Müziğin Gücü: Çocuğunuzla Birlikte Şarkı Söylemeniz Neden Önemli?

Çocuğunuzla birlikte müzik dinlemek ve şarkılar söylemek, eğlenip bağ kurmanın ve onun gelişimini desteklemenin harika bir yoludur.

Müzik dinlemek ve birlikte şarkılar söylemek, eğlenirken çocuğunuzla bağ kurmanın ve çocuğunuzun gelişimini desteklemenin harika bir yoludur. Birlikte paylaşımda bulunmanın hazzı, aynı sesin ve ritmin duygularınızı sarıp sarmalaması gibi sizin de çocuğunuzla bağlarınızı kuvvetlendirmenize ve dahası yeni bağlar kurmanıza yardımcı olacaktır. Üstelik müzik; çocuğunuzu dil gelişiminden bilişsel ve sosyal-duygusal becerilere kadar pek çok alanda onu destekleyecek ve sağlıklı gelişimine katkıda bulunacaktır. Gelin, müziğin çocuğunuzun becerilerini nasıl geliştirebileceğine, hayal gücü ve yaratıcılık yoluyla duygusal dünyasını nasıl besleyebileceğine hep birlikte göz atalım.

1. Müzik, çocuğunuzun dil becerilerini geliştirir. Müziğin çocuğunuzun en çok hangi becerisini etkileyeceğini soracak olursanız, şüphesiz dil becerileri cevabını alacaksınız. Çocuğunuzla müzik paylaşımında bulundukça, çocuğunuz yeni kelimeler ve bu kelimeleri kullanabileceği yeni bağlamlar keşfedecektir. Söz gelimi, çocuğunuza vücudumuzun bölümlerini anlatan bir şarkı söyleyerek karnını gıdıklarsanız ya da parmaklarını öperseniz; çocuğunuz hem vücudunu tanıma imkânı bulacak hem de kendini ifade edebileceği yeni kelimeler öğrenmiş olacaktır. Daha önce ona söylemiş olduğunuz şarkıları modifiye ederek söylemeniz ya da şarkının bir kısmını söyleyerek çocuğunuzdan boşlukları tamamlamasını istemeniz de çocuğunuzun kavrama gücünü artıracak ve dil gelişimini destekleyecektir. Bunu yabancı dilde şarkılar öğrenerek ve söyleyerek bir üst seviyeye de taşıyabilirsiniz. Çocuğunuza hedef dilde şarkılar söylemeniz ve ondan eşlik etmesini istemeniz, çocuğunuzun küçük yaştan itibaren ikinci bir dil geliştirmesine yardımcı olacaktır.

2. Müzik, çocuğunuzun kognitif (bilişsel) becerilerini geliştirir. Müzik, çocuğunuzun değişik ilişkileri ve matematik kavramlarını keşfetmesini sağlarken sembolik düşünme becerilerini de destekler. Birçok çocuk şarkısı, sayı sayma üzerine kuruludur. Şarkılardaki ritim ve tekrarlar, çocuğunuzun isim ve sayı dizilerinin oluşturduğu birbirini takip eden ilişkileri hatırlamasını kolaylaştırır. Bunları tahmin etmek ve objeleri ya da olayları bir sıraya dizmek, çocuğunuzun erken matematik ve okuma becerilerini geliştirecektir. Çocuğunuza bu tür rakamsal ve kavramsal dizilimleri tahmin etmesinde yardımcı olacak ritimsel ya da sözel tekrarlardan oluşan şarkılar seçin. Bir hikâyeden; belirgin bir giriş, gelişme ve sonuçtan oluşan şarkılar paylaşmak da çocuğunuzun olay örgüsünü oluşturan unsurları anlamlandırmasında ve bunları sıraya koymasında katkı sağlayacaktır.

3. Müzik, çocuğunuzun sosyal-duygusal gelişimini destekler. Müzik; birlikte şarkı söylemeyi, dans etmeyi, ritim tutmayı ya da enstrüman çalmayı da kapsadığından, doğası gereği sosyal bir aktivitedir ve çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirerek duygusal dünyasını besler. Ninnilerin çocuklar üzerindeki sakinleştirici etkisini düşünün. Yetişkinler çocukları ninni söyleyerek sakinleştirirken, bilinçli ya da bilinçsiz olarak otokontrol gelişimlerini desteklerler. Sakinleştirilme hissi, çocuklara kendi duygusal durumları ve fiziksel ihtiyaçlarıyla başa çıkma yeteneği kazandırarak kendilerini sakinleştirmelerine yardımcı olur. Böylece hayatları boyunca en büyük yardımcılarından biri olacak otokontrol mekanizmalarını keşfeder ve alışkanlık kazanırlar. Müzik, çocuğunuza duyguları anlama becerisi kazandırırken çocuğunuzun duygularını betimlemesini sağlayacak yeni kelimeler öğrenmesini de kolaylaştırır. Bu da çocuğunuzun kendini ifade etme becerisini, dolayısıyla iletişim becerisini de kuvvetlendirecektir. Müziğin birleştirici etkisi, çocuğunuzu akranlarıyla iş birliği yapmak ve yeni ilişkiler inşa etmek konusunda cesaretlendirecektir.

Her şeyden önemlisi, çocuğunuza şarkı söylediğinizde aranızdaki bağın güçlendiğini hissedecek ve ona sevildiğini hissettirmenin mutluluğunu yaşatacaksınız. Sanıyoruz ki bu her şeye değer!  

 

Referanslar:

1. The Power of Music. (Erişim Tarihi: 11.05.2021)

2. Beyond Twinkle, Twinkle: Using Music with Infants and Toddlers. (Erişim Tarihi: 11.05.2021)

3. 10 Ways Babies Learn When We Sing to Them. (Erişim Tarihi: 11.05.2021)


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız