Öfke Nöbeti Sırasında Ne Yapmalıyım?
3-5 Yaş
Her şeyden önce orada bulunan yetişkinin sakin kalabilmesi çok önemlidir. O anda çocuğun bir sıkıntısı olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada sizin de öfkelenmenizin çocuğa hiçbir faydası olmaz. Öncelikle çocuğun kendisine zarar vermediğinden emin olmak gerekir. Eğer zarar veriyorsa, çocuğun bu davranışını durdurmak gerekebilir. Çocuğun, anlaşıldığını hissetmesi en önemli unsurdur.
Örneğin, “Şu anda çok kızgın görünüyorsun, bu elimdekileri istiyorsun ve sana vermediğim için öfkeleniyorsun” denilebilir. Çocuk biraz daha sakinleştikten sonra, “Sarılmak ister misin?” diye sorabilirsiniz. Ayrıca eğer çocuğunuz sakinleşmeyi başardıysa, “Sakinleşmeyi başarmana çok sevindim” diyerek onun bu davranışını desteklediğinizi gösterebilirsiniz. Elbette bu noktada öfke krizini başlatan ve çocuğunuzun istemediği şeyi ona geri vermeniz, onun bu süreci daha fazla sürdürmesine neden olabilir. Ayrıca konu her neyse bunu hemen o an konuşmak zorunda değilsiniz. Çocuğunuzun bunu konuşmaya hazır olmayabileceğini düşünebilirsiniz. Bu, aynı öfke krizini yeniden tetikleyebilir.
Aynı zamanda çocuğun bir sonraki sefer öfkelendiğinde neyi farklı yapabileceğini anlayabilmesi için ona yardımcı olmak gerekir. Çocuğunuz tamamen sakinleştikten belirli bir süre sonra onunla konuşabilirsiniz. Ama öğütler vermek yerine, sorular sormak daha fazla işe yarayacaktır. “Sence az önce ne oldu? Neler hissettin? Ne istemiştin sen? Aklına neler geldi? Peki istediğini elde etmek için iyi bir yol oldu mu bu? İstediğini elde etmek için bir dahaki sefer acaba neler farklı olabilir? Bir dahaki sefer bunu daha farklı yapmayı hatırlamak için neler yapabilirsiniz? Sana yardım etmek için benim yapabileceğim bir şey olabilir mi? Böyle bir durum yine olsa bu sefer ne yapardın?” gibi sorular işe yarayacaktır.
Son olarak, çocuğun kendini kontrol edebilmesi için yollar bulması ve bu konuda ona yardımcı olmak işe yarayabilir. Mesela çok öfkelendiğinde, herhangi bir şey yapmadan önce, bir çeşit hayali kumanda ile o anı dondurmak ve daha sonra düşünüp bununla ilgili harekete geçmek öğretilebilir. Bazı çocuklar için sinirlendikleri zaman sıkabileçekleri yumuşak ve küçük bir topla oynamak işe yarayabilir