Çocuklarınızın Sınav Stresini Azaltmak İçin 4 İpucu

Çocuklarınızın sınav stresini azaltmak amacıyla kendilerini daha iyi hissedecekleri ve sınav kaygısıyla baş etmeyi öğrenecekleri 4 ipucunu aktarıyoruz.

 

İşte, ebeveynlerin çocuklarına sınav günlerinde kendilerini sakinleştirmeleri için verebilecekleri dört somut sınav stratejisi...

Çocuklarınızı bu ipuçlarının hepsini bir kerede denemeye ikna etmek zor olabilir, bu nedenle her seferinde bir strateji ile devam edebilirsiniz. Çocuklar öz güvenlerini pekiştirdikten sonra, kendilerini daha iyi hissedecek ve sınav kaygısıyla baş etmeyi öğreneceklerdir.

1. Önce Kolay Olandan Başlamasını Söyleyin

Psikolog Robert Cialdini, Etkilemenin ve İkna Etmenin Devrimci Bir Yolu (A Revolutionary Way to Influence and Persuade) adlı kitabında, yüksek lisans programında ilk yüzde 1'lik dilime giren bir arkadaşından bahsediyor. Arkadaşının sırrı, sınav sorularını gözden geçirmek ve önce basit sorulardan başlamak. Bunu yapan öğrenciler, etraflarında oturan sınıf arkadaşları sınav kağıtlarının sayfalarını çevirdiğinde paniğe kapılmazlar ve herkesin onlardan önde olup olmadığını sorgulamazlar, çünkü kendilerine zaten çok hızlı bir galibiyet kazandırmış olurlar.

 

2. Zor Sorular İçin Endişelenmemesi Gerektiğini Dile Getirin

Basit olanlar bir kez ortadan kalktıktan sonra, cevaplanması imkânsız görünen sorular hâlâ çocuklarınızı bekliyor olacaktır. Bazı çocuklar en makul cevabı tahmin eder ve devam eder. Diğerleri, tüm sınav dayanıklılıkları kaybolana ve güvenleri kırılana kadar endişe içinde ve kararsız kalırlar. Böylece sınavın geri kalanı sonsuz bir işkenceye dönüşür. Bu durumda yapabilecekleri sorularda bile hata yapma payları artar. O nedenle çocuklarınıza sınavda bazı aksiliklerin yaşanabileceğini, bazı soruların onları zorlayabileceğini, bunun normal bir durum olduğunu anlatın.

 

3. Çocuklarınıza Geçmişteki Başarılarını Hatırlatın

Bazı ülkelerin bazı eyaletlerinde seçme sınavlarında sınırsız süre verilmesi uygulaması başlamış olsa da yine de sınav kaygısını tamamen ortadan kaldıran bir uygulama değil. Çocuklar sınav esnasında kendilerini diğer çocuklarla karşılaştırmadan edemezler. Bu da her soruyu yanıtlarken onların aklını meşgul eden bir konuya dönüşür. Bu duyguya karşı koymak için çocuklar, sınav boyunca kendilerini yapabileceklerine inanarak geçirmelidirler. Muhtemelen bu çocuğunuzun ilk sınavı değil. Onlara geçmiş bir sınav için nasıl endişelendiklerini ama sonunda harika bir not aldıklarını hatırlatın. Bu şekilde kendilerine güvenmeleri için destek olabilirsiniz.

 

4. Derin Derin Nefes Alabileceğini Hatırlatın

Çocuğunuza derin bir nefes almasını söylediğiniz zaman, kulağa hiperventilasyon yaptırıyormuş gibi gelebilir. Yapılan bir araştırmaya göre, çocuklarınıza derin nefes almayı öğretmek yararlı olabilir, çünkü bu strese karşı koyabilmelerini sağlar. Derin nefes alma, vücudu sakinleştirmeye çalışan parasempatik sinir sistemini harekete geçirir.

 

Referans: https://www.parents.com/kids/education/tests/test-anxiety-tips-to-teach-your-child/


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız