ʺBunlar daha iyi günleriniz!ʺ

Motivasyon düşüren cümlelerden bir örnek ile olumsuz iletişimin hamilelik sürecinden itibaren ebeveynleri nasıl etkilediğine değiniyoruz.

Çocuklu yaşama geçiş aynı zamanda alışılmış düzenin dışına çıkmak anlamına da geliyor. Bu değişikliklere alışma süreci kendi başına zorken bir de etraftan gelen motivasyon düşüren yorumlar anne ve baba adaylarını daha da negatif bir ruh haline sürükleyebiliyor.

Hamilelikten itibaren eşler ve özellikle kadınlar için pek çok değişim peş peşe yaşanıyor. Fiziksel değişim, hormonlara bağlı ruhsal değişimler, bazen sürecin getirdiği sağlık problemleri, eşle ilişkiler, evdeki değişimler derken…

Tüm bunlara ayak uydurmak için motivasyona ihtiyaç duyulduğu bir gerçek. Peki gerçekten çevredeki kişiler bunu yapıyor mu? Yoksa tam aksine cesaret kırıcı sözler mi sarf ediyorlar?

“Bu daha iyi günlerin!”

Oldukça tanıdık bir cümle. Hamilelikten itibaren başlıyor bu ve benzerleri; “Bir doğsun da ondan sonra görürsün!”, “Daha dur, bir yürüsün de sonra görürsün!”. Tüm bunlar ileriki süreçte ne yaşayacağını tam olarak kestiremeyen anne babalar için oldukça can sıkıcı cümleler oluyor. Bu söylenenler sürecin zorluğuna rağmen bir bebek sahibi olacak olmalarının güzelliğini yaşayamamalarına sebep oluyor. Aslında içinde bulundukları durumun kötü bir durum olduğunu düşünüyorlar.

Bu tarz ifadelerle karşılaşmak depresyon ve anksiyete ile mücadeleyi zorlaştırırken kişinin kendisini daha yalnız hissetmesine de neden oluyor. Anne ve baba olmanın zorlukları hakkında gerçekçi bilgiler vermek de önemli ancak “şu halinin tadını çıkar, bir daha zor bulursun.” gibi toksik pozitiflik içeren ifadeler kullanmadan. Herkesin deneyimi kendine özel. Sizin yaşadığınız güçlükleri başka biri yaşamayabilir. Başka birinin yaşadıklarını da siz yaşamayabilirsiniz. Bu nedenle kendi bildiklerinizi ve deneyimlerinizi empoze etmemeye çalışın. Yeni anne baba olacak kişilere toksik pozitiflikle yaklaşmadan destekleyici davranmak onların hayatlarındaki bu yeni döneme daha güçlü girmelerine yardımcı olabilir. Kendinizi olumsuz duyguların içinde kaybolmuş gibi hissediyorsanız sizin için hazırladığımız ‘‘Çocuklar, Gençler ve Ebeveynler İçin Olumlu Düşünme Aktiviteleri’’ blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız