Sağlıklı ve Mutlu Yemek Yiyen Çocuk Yetiştirmek Zor Değil…

Bu yazıda çocuklarınıza öğretebileceğiniz sağlıklı ve mutlu yemek yeme pratiklerine ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzun çok fazla yemesi veya yetersiz yemesi konusunda endişeleniyor musunuz?

Çocuğunuza her gün farklı bir yemek pişiriyor, tüm ısrarlarınıza rağmen çocuklarınızın hiçbir şey yememesiyle mücadele mi ediyorsunuz? Tüm bunların yanında çocuğunuzun vücudunu sevmeyi öğrenerek büyümesini mi istiyorsunuz? Bunlardan biri, size kendinizi çağrıştırdı mı? İşte önerilerimiz!

***

Mutlu yemek yiyen çocuk yetiştirmenin 5 sırrı…

1. Dengeli şekilde hazırlanan tabakları mümkün olduğunca sık servis edin: Dengeli hazırlanmış bir tabak, ailenizi sağlıklı beslenmeye yönlendirmek için kullanabileceğiniz önemli bir araçtır. Dengeli hazırlanmış bir tabak nasıl mı olur? Her öğünde protein, sebze ve tahıl içeren, meyve ve sağlıklı içeceklerle desteklenmiş porsiyonlar…

Zamanla, alışkanlık haline gelecek ve çocuklarınız yedikleriyle mutlu olan bireyler haline dönüşecek. Bu sabır gerektirir, ancak sonucu sizi tatmin edecek şekilde olacak.

Sağlıklı beslenme, ailenizin bir bütün olarak ne yediğiyle ilgilidir. Dengeli hazırlanmış tabak bir temel sağlar.

2. İnsanların kiloları hakkında asla yorum yapmayın: Aile bireylerinizin ve çevrenizdeki diğer insanların kiloları hakkında yorum yapmaktan kaçının.

Bu durum insanlara, tamamen kontrol edemedikleri bir şeyi kontrol etmeye çalışmaları için baskı oluşturur. Aynı zamanda gerçekçi olmayan sosyal bir güzellik normunu da sürdürür. Bu tutum, insanların güvensizliklerini besleyen ve onlarla büyüyen bir endüstriyi (ve toplumu) güçlendirmiş olur.

Kilo ile ilgili eleştiride bulunmak ne yararlı ne de yardımcı bir sonuç doğuracaktır. Ayrıca damgalıyıcı ve görünüşe odaklanarak insanların özünü ve kişiliğini reddeden bir toplum oluşmasına neden olmaktadır.

3. Çocuklarınızın yemek masasında kendi kararlarını vermelerine izin verin:

Yemek zamanı geldiğinde sorumluluklar ebeveynler ve çocuklar arasında paylaşılmalıdır. Biz buna altın kural diyoruz. Ama gerçekten mutlu yemek yiyen bireyler yetiştirmenin altın kuralıdır. Genellikle ebeveynler herkes için neyin, ne zaman yenileceğine nasıl ve nerede yenmesi gerektiğine karar veren taraftır. Önemli olan herkes için doğru ve dengeli tabağın hazırlanması, aile ortamında güzel bir atmosferde yemek masasında dikkat dağılmadan keyifli bir sohbet eşliğinde yemeğin yenmesini sağlamak. Bunu yaparken de hiçbir konuda çocukları baskı altına almamak…

Unutulmaması gereken şeyse, tatlı yiyebilmeleri veya oyun oynayabilmeleri için yemekle rüşvet verilmemesi gerektiği.

4. Mutlu yemek yiyen bireylerin yedikleri yemek ve vücut ağırlığı arasında ilişki kurulmamalıdır: Çocuklarınızı “iyi” yemeye teşvik etmek, vücut ağırlığını kontrol etmeye olan odağın değişmesini sağlar. Bunun yerine onlara doğru ve sağlıklı yemek yemenin vücudun beslemeye ve korumaya yardımcı olduğunu öğretir.

Yiyecek alımı yoluyla vücut ağırlığını kontrol etmek, riskli ve sağlığı riske atan yeme davranışlarını teşvik edebilmektedir.

5. Onlara bedenlerimizin harika şeyler başarabileceğini gösterin: Okulda, sporda veya sanatta olsun, çocuklarınızın hedeflerine ulaşma çabalarını mutlaka takdir edin ve bunu onlara gösterin.

İyi niteliklerini adlandırmalarına yardımcı olun: komik, sadık, akıllı, yaratıcı, güçlü, açık fikirli, vb.

Beş duyusuna meydan okumalarını sağlayın: çikolata tatmak, çiçekleri koklamak, bir kediye dokunmak, annesini kucaklamak, bir kar tanesi görmek, arkadaşlarla gülmek, bir bebeği sallamak, ihtiyacı olan birinin elini tutmak, arkadaşlarının sırlarını dinlemek vb. .

Tüm bunlar, bedenlerinin başarabileceği her şeyi takdir etmelerini sağlayacaktır! Vücut ağırlıklarının ve görüntülerinin onları tanımlamayacağını öğrenmelerini sağlayın.

***

Dengeli beslenmeyi sağlamak için dengeli tabak nasıl mı hazırlanır?

Dengeli bir tabağın 3 bileşeni ve 2 destekleyicisi vardır:

Protein: Tabağın 1 / 3'ü = Baklagiller, balık, fındık, et, peynir, humus, fındık yağı vs.

Sebzeler: Tabağın 1 / 3'ü = Onları zaten biliyorsunuz, tüm renklerdeki sebzeler dahil edilebilir=)

Kepekli tahıllar: Tabağın 1 / 3'ü = ekmek, makarna, pirinç, arpa, kinoa, bulgur, karabuğday, yulaf ya da patates

1. Destekleyici = Meyveler: atıştırmalık veya tatlı olarak harika, tüm renkleri hedefleyin

2. Destekleyici = Bir bardak su (veya süt)

 

Referans: 1. Happy Eaters: 5 Ways Kids Can Have a Healthy Relationship With Food https://familyandconutrition.com/5-ways-to-raise-a-happy-eater/


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız