Çocuğunuzun Size Sıkıntılarını Anlatmasını Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Çocuklar sıkıntı yaşadıkları durumları anlatmakta güçlük çekebilir, bu gibi durumlarda çocuğunuzun size kendini açmasını ve uygun bir iletişim kurmanız için ipuçlarına değiniyoruz.

Çocuğunuzun endişeli ve stresli olduğunu düşünüyorsunuz, ama onu rahatsız eden şeyin ne olduğunu bilmiyorsunuz. Merak etmeyin; bu ebeveynlerin sıklıkla karşılaştıkları bir durum, çünkü çocuğunuzun hassas konuları gündeme getirmesi onun için korkutucu veya utanç verici olabilir. Peki, çocuğunuzun size bir şey anlatmasını sağlamak ve çocuğunuzla iletişim kurabilmek için nasıl bir yol izleyebilirsiniz?

Konuşmayı Siz Başlatın

“Üzgün görünüyorsun. Seni neyin rahatsız ettiğini tahmin etmeye çalışmamı ister misin?” gibi bir cümleyle konuya girebilirsiniz. Konuşmaya hazır değilse daha sonra her zaman onu dinleyeceğinizi bilmesi gerektiğini söyleyebilir ve ardından konuşmayı o anlık sonlandırabilirsiniz.

Çocuğunuzu Anlamaya Çalışın

Çocuğunuz hiçbir zaman çok konuşkan olmadıysa, bir sorununu size açması normalden daha sıkıntılı olacaktır. Çocuğunuzun konuşmayı başlatmasına izin vermeyi ve ardından yargılamadan veya tavsiye vermek için hemen müdahale etmeden dinlemeyi unutmayın. Çocuğunuz arkadaşlarından veya okuldan şikâyet etse bile, söylediklerini görmezden gelmeyin ve hissettiklerini anlamaya çalışın. Size söylemeye çalıştığı şeyi gerçekten anladığınızı ona belli edin.

Çocuğunuzun Yalan Söylediği Durumda Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuzun yaptığı şeyler hakkında yalan söylediğini ya da gerçekleri söylemekten kaçındığını mı düşünüyorsunuz? Çocuğunuzun şu an yalan söylüyor olması, onun ahlaki değerlerden yoksun olduğu anlamına gelmez. Çocuklar genellikle yalan söylerler, çünkü size söylediklerinin gerçekten doğru olmasını isterler ya da vereceğiniz tepkiden korkarlar. Şüphelendiğiniz konu hakkında konuşmaya başlamadan önce, doğru zamanı ve yeri seçmeye özen göstermelisiniz.

Uzmanlar, hileli sorular sormak yerine, neden şüphelendiğinizi doğrudan çocuğunuza söylemeniz gerektiğini vurguluyor. Gerçek cevaplar almaya başladığınızda, derin bir nefes alın. Bu, konuşmak veya ders vermek yerine, dinlemeniz gereken bir zamandır.

 

Referans: 1. https://www.parents.com/kids/responsibility/talking-to/getting-your-kid-to-open-up/ Erişim Tarihi: 25.03.2022


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız