Çocukluk döneminde pek çok hastalıkla karşılaşmak mümkündür.
En sık görülen hastalıklardan biri olan soğuk algınlığının belirtileri 3-5 günden iki haftaya kadar sürebilir.
Çocuğun kendisini en kötü hissettiği ilk birkaç gün en bulaşıcı dönemdir. Bu süreçte evde kalması hem dinlenmesi hem de hastalığı bulaştırmaması için önemlidir. Soğuk algınlığında doktorunuzun tedavi önerilerinin yanı sıra burun spreyi ve oda içerisinde kullanılacak bir hava nemlendirici çocuğunuzu daha rahat nefes almasını sağlayacaktır. Soğuk algınlığı virüs kaynaklı olduğundan antibiyotik etki göstermeyecektir. Gerekli durumlarda tedaviye ateş düşürücü de eklenebilir.
Kulak enfeksiyonları orta kulak kanalında basınç oluşturan, kulak zarının arka kısmına yerleşmiş bakteriler nedeniyle oluşan ağrılı bir enfeksiyondur. Ağrı haricinde ateş, iştahsızlık ve uyku bozuklukları görülebilir. Kulak enfeksiyonları genellikle bulaşıcı değildir. Kulak enfeksiyonlarında genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Çok hafif durumlarda veya viral bir enfeksiyonsa doktorunuz ağrı kesici gibi tedavi de gerçekleştirebilir.
Kusma ve ishal; ateşle birlikte görülebilir. Bu durumlara bağırsaklarda enfeksiyona virüsler neden olur. Kusma genellikle 1-2 gün içinde biter ancak ishal bir hafta veya daha uzun süre devam edebilir. Kusma ve ishalin görüldüğü bakteriyel kaynaklı pek çok enfeksiyon bulaşıcıdır. Bulaşma dışkı yoluyla olacağı için çocuğun yaşına göre gerekli hijyen tedbirlerinin alınması önemlidir. Bu süreçte çocuğunuzun bol sıvı tüketmesine özen göstermelisiniz. Yemeklerini sık sık küçük porsiyonlar şeklinde verebilirsiniz. Yüksek ateşin eşlik ettiği durumlarda doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.
Bir diğer hastalık olan viral enfeksiyon, hafif ateşle seyreder ve deride döküntülere neden olur. Yanaklar parlak kırmızı renktedir. Enfeksiyona yakalanan çocuklar iki haftaya kadar hiçbir belirti göstermeyebilir. Belirtiler görünmeden önceki 5 güne kadar bulaşıcı olabilir. Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. Ateş genellikle birkaç gün içerisinde düşer, döküntüler ise birkaç hafta içerisinde düzelir.
Suçiçeği Ateş ve kırmızı kaşıntılı döküntülerle seyreden bir hastalıktır. İleri seviyelerde cilt enfeksiyonlarına, zatürre ve menenjit vakalarına yol açabilir. 12 aydan küçük bebekler henüz aşılama yapılmadığı için daha hassastır. Aşılama sonrası hastalığa yakalanma ihtimali çok düşüktür. Siz daha önce suçiçeği geçirmediyseniz ve çocuğunuz hastaysa, hastalığın size bulaşmaması için lezyonları düzelene kadar dokunmamalısınız. Suçiçeği tedavisinde dinlenmek son derece önemlidir. Gerekli görürse doktorunuz antiviral tedaviye başlayabilir.
Beta olarak da bilinen streptokok enfeksiyonu boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtilerle ortaya çıkan bu enfeksiyonun tanısı boğaz sürüntüsü ile konur. Hastalık, hapşırma, öksürük ve kişisel eşyaların ortak kullanımıyla bulaşır. 10 günlük bir antibiyotik kullanımı ile hastalığın tedavisi gerçekleştirilir.
Krup hastalığında boğazın iç yüzeyine yapışan ve üst solunum yolunun şişmesine neden olan bir virüs nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle ateşle birlikte görülür ve belirtileri 5-7 gün sürer. Krup hastalığında ateş ve öksürük varsa bulaşıcıdır. Hafif vakalarda doktorunuz ateş düşürücü gibi ilaçlar verilirken ağır vakalarda ise steroid tedavisi uygulanır. Soğuk hava çocuğunuzun öksürüklerine iyi gelir. Bunun için camın önünde durarak birkaç dakika dışarıdan gelen soğuk havayı almasını sağlayabilirsiniz. Böylece hava yollarının şişmesini önlemiş olursunuz.
Zatürre kışın viral olarak gören bir hastalıktır ve bu durum birkaç hafta boyunca sürebilir. Genellikle şiddetli olmayan hırıltılı solunum ve astım benzeri belirtiler görülür. Yüksek ateş, halsizlik ve öksürük de zatürrenin belirtileri arasındadır. Zatürre öksürük ve hapşırıkla bulaşabilir. Bu hastalık için de uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Zatürrede dinlenmek çok önemlidir. Yeterli dinlenme iyileşme sürecinin en hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır.