Grip ve Soğuk Algınlığı Neden Şiddetli Bir Dönüş Yaptı?

Artan grip ve soğuk algınlığı belirtilerinin nedenine dair bilimsel düşünceleri bu yazıda bulabilirsiniz.

COVID-19’un yayılmasını önlemek için yapılan kısıtlamalar, diğer solunum yolu hastalıklarının yayılmasını da belirgin bir şekilde düşürmüştü. Kısıtlamalarla beraber 2020 ve 2021’in başlarında ortadan kaybolan, genellikle hafif soğuk algınlığı belirtileri ile kendini gösteren ancak çocuklarda ve yaşlılarda daha ciddi durumlara neden olabilen “grip ve solunum yolu sinsityal virüs (RSV)”, şimdi ise yeniden hızlı bir yükselişe geçti. Bu durumun, nüfusun çoğunun bağışıklık sisteminin zayıf oluşundan kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Vücut, bir virüse maruz kalmadığında antikor seviyeleri düşer. COVID-19 kısıtlamalarında diğer virüslerle de karşılaşılamadığı için antikor seviyelerinin düşmüş olacağı düşünülüyor. Aslında mevsimsel enfeksiyonlardaki bu artışın geçen yıl gerçekleşmesi bekleniyordu ancak bu virüslerin görülme mevsimi hafif atlatıldı ve artış 2022 yazında başladı. Sıcaklık ve nem de virüslerin bulaşmasına yardımcı oldu. Bir diğer ihtimalle bu virüslerin, birbirlerinin etkisini azaltabileceği düşünülüyor yani bir enfeksiyon, diğer bir enfeksiyonu engelleyecek bir bağışıklık tepkisi yaratıyor olabilir.

Geçen yıl yaşanan ilk grip dalgası, Omicron varyantı ile beraber azalmaya başlamıştı. Bunun sebebi Omicron enfeksiyonunun gribe karşı kısa süreli bir koruma sağlamış olması ve insanların korunmak için maske ve mesafeye dikkat etmeye devam etmiş olması olabilir. Tüm bunlara bağlı olarak yeni normalde mevsimsel virüslerin nasıl bir yol izleyeceği tahmin edilemiyor. Özellikle bağışıklığı düşük kişilerin bu sene mevsimsel enfeksiyonları geçirmesine bağlı olarak önümüzdeki yıl bir grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında hafifleme görülebilir ancak COVID-19’un mevsimsel bir hastalığa dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda şu an için bir şey söylemek güç.

 

Referans: https://www.nature.com/articles/d41586-022-03666-9 (Erişim Tarihi: 28 Kasım 2022)


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız