Çocuklarda psikolojik istismar, ebeveynlerin, bakıcıların veya çocuğun hayatındaki diğer önemli kişilerin çocuğun üzerinde olumsuz etki yaratacak davranış, konuşma ve eylemler sergilemesi olarak görülmektedir. Bu psikolojik istismar hem çocuğun duygusal gelişimini hem de kendine değer vermesini engeller.
Neler duygusal istismar sayılır?
İsimle alay etmek, hakaret, şiddet tehdidinde bulunmak, bir başkasına yapılan fiziksel veya duygusal istismara tanık olmasına neden olmak, sevgisizlik, destek ve güven eksikliği gibi durumlar çocuğa yapılan duygusal istismardır. İstismar pek çok ailede ve ortamda görülebilir.
Çocuğun;
En iyi anne babalar bile stresli zamanlarında çocuklarına bağırmış veya öfke içeren sözcükler kullanmış olabilir. Anne veya baba öfkesini kontrol etmekte güçlük çekiyorsa bir uzman desteği ile kendi davranışlarını değiştirmek için yardım alabilir. Ayrıca ebeveynler bağımlılıklarla ilgili sorunlar yaşıyorsa yine gerekli destekleri alarak bu alışkanlıklardan kurtulmak için sağlıklı yollara başvurabilir. Bu problemleri çözüme ulaştırmak, çocuğun uzun vadede duygusal istismardan dolayı yaşayacağı zararı azaltmak için önemlidir. Çocukta, zayıf zihinsel gelişim, ilişki kurma ve sürdürmede güçlükler gibi problemlere yol açabilir. Yapılan bazı çalışmalara göre çocukken duygusal ve fiziksel istismarla karşılaşmış olan yetişkinlerde kanser görülme oranlarının fazla olduğu, alkol ve uyuşturucu kullanma ihtimalinin de arttığı gözlemlenmiş. Çocukluğunda istismara maruz kalanların, ne yazık ki yetişkinlik döneminde istismarcı olma riskinin de daha fazla olduğu görülmüş. Bir ortamda istismar varsa çocuğun iyileşmesi önceliklendirilir. Daha sonra ise istismarı yapan anne veya babanın bu davranışlarını düzeltmek için yardım alması gerekir. Çocuklarımızı istismardan korumak ve onlara kendilerini korumayı öğretmek adına neler yapabileceğinizi öğrenmek için ‘‘Çocuklarımızı İstismardan Korumak ve Onlara Kendilerini Korumayı Öğretmek Adına Neler Yapabiliriz?’’ adlı blogumuza göz atabilirsiniz!