıma, fikir çeşitli...
Ödev yapmak bazı çocuklar için eğlenceli bir iş olabileceği gibi bazıları için gerçekten zorlayıcı bir süreçtir. Çocuğunuzun ödev yapmasını zor...
Birçok anne-babanın, çocuklarını ne kadar disipline etmeleri, ne kadar özgür bırakmaları gerektiği konusunda kafaları karışıktır. Bu kafa karışıklığında, “Çocuğuma...