Çocuklarla Doğal Afetler Hakkında Nasıl Konuşulmalı?

Çocuklar için de endişe verici olan doğal afetler hakkında nasıl konuşulması gerektiğine ilişkin bilgilere bu yazıdan bulaşabilirsiniz.

Doğal afetler çocuklar için endişe vericidir. Bu yüzden bu olayla baş etmek onlar için zor olabilir. Bunun nedeni ne olduğunu tam olarak anlayamamaları ve bundan sonra ne olacağını bilmemeleridir.

Bulunduğunuz bölgenin uzağında bir doğal felaket meydana geldiğinde çocuğunuzu bu olaydan korumak için konuyu saklama ihtiyacı duyabilirsiniz ancak okul çağındaki çocukların bunu kendi aralarında konuşabileceğini ve internetten takip edebileceklerini unutmayın.

Uzmanlar çocuklara en uygun ifadelerle doğal afetler hakkında bilgi verilmesini öneriyor.

Örneğin bir deprem olduğunda yer altındaki kayaların hareket ettiğini ve bu nedenle zeminin sallandığını anlatabilirsiniz. Sonrasında onun size soracağı soruları dinleyin. Bildiğiniz cevapları yaşına uygun şekilde anlatın. Bilmediğiniz bir konuysa birlikte araştırmayı önerin. Tüm yaşananlardan sonra ona güvende olduğunu hissettirin. Bu onun kendisini iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Eğer depremden etkilendiyseniz umutlu olmak zor olabilir. Ama çocuklarınız için iyimser kalmaya çalışın Yaşananlar sonrası olabildiğince rutinlere geri dönmeye çalışın. Örneğin yatmadan önce ona kitap okuyorsanız bunu sürdürün. Bu tarz rutinlerin devamı onları kaygıdan uzaklaştıracaktır.

 Bu süreçte çocukların olabildiğince medyadan uzak tutun. Kötü görüntüler onlar için tahmin ettiğimizden daha korkutucu ve travmatik olabilir.

Aynı haberin tekrar tekrar yayınlandığını bilemeyecekleri için aynı felaketin sürekli yaşanmaya devam ettiğini de düşünebilirler. Böyle bir durum karşısında çocuğunuza en doğru açıklamayı yaparak onu rahatlatmaya çalışın.

Çocuklar doğal afet sonrası stres belirtileri gösterebilir. Uyku ve iştah problemleri, öfke nöbetleri yaşayabilirler. Bu belirtiler belli bir seviyeye kadar normaldir. Ancak bu durumlar çocuğunuzun günlük yaşamını olumsuz etkilemeye başlarsa bir uzman yardımı almak iyi olabilir.

Deprem Sonrası Çocuklarımızın Ruh Sağlığını Nasıl Koruyacağınızı merak ediyorsanız ‘‘Deprem Sonrası Çocuklarımızın Ruh Sağlığını Nasıl Koruyacağız?’’ adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız