Çocuklar İçin İlk Yardım Rehberi

İlk yardım gerektiren yaralanmalarda çocuğunuza profesyonel destek sağlayabilmeniz için gerekenler bu yazıda yer alıyor.

Çocuğunuz ilk adımlarını attığı andan itibaren düşebilir ya da incinebilir. Bu durumda yaralanmalara her zaman engel olamasanız da hazırlıklı olabilirsiniz.

İşte çarpma ve yanıklardan burkulan bileklere kadar her şeyi profesyonel bir şekilde halletmenin yolları…

Çocuğunuz başını çarptığında; şişmeyi önlemek için buz torbasını ya da donmuş sebzeleri ince bir havluya sararak çarptığı bölgeye tutun. Ağrısı varsa parasetamol (asetaminofen) önerebilirsiniz. Çocuğunuzu bir süre gözlemleyin. Baş çarpmalarında İbufrofen vermeyin! İbubrofen kanamayı artırabilir ve bu durum olası bir beyin hasarı için tehlikelidir. Eğer çocuğunuzun davranışları hakkında endişeliyseniz acile götürün. Çocuğunuz belli bir süre bilinçsiz kaldıysa ya da mide bulantısı, kusma, görmede bozukluk varsa ambulansı arayın.

Burun kanamasında; çocuğunuzun başını hafifçe öne eğmesini sağlayın ve ardından burnunu iyice sıkıştırmak için burun kemiğinin hemen altına bir havlu koyun. Bu şekilde 10- 15 dakika boyunca bekleyin ve sabırlı olun. Kanama durduğunda ve pıhtılaşma başladığında bölgeyi nemli tutmak için nemlendirici kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun geri yaslanmasına izin vermeyin. Bu şekilde kan boğazına ve midesine gidebilir, bu da kusmalarına sebep olur. Kısa ve hafif bir darbe bile kanamayı tekrar tetikleyebileceğinden dolayı çocuklarınıza birkaç saat boyunca burnunu sümkürmekten vazgeçirin. Burun deliklerine de kağıt mendil veya pamuk koymayın! Eğer kanama 30 dakika içinde geçmezse veya çocuğunuzun burnu kırık gibi görünüyorsa yardım alın.

Vücudunda yanıklar oluştuğunda; yanık olan deriyi sakinleştirmek, ağrıyı hafifletmek ve yanığı durdurmak için 10-15 dakika boyunca soğuk su altında tutun (bu işlemi 24-48 saat boyunca ihtiyaç duyulduğu sürece uygulayabilirsiniz.) Daha sonrasında derinin iyileşmesine yardımcı olması için antibiyotikli krem kullanabilirsiniz. Ağrı için ise ağrı kesici kullanılabilir. Kabarcık oluşması durumunda bir şey uygulamayın. Oluşan kabarcıklar enfeksiyonu engeller. Kabarcık kendi kendine patladığında antibiyotikli merhem sürün ve bandajı yenileyin. Tahriş edici olabileceği için E vitamini ya da yağ kullanmayın. Doku hasarına sebep olmamak için buzu direkt olarak yara üzerine koymayın. Çocuğunuzun cildi kızgın, lekeli, ıslak, ağdalı görünüyor veya hareket edemiyorsa yardım alın. Acil tıbbi müdahale gerektiren yanıkları olabilir. Herhangi bir kimyasal yanık olması durumunda doğrudan acil servise götürün.

Derin kesikler olduğunda; yarayı su ve sabunla yıkadıktan sonra antibiyotikli krem sürün ve bandajlayın. Eğer bandajda kanama görüyorsanız, 15 dakika boyunca basınç uygulayın ve kanamayı durdurmak için hasarlı bölgeyi kalp hizasından yukarıda tutun. Kesikleri; alkol, hidrojen peroksit veya Betadine (bir antiseptik) ile temizlemeyin. Alkol ciddi derecede can yakabilir ve hidrojen peroksit ile Betadine de cilde zarar vererek iyileşmeyi zorlaştırabilir. Eğer yara büyükse, açıksa veya kan fışkırıyorsa yardım alın. Çocuğunuzun dikişe ihtiyacı olabilir. Derin dokular, bağlar veya kemik görüyorsanız, 15 dakika içinde kanamayı durduramıyorsanız ya da gömülü bir yabancı cisim olabileceğini düşünüyorsanız acil servise gidin.

Bilek burkulmalarında; çocuğunuzu oturtun ve burkulan bileği buz uygulaması yaparak kalp seviyesinin üstünde tutun. 48 saat ve her saat başı 15 dakika boyunca buz uygulamasına devam edin. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesici tercih edebilirsiniz. İlk 48 saat içerisinde çocuğunuzun burkulan ayağını ılık suya sokmamasına dikkat edin ve o bölgeyi sıcak tutmamaya özen gösterin. Sıcak; şişmeyi ve ağrıyı artırabilir. Çocuğunuz burkulan ayağının üzerine basamıyorsa ya da ayağı deforme olmuş görünüyorsa acil servise gidin. • Çocuğunuz boğuluyorsa; konuşmaya devam edin. Eğer çocuğunuz basit seslerle size yanıt verebiliyorsa solunum yolları açık demektir. Eğer cevap alamıyorsanız, 112’yi arayın ve hoparlöre alın. Daha sonrasında Heimlich manevrası yapın. Kollarınızı çocuğunuzun beline sarın, bir yumruk yapın ve yumruğunuzun başparmak tarafını üst karına (göğüs kafesinin hemen altına) yerleştirin. Sonrasında, diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve nesne çıkana kadar yukarıya doğru hızlı itmeler yapın (çocuğunuz bir bebek veya yeni yürümeye başlayan bir çocuksa; çocuğunuzu kaldırın, yüzünü aşağı çevirin ve elinizin tabanını kullanarak kürek kemiklerinin arasına sert darbeler uygulayın.) Sakin olun. Eğer çocuğunuz öksürüyor ama konuşamıyorsa, cismi öksürerek çıkarmasına müsaade edin. Parmaklarınızı ağzına sokmayın. Eğer olaydan sonra nefes almasında bir değişiklik varsa ya da konuşmakta sorun yaşıyorsa acil servise gidin. Çocuğunuzdan yanıt alamazsanız 112’yi arayın.


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız