Erkek çocuk yetiştirmek günümüzün benzersiz koşullarında özellikle zorlayıcı olduğunu söylemek mümkündür. Empati ve anlayışın yanı sıra büyük bir sabır da gerektiren ergenlik döneminden önce, ebeveynler olarak erkek çocuğunuza hayatla ve davranış biçimleriyle ilgili öğretmeniz gerekenleri sizler için derledik!
1. Kendin ve doğru olduğuna inandığın şey için ayağa kalk! Çocuğunuza inandıklarını savunmanın her zaman kolay olmayacağını fakat sonunda arkasına yaslanıp hiçbir şey yapmamaktan çok daha iyi hissedeceğini öğretin. Geri dönüp bir yanlışı düzeltmek, genellikle en başından içgüdülere güvenmekten çok daha zordur.
2. Alçak gönüllü ama kendinden emin ol. Kendinden emin ve alçak gönüllü olmak, birbiriyle çelişen iki özellik gibi görünse de kişiliğimiz için mükemmel bir denge sağlarlar. Bu sebeple çocuğunuzun, bu dengenin önemini kavramasını sağlamanız yerinde olacaktır.
3. Tehlikeli bir şey ya da kötü bir ahlaki seçim yapmaya yaklaştığın zamanlarda durup düşün. Herkes hata yapabilir fakat yanlış görünen bir şeyi yapmadan önce tüm detaylarıyla düşünmek, bu durumun üstesinden gelmek için güzel bir fırsattır. Bu tür belirsizlik zamanlarında; çocuğunuzdan kendisine “… Ne derdi/düşünürdü/hissederdi?” sorularını sormasını ve boşluğu annem, babam, büyükannem vb. gibi hayatındaki önemli insanlarla doldurmasını isteyin. Eğer vereceği cevap “Gurur duyardı”, “Mutlu olurdu” ya da bunların bir varyasyonu değilse, seçimini tekrar düşünmesinin faydalı olacağını anlatın.
4. Mutluluğun bir tercih olduğunu unutma. Hayatta her zaman olaylara olumlu bir şekilde bakma “seçeneği” olduğunu anlamasını sağlayın. Gerçekleşen olumsuz şeyler üzerinde durmak, kısa ve mutsuz bir hayat anlamına gelir. Bunun yerine; “bardağın yarısı dolu” bakış açısını hayatına katmak, çocuğunuzun hayatına da pek çok güzellik eklemesini sağlayacaktır.
5. Zorbalık yapma ve sana ya da başkalarına zorbalık yapan insanlara katlanma. İnsanların kötü hissetmesine, korkmasına, utanmasına ve üzülmesine sebep olmanın neden kötü bir şey olduğunu detaylı bir şekilde anlatın ve empati kurmasını sağlayın. Kendisi veya tanıdığı başka birisi zorbalık görüyorsa, bunun katlanılması gereken bir şey olmadığını öğretin.
6. Lütfen benimle konuşmayı asla bırakma. Çocuğunuzun sizden çok daha havalı ve bilge olduğunu düşündüğü zamanlar gelecek, fakat hayatında olanlar ve hissettikleri hakkında konuşmayı asla bırakmayın. Kendine saklamak istediği şeyler olduğunun ve sınırlarının bilincinde olarak, sizinle paylaşacak bir şeyi olduğunda orada olduğunuzu ona da hissettirin ve aranızdaki bağı koruyun.
7. Minnet duymanın mutluluğa yardımcı olduğunu her zaman hatırla. Başkalarının sahip olduklarını dilemek, zamanını boşa harcamak anlamına gelir. İstediği her şeye sahip olamayabileceğini ve sahip oldukları için minnettar olması gerektiğini öğretin. Minnettar bir kalp, mutlu bir kalptir.
8. İçgüdülerine güven. Bir şeyi yapmaması gerektiğini hissediyorsa, muhtemelen iyi bir fikir değildir. Akran baskısının, kendisini yapmak istediklerinden ya da istemediklerinden alıkoymasına izin vermemesi gerektiğini anlamasını sağlayın.
9. Arkadaşlarınla lütfen tuvalet mizahı yapma. Gaz çıkarmak, geğirmek ve diğer tatsız yaşamsal faaliyetlerden konuşmak ve bunlar hakkında şakalar yapmak çocuğunuzun hoşuna gidiyor olabilir ya da bunları “erkekçe” buluyor olabilir. Bu tür davranışların arkadaşlar arasında olsa dahi centilmence ve uygun olmadığını anlatın.
10. Klozet kapağının dik konuma gelebildiğini unutma (ve tabi sonra da eski konumuna). Klozet kapağını dik konuma getirmenin evini paylaştığı diğer insanlara olan saygısının bir göstergesi olduğunu öğretin. Elbette onu eski haline getirmenin de öyle!