Uzman

“ANNE-BABALAR ÖĞRETMENLİK YAPMAK ZORUNDA KALIRSA...?”-4
3-5 Yaş, 6-11 Yaş, 12-14 Yaş
DERS ÇALIŞIRKEN / ÖDEV YAPARKEN (Devamı)
- Mümkün oldukça birden fazla kaynak kullanın.
- Örn: Hikayeyi veya kelimeleri canlandırmalarını söyleyin. Ayrıca Powerpoint gibi görsellerden yararlanın. O günkü konunun görselini power point sunumundan izleyebilir ya da kendisi bir görsel öğreniciyse o konuyu görsel olarak hazırlayıp, anlatabilir.
- Elektronik yöntemlerden faydalanın.
- Zaman yönetimi ve planlama için bazı uygulamalar kullanılabilir.
- Zaman yönetimi için telefonunuzun alarm veya takvim uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu sayede hem zamanı takip edebilirsiniz hem de çocuğunuz daha verimli çalışmış olur. Planlama için takvim veya notlar bölümü kullanılabilir.
- Elektronik uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Zaman yönetimi için Forest, Focus Plant veya Mars Craft kullanılabilir. Planlamaya yardımcı olmak için Choiceworks Calendar gibi bir uygulama kullanılabilir (Uyarı: Bu uygulamaların bazıları ücretli ve yabancı dilde olabilir –bunu aklınızda tutun-).
- Zaman yönetimi ve planlama için bazı uygulamalar kullanılabilir.
- Çalışma bitmek üzereyken hatırlatıcı olun.
- Bir çalışmanın son bulmak üzere olduğunu, çalışmanın birazdan sona ereceğini ve yaptığı çalışmaya bu sebeple son vermek zorunda kalacağını belirten işaretler kullanılabilinir (örn. yanıp sönen bir ışık, bir müzik sesi veya renkli kart).
DERSTEN SONRA
- İşlenen konuların üzerinden özet geçin. Önemli kısımları tekrar söyleyin.
- Çocuğunuzun çabasını (başarısını değil) güler yüzle ve sarılma/sırtını sıvazlama/ “çak” yaparak takdir edin.
- Hedefine ulaşmamış olabilir. Bu noktada, “Bu çalışmanı bitirmek için bayağı uğraştın. Bir dahakine daha iyi olacağına eminim. Bir dahaki sefere daha hızlı çalışabilirsin.” şeklinde bir ifade kullanmak uygundur.
- Hatırlatıcı materyal kullanmasını teşvik edin.
- Zorlandığı konularla ilgili sınıf arkadaşlarına danışması için yönlendirin.
- Hem sosyalleşme olanağı sağlar hem de problem çözme becerilerini destekler.
- Çocuğunuzu sürekli ders çalışması için zorlamayın, serbest oyun da aynı derecede önemlidir.
- Diğer velilerle paylaşın.
- Herkes benzer bir durumdan geçerken aynı sorunları yaşadığınızı ve bazı sorunlara sizden başkalarının da çözüm bulamadığını bilmek sizi iyi hissettirebilir. Bu, “Herkes aynı durumda”’yı size düşündürürken süreci normalleştirmenize de olanak sağlar, kaygınızı azaltır. Bu sebeple sınıftaki diğer anne-babalarla iletişimde olun. Çeşitli forumları kullanın. Anne-baba ve uzmanların paylaştığı bir forum olan paylasbuyusun.com’u ziyaret edebilirsiniz.