Grounding Tekniği ile Gevşeme: Çocuklara Nasıl Yardımcı Olur?

Travmatik veya üzücü deneyimlerden sonra çocukların grounding tekniği ile sakinleşebilmeleri için uygulama bilgilerine bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Travmatik, korkutucu veya üzücü bir deneyimden sonra, grounding tekniği ile gevşeme çocukların sakinleşmesine yardımcı olabilir. Grounding egzersizleri, çocukları, onları üzen düşünce ve duygulardan ziyade etraflarındaki şeylere odaklanmaya teşvik eder.

Bu egzersizler yetişkinlere de yardımcı olabilir, bu nedenle çocuğunuzla birlikte groungding tekniği ile gevşeme egzersizi yapabilirsiniz.

 

Travmatik deneyimlerden sonra çocukların sakinleşmeyi öğrenmeleri…

Çocukların travmatik veya üzücü deneyimlerden sonra sakinleşebilmeleri önemlidir. Sakinleşmek, o anda durumla başa çıkmalarına ve zamanla da iyileşmelerine yardımcı olur. Pratik yaparak ve sizin yardımınızla çocuklar ve gençler kendi kendilerine sakinleşmeyi öğrenebilirler.

Grounding egzersizleri bir tür farkındalıktır. Bu sayede sakinleşmelerini sağlayabilirsiniz. Peki ama nasıl?

Grounding tekniği ile gevşeme egzersizini her yerde ve her zaman yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olanlar,

• Sessiz, rahat bir yer

• Kesintiye uğramayacağınız/rahatsız edilmeyeceğiniz birkaç dakika.

Grounding tekniği ile gevşeme egzersizleri nasıl yapılabilir?

Çocuğunuzun bacakları ve kolları çapraz olmadan rahatça oturduğundan emin olarak başlayın. Ardından, çocuğunuza egzersiz boyunca rehberlik etmek için sakin, sessiz bir ses kullanın. Yavaşça başlayın ve her adım için zaman tanıyın.

Aşağıdaki adımlardaki şekilde çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz;

• 'Rahatla. Kollarını ve bacaklarını çapraz şekilde kavuşturma'

• 'Şimdi üç kez yavaşça nefes alıp ver.' Çocuğunuza, 'Nefes al… nefes ver…' diyerek rehberlik edebilirsiniz.

• 'Şimdi etrafına bak. Görebildiğin beş nesneyi bana söylemeni istiyorum.’ Örneğin “ayakkabımı görüyorum”, “kardeşimi görüyorum” şeklinde cevaplar vermesini sağlayın.

• 'Gözlerini kapat. Üç kez yavaşça nefes alıp verin.'

• "Gözlerini kapalı tut ve dikkatlice dinle. Duyabildiğin beş sesi bana söylemeni istiyorum’. Örneğin, “Bir kişinin konuştuğunu duyuyorum.”, “Bir kuş cıvıltısı duyuyorum.” ya da “Bir kapının kapandığını duyuyorum.” Şeklinde cevaplar vermesini sağlayın.

• ‘Gözlerini kapalı tut. Üç kez yavaşça nefes alıp ver.'

• ‘Gözlerini kapalı tut ve vücudunun nasıl hissettiğini düşün. Hissedebildiğin beş şeyi saymanı istiyorum.’ Örneğin, ‘Ayakkabılarımın içinde ayak parmaklarımı hissedebiliyorum’ gibi cevaplar vermesini sağlayın. Eğer zorlanırsa çocuğunuzu örnekler vererek yönlendirebilirsiniz. “Ayaklarımı yerde hissedebiliyorum. Parmaklarımın birbirine bastırıldığını hissedebiliyorum. Tişörtümü omuzlarımda hissedebiliyorum. Dilimle dişlerimi hissedebiliyorum.” vb.

• ‘Gözlerini kapalı tut. Üç kez yavaşça nefes alıp ver.'

Çocuğunuz rahatsız edici nesneler veya sesler söylerse, nazikçe araya girin ve başka bir şey seçmelerini önerin. Örneğin, 'Evet, bunu duyabildiğini biliyorum ama başka ne duyabilirsin? Kuş cıvıltısını duyabiliyor musun?' gibi yönlendirmelerde bulunabilirsiniz.

Grounding tekniği ile gevşeme hakkında aklınıza takılanlar ve daha fazlası için paylaşbüyüsün yanınızda…


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız