Self-care ile İlgili Minik Bir Yazı

Self-care ile İlgili hazırladığımız minik yazımıza göz atabilirsiniz.

Beni yakından tanıyan herkes, kendimize sahip çıkmamız, kendimizi-sınırlarımızı korumamız konusunda ne kadar hassas olduğumu bilir. Kimse bizi bize rağmen koruyamaz, kimse bizi bizden iyi koruyamaz, kimse haklarımıza ve isteklerimize bizden iyi sahip çıkamaz. Bazı çok temel yaşamsal prensipler vardır ki aslında ruh sağlığımız ve hayat kalitemiz adına büyük farklılıklar yaratabilir, oysa ne yazık ki çok ihmal ediyoruz onları. Bunları bir hatırlayalım istedim:

*Başkalarını memnun etmek için kendi prensiplerinden vazgeçme, kendini memnun etmek de en az sevdiklerini memnun etmek kadar önemli.

*Başkalarıyla çatışmaya girmemek için fikrini söylemekten vazgeçersen unutma ki kendinle çok daha büyük bir iç çatışmaya girmiş olursun.

*”İyiyim” diye geçiştirmek yerine yardım isteyebilir, mola verebilir, konuşmayı ve kendine iyi gelecek şeyleri seçebilirsin.

*Nasıl göründüğün kadar ruh sağlığının iyi olmasına, huzurlu, keyifli ve dingin olmaya da odaklan lütfen. Sana iyi gelmeyen bazı şeyleri hayatından çıkartmayı deneyebilirsin.

*Başkaları hep benden daha iyi diye düşünerek kendi kendini hafife alıyorsan kendine çok haksızlık ediyorsun.

*Her şeyi sen düzeltemezsin, her şeyi kontrol etmeye çalışarak kendini hırpalama.

*Kendini, çocuklarını, aileni ve tüm yakınlarını takdir etmeyi hiç ihmal etme. Tüm “Kolay gelsin”, “Eline sağlık harika olmuş”, “Bravo sana”, "Biraz sohbet edelim mi?" "Gel bir sarılalım" gibi küçük cümlelerin herkese ilaç gibi geleceğini göreceksin.

*O çok istediğin şeye başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Ne ile nefes alacağını biliyorsan, onu ihmal etme ve daha fazla erteleme. 

*Dinlenmeyi, sakinlemeyi ve tazelenmeyi her zaman her koşulda en önemli öncelik yapmalıyız.

Ve en sevdiğim sözlerden biri: “İnsanlar yaşlandığı için oyun oynamayı bırakmaz, oyun oynamayı bıraktığı için yaşlanır”. Bernard Shaw. 

Oyun oynama, eğlenme, kahkaha atma, kikirdeme fırsatlarını hiç kaçırmamaya bakalım.

Ruh sağlığımız önemlidir, önceliklidir; önce kendimize iyi bakalım.

 

Uzm. Psk. Şükran Başarır


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız