Corona virüs tedbirleri çerçevesinde oluşan tatil döneminde evde neler yapabiliriz?

Corona virüs tedbirleri çerçevesinde oluşan tatil döneminde evde neler yapabiliriz?

3-5 Yaş, 6-11 Yaş

Corona virüs salgını sebebiyle birçoğumuz kaygı yaşıyoruz. Virüsün yayılmasını önleme amacıyla okulların kapatılmasıyla birlikte birçok ebeveynin aklında benzer sorular olabilir: Çocuklarımızla evde neler yapabiliriz? Onlarla nasıl zaman geçirebiliriz? Evde nasıl bir düzen kurabilliriz?

Bu dönemde evde uygulayabileceğiniz birkaç öneri:

1. Evdeki düzeni koruyun: Çocuklarınızla birlikte günlük bir düzen planlayın. Okuma çalışmaları, ev ödevleri, serbest zaman aktiviteleri, yemek saatleri, aileyle aktivite saatleri ve uyku saati gibi günlük aktiviteleri planlayın. Çocuğunuzun günlük aktiviteleri arasına molalar koyun. Tıpkı bir öğretmen gibi çizelge yönteminden yararlanabilirsiniz.

2. Evden çalışıyorsanız: Eğer evden çalışıyorsanız çocuğunuza çalışma saatlerinizi ve günlük programınızı anlatın; böylece ne zaman meşgul olacağınızı bilirler. Çalışma saatlerinizde çocuğunuzun da bir şeyle ilgilendiğinden emin olun ve düzenli aralıklara çocuğunuzu kontrol edin.

3. Kendinize zaman ayırın: Bu dönemde hepimizin kendimize vakit ayırmaya ihtiyacı var. Çocuğunuza kendiniz için de zaman ayırmanız gerektiğini anlatın ve çocuğunuzu bireysel vakit geçirebilmesi için teşvik edin. Kendinize zaman ayırmanız akıl sağlınızı koruyacak ve ilgilenmeniz gereken işler için size zaman verecektir.

4. Serbest oyun için alan yaratın: Çocuklar kendi başlarına etrafı keşfederek oyunlar üretebilir. Evinizde oyun için ayırabileceğiniz bir oda veya bir alan varsa bundan mutlaka yararlanın. Çocuklarınıza oyuncaklar ve oyun aktiviteleri konusunda birden fazla seçenek sunun; böylece kendi kendilerine daha uzun süre vakit geçirebilirler.

5. Televizyon ve bilgisayar kurallarını düzenleyin: Çocukların ekran kullanımını sınırlandırmak her ne kadar önemli olsa da, içinde bulunduğumuz düzende bu kuralları biraz da olsa esnetebiliriz. Çocuklarımıza belli aralıklarla birkaç saat televizyon izlemeye veya bilgisayar oyunu oynamaya izin verebiliriz.

6. Ailecek zaman geçirin: Beraber kutu oyunları oynayabilir veya çocuğunuzun da yaşına uygun bir diziyi veya filmi beraber izleyebilirsiniz. Aile aktiviteleri için günlük programda bir saat belirleyebilirsiniz.

7. Sabit bir uyku düzeni kurun: Bu dönemde özellikle yaşı daha büyük çocuklar daha geç uyumak ve daha geç uyanmak isteyebilir. Bu her ne kadar cazip olsa da çocuğunuzun beden ve akıl sağlığı için yararlı olmaz. Bu yüzden belirlediğiniz uyku düzenine uyun ve uyku saatinden en az 1 saat önce ekran kullanımını sınırlayın.

8. Haberlere çok sık bakmamaya çalışın: Sürekli olarak yeni haberleri okumak kaygınızı arttırabilir ve çocuklarınızı olumsuz etkileyebilir. Güvenilir haber kaynaklarını takip edin ve günlük haber erişiminizi sınırlayın.

9. Çocuklarınızı duygularını ifade etmek konusunda teşvik edin: Çocuklarınızla neler hissettikleri hakkında konuşmak için zaman ayırın. Örneğin akşam yemeği esnasında bu konu hakkında konuşup sonrasında günlük rutininize geri dönebilirsiniz. Bu onların yaşadığı kaygıyı anlamanız ve bu kaygıyla nasıl baş ettiklerini öğrenmeniz için yararlı olacaktır.

10. Çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarını göz önünde tutun: Bu önerileri kendi çocuğunuzun özellikleri ve ihtiyaçlarına göre düzenleyebilirsiniz. Bazı çocuklar diğerlerine göre daha fazla kurala ve düzenlemeye ihtiyaç duyabilir. Yaşı daha büyük çocuklar daha sık sosyal medya kullanmak ve arkadaşlarıyla iletişimde olmak isteyebilir. Bütün bunları göz önünde tutarak kuralları belirleyin ve gerektiğinde esnetin.