W Oturma Şekli Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Küçük çocuklarda sıklıkla görülen w oturma şeklinin iyi mi kötü mü olduğunu merak ediyor musunuz? Cevabı blogda!

W oturma şekli, uzun yıllardır çocuk gelişiminin önemli bir konusu olmuştur ve hala “iyi” mi yoksa “kötü” mü olduğu üzerine tartışmalar sürüp gitmektedir. Eğer çocuğunuz bu pozisyonda 5 dakikadan az kalıyorsa ve farklı oturma pozisyonlarında bulunabiliyorsa, bunun “iyi” bir oturma pozisyonu olduğunu söylemek mümkündür ve endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Çocuklar genellikle, geçici olarak bu pozisyonu kullanır ve daha sonra bir yenisine geçiş yaparlar. Fakat çocuğunuz zeminde yalnızca bu oturma pozisyonunda oturabiliyorsa, uzun vadede koordinasyon problemleri ve ortopedik sorunlar geliştirebileceğinden “kötü” olarak sınıflandırılabilir.

W oturma şekli nedir?

W oturma şekli, çocuğunuzun dizleri öne doğru hizalanmışken bacakları ve bilekleri dışa doğru gelecek şekilde W pozisyonunda oturması anlamına gelir. Bu şekilde oturmak, tahmin edilenden çok daha yaygındır ve normal gelişimin bir parçasıdır fakat çocuğunuzun sık sık bu oturuş pozisyonunu tercih etmesi; ince ve kaba motor becerileri ile ilgili sorunlara neden olabileceği gibi, motor becerileri ile ilgili bir gelişim problemini de işaret ediyor olabilir.

W oturma şekli neden olur?

Çocuğunuzu sık sık ve uzun süre bu pozisyonda otururken görüyorsanız, aşağıdaki etmenleri dikkate almalısınız:

- Bacaklarda güçsüzlük

- Kaslarda zayıflık ya da gerginlik

- Kaba ve ince motor becerilerinde gecikme

- Kas elastikiyeti

- Zayıf postür

- (Çocuğunuz yalnızca W oturma şekli kullanıyorsa) bazı nörolojik hastalıklar

W oturma şekli nasıl önlenir?

- İşe, çocuğunuzun çevresini değiştirmekle başlayabilirsiniz. Oyuncaklarını zeminden daha yüksek bir yere koyarak daha iyi bir pozisyonda oyun oynamasını sağlayabilirsiniz.

- “Bacaklarını düzelt!” demek yerine, “Bağdaş kurarsan güçlü kasların olacak.” gibi teşvik edici söylemlerde bulunun. Küçük yaştaki çocuklarınızı gıdıklayarak veya onlara sarılarak da pozisyon değiştirmelerini sağlayabilirsiniz.

- Armut puflar, küçük basamaklar gibi farklı oturma alternatifleri sunduğunuzdan emin olun. Farklı seçenekler çocuğunuzu etrafta sık sık dolaşma konusunda cesaretlendirecek ve bacakları üzerindeki yükü dengelemesini sağlayacaktır.

 

Referanslar:

1. Pyka, Kasha. What You Should Know About W-Sitting. Ocak 17, 2020. (Erişim Tarihi: 26.05.2021)

2. Marcin, Ashley. W-Sitting: Is It Really A Problem? Aralık 22, 2019. (Erişim Tarihi: 26.05.2021)


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız