Reklamlar Çocukları ve Gençleri Nasıl Etkiler?

Çocuklar da herkes gibi pek çok kanal üzerinden reklamı deneyimlemektedir, reklamların çocuklar üzerindeki etkileri hakkında bu yazıdan bilgi edinebilirsiniz.

Çocuklar televizyonda, YouTube'da, uygulamalarda, radyoda, reklam panolarında, dergilerde, gazetelerde, filmlerde, internette, oyun reklamlarında, kısa mesajlarda, sosyal medyada ve daha pek çok biçimde reklamı deneyimlemektedirler. Ve reklamlar çocuklar üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Örneğin bir çocuk ne kadar çok TV izlerse, o kadar çok oyuncak isteyecektir.

Bu nedenle çocuklara, reklamların insanlara bir şeyler satın almaya teşvik ettiğini öğretmek önemlidir. Reklamlar, bir şey hakkında düşünme şeklinizi etkilemeye veya fikrinizi değiştirmeye çalışır. Ve reklamcılar her zaman ürünlerin iyi, belki de gerçekte olduğundan daha iyi görünmesini amaçlar.

Çocukların reklamları nasıl ele aldıkları, yaşları, bilgileri ve deneyimleri dahil olmak üzere birçok şeye bağlı olabilir. Çocuklarınıza medyada gördükleri hakkında soru sorma ve konuşma fırsatı vererek, reklamların etkisiyle nasıl başa çıkacaklarını öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz.

0-6 yaş arası çocuklar reklamlardan nasıl etkilenirler?

0-2 yaş arası çocuklar, reklam ve gerçek programlar arasındaki farkı anlayamazlar. Fakat 3-6 yaş arası çocuklar reklamları tanımlayabilir ve bunları TV'deki programlardan ayırt edebilir.

Ancak YouTube'da eğlence ve reklamcılık arasındaki ayrımı yapamayabilirler; örneğin, oyunla oyuncak tanıtımını birleştiren kutudan çıkarma videoları onlar için kafa karıştırıcı olabilir ve reklamların bir şeyler satmaya çalıştığını anlamayabilirler.

Çocuğunuzun izlediği TV veya YouTube oranını sınırlayarak reklamların çocuğunuz üzerindeki etkilerini de sınırlayabilirsiniz.

Reklamlar ilköğretim dönemindeki çocukları nasıl etkiler?

7-11 yaş arası çocuklar, reklamların onlara bir şeyler satmaya çalıştığını anlayabilir, reklam mesajlarını hatırlayabilir, ürünlerin ne kadar iyi olduğu konusunda abartılı reklamlar gibi bazı ikna edici teknikleri tanıyabilirler.

Reklamların okul çağındaki çocuklar üzerindeki etkilerini sınırlamak için yapabileceğiniz en önemli şey, reklamlar hakkında konuşmak ve çocukları ne yapmaya çalıştıkları hakkında düşünmeye teşvik etmektir.

Çocuğunuzun en sık gördüğü reklamlara odaklanmak önemlidir. Örneğin, reklamı yapılan şey hakkında düşünmesini isteyerek çocuğunuzun reklamcıların iddialarına karşı sorgulayıcı bir tutum geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Yani, bu reklamdaki ürün nedir? Bu ne için? Kimin için?

Çocuğunuza belirli bir ürünü satmak için kullanılan stratejileri de sorabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun bir reklamın bir ürünün nasıl iyi görünmesini sağladığını anlamasına yardımcı olabilir.

Çocukların reklamlar hakkında düşünmeye başlamasına yardımcı olacak hangi soruları sorabiliriz?

Reklam sana bir şey hissettiriyor mu – örneğin mutluluk, ait olma arzusu veya korku?

Reklam, ürünü tanıtmak için popüler ünlülere veya spor yıldızlarına ödeme yapıyor mu?

Reklam bir fikri ürünle ilişkilendiriyor mu – örneğin, reklam çocukları ürünü kullandıklarında daha büyümüş olduğunu mu gösteriyor?

Reklam size ücretsiz bir şey vererek ürünü tanıtıyor mu – örneğin, bir fast food zincirinden çocuk yemeği satın aldığınızda bir oyuncak alıyor musunuz?

Bu soruları sormak çocukların TV'de, çevrimiçi veya sosyal medyada gördükleri her şeye, özellikle de reklamlarda gördüğünüze inanamayacağınız gerçeğini ortaya koymanıza yardımcı olacaktır.

Reklamlar 12 yaş üzeri çocukları ve gençleri nasıl etkiler?

12-13 yaş arası çocuklar genellikle reklamın amacını anlayabilir ve ne istediklerine karar vermek için reklamı yapılan bilgileri kullanabilirler. Ancak reklamların ürünleri nasıl daha pahalı hale getirdiğini anlayamayabilirler, zor ürün yerleştirme stratejilerini tanımayabilir ve sosyal medyadaki bir reklama tıklamanın, reklamın yapımcılarına veri gönderdiğini bilmiyor olabilirler.

14 yaşından büyüklerse pazarın nasıl çalıştığını anlayabilir ve reklamverenlerin iddiaları konusunda şüpheci olabilirler. Instagram, Facebook, YouTube ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarının, kullanıcılara reklam hedeflemek için kullandıkları kullanıcı verilerini topladığını bilmiyor olabilirler.

Reklamların ürünleri olduğu kadar fikirleri de satmak için nasıl çalıştığından bahsederek reklamların gençler üzerindeki etkilerini sınırlayabilirsiniz. Örneğin, bazı reklamlar ürünleri, reklamlardaki kişilerin sahip olduğu görünen 'mükemmel' yaşamla ilişkilendirir.

12 yaş üzeri çocukları ve gençleri reklamlar ve etkileri hakkında düşünmeye sevk edecek sorular neler olabilir?

• Reklamı yapılan yaşam tarzı ne kadar gerçek? Böyle yaşayan birini tanıyor musun?

• Reklamlardaki yiyecek ve içecekler sağlıklı seçimler mi? Neden sebzeler ve meyveler hamburger gibi tanıtılmıyor?

• Reklamlar cinsiyet, aile, vücut şekli ve kültürel çeşitlilik hakkında ne söylüyor? Gerçek hayatı yansıtıyorlar mı?

• Sosyal medyada kendinle ilgili paylaştığın bilgiler, sosyal medyada gördüğün reklam türlerini nasıl etkiliyor?

Büyük çocukların da reklamlardan etkilenmesi mümkündür ve bu noktada doğru soruları sorarak onları reklamları sorgulamaya itmek önemlidir.


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız