Maceracı Bir Çocuk Yetiştirmenin Güvenli Bir Yolu Var Mı?

Çocuklar macera peşindeyken ebeveynler korku duyabiliyor. Bu yazıda çocuğunuzu macera konusunda teşvik edici ve güven içinde yetiştirmek için ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

Kendinizi hiç “Dikkatli olun!” diye bağırırken buldunuz mu? Çocuğunuzu bir ağaca tırmanırken gördünüz mü? Kalbinizin atması ve çocuğunuzun daha yükseğe tırmanmak istemesi tamamen normaldir. Aslında, uzmanlar bu son kısmı onaylıyor. Çocuğunuzun gelişimi ve kendine güveni için iyi ve güvenli macera aslında mümkün… Macera söz konusu olduğunda, neredeyse her zaman güvenli yolu tercih eder ebeveynler. Ancak biraz düşünüp kendi geçmişlerini hatırlamaya çalışırlarsa, aslında orada kendi deneyimledikleri maceraları hatırlayacak, hatta bazılarının birazcık çılgınca da olabileceğini fark edecektirler. Haydi siz de kendinizi zorlayın, hatırlamaya çalışın; mutlaka sizin de böyle bir hikayeniz vardır.

 

Maceracı Bir Çocuk Yetiştirmek İçin 5 Küçük İpucu

Uzmanlar, çocuklarda macera duygusunu teşvik etmenin, güven, esneklik ve genel olarak risk alabilme yetisi gibi yaşam becerilerini geliştirebileceğini söylüyorlar. Ebeveynleri olarak, sizden tek beklentileriyse teşvik edilmek, "Her şey yoluna girecek" cümlesini duymak ve buna güvenmek. Kısacası, korkunuzun yolunuza çıkmasına izin vermeden macerayı gerçekleştirmenin de yolları var. Haydi gelin bu yollara birlikte göz atalım.

Araştırmanızı Yapın

Massachusetts, Northampton'daki Cooley Dickinson Hastanesi acil tıp şef yardımcısı-ebeveyn danışmanı Khama Ennis, M.D., M.P.H., bazen ebeveynlerin kendi çocukluklarına ait zor veya kötü bir anı nedeniyle potansiyel olarak riskli faaliyetler konusunda endişeleniyor olabileceklerini ifade ederek; "Çocuklarınızı sonsuza kadar koruyamayacağınızı kendinize hatırlatın, bu yüzden onlara şimdi riskleri yönetmeleri için araçlar vermeniz gerekiyor." şeklinde devam ediyor.

Çocuklara Riski Değerlendirmeyi Öğretin

Boston'da araştırma profesörü olan Peter Gray, çocukların bir heyecan yaşadıklarında ve ağaca tırmanmak veya kızakla kaymak gibi "riskli" faaliyetler yoluyla korkularında ustalaştıklarında, korkularıyla başa çıkmayı ve genel olarak daha fazla durumu kontrol etmeyi öğrendiklerini söylüyor. Hayatın zorluklar olmadan gerçekleşmeyeceğine inandığını da ekliyor. "Çocuğunuz bir aktivite hakkında endişeleniyorsa, önce siz gerekli araştırmaları yapın ve onları gerçekten tehlikeli bir durumun beklemediğinden emin olun." Dr. Ennis, "Bir çocuğa olacakları anlatmak, onlara korktukları şeylere dair daha doğru bir bakış açısı verebilir" diyor.

Elbette, bazı aktiviteler çocuğunuzun yaralanması/zarar görmesi açısından daha yüksek bir risk oluşturur. Örneğin Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde pediatri ve acil tıp yardımcı doçenti olan ebeveyn danışmanı Mark Anthony Griffiths, "Futbol eğlenceli olsa da, bir oyuncunun sarsıntı, kırık veya omurilik yaralanması geçirme riski var" diyor. Ama her zaman bu tip aktiviteler için koruma sağlayacak önlemler alınabilir.

Sorunun, Korkunuz Olduğunu Anlayın

Daha önce hiç yapmadığınız bir şey hakkında endişe duymanız veya ters gidebilecek şeyler hakkında sürekli düşünmeniz doğaldır. The Travelling Child blogunun ve Instagram hesabının kurucusu Monet Hambrick gibi ailesiyle birlikte sörf yapmak, kano, kar arabası, buzullarda yürüyüş yapmak ve dünyayı dolaşan deneyimli maceracıların bile başına aksilikler gelebiliyor. Örneğin kendisinin yükseklik korkusu olsa da çocuklarının bu korkuya sahip olmaması için oldukça çaba sarfettiğini söylüyor.

Yükseklik veya düşme korkusu rasyonel kaygılardır, ancak insanlar kendilerini yükselten durumlarla karşı karşıya kaldıklarında stres yapabilir ve kendilerini daha fazla sıkıntıya sokabilirler. O nedenle korkuların abartıldığını fark etmelerini sağlayın, bu onları daha cesur yapacaktır.

Yeterince Teşvik Edin

Kaykay, kayak veya hız trenine binme gibi deneyimleri gerçekten denemek, çocuğunuzun korkularını yenmesine yardımcı olsa da, katılmayı seçenlerin siz değil, onlar olduğundan emin olun. Uzmanlar, bir çocuğu oraya gitmeye hazır olmadan sınırlarının ötesine itmek, güçlendirmekten ziyade travmatize edici olabileceğini belirtiyor.

Yine de, isteksiz çocuğunuzu, onları heyecanlandıran bir şeye başlamaya teşvik etmekte yanlış bir şey yok. Sonuçta, daha önce hiç yapmamışlarsa, aktiviteyi sevip sevmedikleri konusunda tamamen bilinçli bir karar vermelerinin hiçbir yolu yok. Önemli olan onları aktivite konusunda yeteri kadar teşvik edebilmenizdir. Çocuklarımıza yapabileceklerine inandığımızı söylediğimizde, nihayetinde güvenlerini geliştirmenin bir parçasını sağlamış oluruz.

Korkular doğuştan olabilir veya deneyimler yoluyla öğrenilebilir. Ama yine de onlara bu korkularını fark ettiğimizi belirtirken aynı zamanda onları heyecanlı aktiviteler için teşvik edebiliriz.

İyi Bir Örnek Belirleyin

Çocuklarınız için maceranın üstesinden nasıl gelineceğini siz belirlersiniz. Olumlu olduğunuzda, kendinize güvendiğinizde ve deneyimleme ile meşgul olduğunuzda, çocuklar da aynı şeyi yapma eğiliminde olacaklardır. Dr. Griffiths, "Yüksekten korkarım, ancak güvenlik önlemlerinin alındığından emin olduktan sonra kendimi ve çocuğumu bir hız trenine binmeye zorladım." diyor. Çocuklarınızın çocukluklarından hatırlayacağı en iyi hatıralardan bazıları genellikle bazı şeyler için çabalamalarıdır. O nedenle onlar için iyi bir örnek olmaya gayret edin.

Referans: 1. https://www.parents.com/kids/development/how-to-raise-an-adventurous-kid/


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız