Gençlerin Sosyal Medya Kullanım Oranları

Sosyal medya kullanımı için ayrılan süre gün geçtikçe artıyor, bu yazıda gençlerin sosyal medya kullanım oranlarına değiniyoruz.

Pew Araştırma Merkezi’nin 13-17 yaşları arasındaki gençlerle yaptığı anketin sonuçlarına göre TikTok en iyi çevrimiçi platform! Facebook, TikTok kullanan gençlerin sayısına göre ciddi anlamda düşük olduğu görülüyor. TikTok ilk çıkışından bu yana popülaritesini gittikçe arttırmakta. Bunun rağmen, YouTube hala gençler arasındaki %95’lik kullanım oranıyla listenin başında yer alıyor. TikTok %67 ile ikinci, Instagram %62 ile üçüncü, Snapchat ise %59 oranıyla dördüncü sırada yer alıyor. Bu ankette aynı zamanda gençlerin bu platformlarda geçirdiği süreler de araştırılıyor. Ankete katılan gençlerin %35’i YouTube, TikTok, Instagram, Snapchat ve Facebook uygulamalarından birini “neredeyse sürekli” kullandığını söylüyor.

Genel olarak bakıldığında anketteki gençlerin % 19'u YouTube'u, % 16'sı TikTok’u ve % 15'i Snapchat’i neredeyse sürekli olarak kullanıyor. Facebook kullanan gençlerin sayısı son on yılda keskin bir şekilde azalmış durumda olduğunu görüyoruz. Katılımcıların %32’si Facebook’u hiç kullanmadığını da belirtmiş. Gençler arasında önemini kaybetmiş olsa da Facebook yetişkinler arasında hala oldukça sık kullanılıyor. Facebook kullanımının gelir düzeyleriyle de bağlantılı olduğu gözlemlenmiş. Facebook sosyal medya dünyasındaki hakimiyetini kaybetmesine rağmen, düşük ve orta gelirli hanelerde yaşayanlar arasında hala yüksek kullanım oranlarına sahip. Ancak yüksek gelirli hanelerde durum tam tersini gösteriyor.

Sosyal medya kullanımları cinsiyete göre de farklılıklar gösteriyor. Genç kızlar TikTok, Instagram ve Snapchat'i daha fazla kullanırken genç erkekler ide ağırlıklı olarak YouTube, Twitch ve Reddit uygulamalarına yönelmiş durumda. Günümüzde sosyal medya kullanımı, birçok gencin günlük rutininin ortak bir parçası haline geldi.

Katılımcıların % 55’i sosyal medyada geçirdikleri zamanın doğru olduğunu düşünüyor. Tüm bu yüksek oranlara rağmen ankete katılan gençlerin %36’sı sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiğini söylüyor. Cinsiyet farklılıkları burada da devreye giriyor. Genç erkeklerin çoğunluğu sosyal medyada geçirdiği zamanı doğru bulurken, genç kızların sadece yarısı bu sürenin doğru olduğunu söylüyor. Sosyal medya kullanımlarıyla beraber genel olarak internet kullanımı da artış gösteriyor. İnternetin herhangi bir nedenle günlük olarak kullanımı son on yılda %92’den %97’ye ulaşmış durumda.


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız