Kişisel sınırlar çocuklar için neden önemlidir?
Kişisel sınırlar, başkalarının yanında nasıl davrandığımıza ve diğer insanların etrafımızda nasıl davrandığına ilişkin sınırlar ve kurallardan oluşur. Kişisel sınırlarınız, diğer insanlara dokunma konusunda nasıl hissettiğinizi, diğer insanlara kendiniz hakkında rahat rahat ne söyleyeceğinizi vb. yansıtabilir.
Çocukların kendilerinin ve diğer insanların kişisel sınırlarını öğrenmeleri, farklı sosyal durumlarda nasıl davranacaklarını anlamalarını kolaylaştırır.
Kişisel sınırların anlaşılması, çocukların uygunsuz davranışları fark etmesine de yardımcı olur. Bu da çocukların cinsel istismarından korunmalarına yardımcı olabilir.
Çocukların çevresi kişisel sınırları anlamalarına nasıl yardımcı olabilir?
Çocuğunuzun çevresi, onun hayatındaki farklı kategorilerden insanları gösteren bir tablodur. Çocuğunuzun ortada, insanların da çocuğunuzun etrafında eşmerkezli dairelerde olduğu bir tablo gibi düşünebilirsiniz. Aile üyeleri çocuğunuza en yakın olanlardır ve yabancılar en uzak olanlardır.
Bu, çocuğunuzun hayatındaki farklı kategorilerden insanları anlamasına yardımcı olur, örneğin bu insanlarla ilişkilerinin ne olduğu, çocuğunuzun onlara nasıl davranması gerektiğini ve bu insanlardan gelecek hangi davranışların uygun olduğunu anlamalarını kolaylaştırır.
İşte bu nedenla evinizde büyük bir resim kağıdını ve renkli kalemler yardımıyla siz de aşağıdaki gibi bir tablo oluşturabilir ve çocuklarınıza öğretebilirsiniz. Tabloyu istediğiniz şekilde hazırlayabilir figürler çizebilir, resimler yapıştırabilirsiniz.
(İçten dışa doğru halkalar: Ben - Ailem: Annem Babam Kardeşim – Geniş Aile ve Arkadaşlar: Babane Dedeler Annane Amca Hala Dayı Teyze Kuzenler Yakın Arkadaşlar – Tanıdıklar: Komşular Anne/babanın arkadaşları Diğer sınıf arkadaşları – Profesyonel Çevre ve Yardımcılar: Öğretmenler - Aile hekimi - Yabancılar)
Çocuğunuzun kişisel sınırları anlamasına yardımcı olmak için çevredeki insan kategorilerini nasıl kullanabiliriz?
Çocuğunuzla birlikte yaşam alanlarını çevreleyen kişilerden oluşan bir tablo hazırlayıp bu tablodaki her bir katmana kişileri ekledikten sonra, çocuğunuzun her grup çevredeki kişilere nasıl davranması gerektiği konusunda çocuğunuzla konuşun.
İşte bu konuşmayı kolaylaştıracak ve şekillenmesine yardımcı olacak bazı sorular:
• Bu gruptaki insanları nasıl selamlıyorsun?
• Hangi gruptaki insanları öpmek veya sarılmak uygun olur?
• Akşam yemeğine evimize kimi davet etmek isterdin?
• Bir şey için endişeleniyorsan kiminle konuşabilirsin?
• Bu kişinin kucağına oturabilir misin? Doğru olur mu?
Ayrıca çocuğunuzun cinsel istismardan korunmasına yardımcı olmak için yukarıdaki soru takımını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sorularınızı aşağıdaki gibi çeşitlendirebilir ve detaylandırabilirsiniz;
• Hangi insanlar sana sarılabilir veya öpebilir?
• Hangi insanlar senin elini tutabilir?
• Hangi insanlar seni okuldan alabilir?