Bir Çocuğun Hayatında Büyükanne ve Büyükbabanın Önemi

Aile, kendine özgü kurallarla çevrili bir dünyadır. Ailenin bir parçası olan büyükanne ve büyükbabaların çocuğun hayatında ve gelişiminde önemi ise tartışılamaz. Çocuklar ve büyükanne/büyükbabaların birbirleri üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Aile, toplumsallaşmada birinci öge olarak bireyin yaşamını temelden etkilemekte, bu bağlamda toplumsallaşma sürecinde çocukluk dönemi kritik bir öneme sahip olmaktadır. Çocuk ilk sosyal tecrübelerini aile bireyleri arasındaki ilişkileri gözlemleyerek öğrenir. Aile, toplumla etkileşim halinde çocuğa zengin içerikli bir ortam sağlamanın yanında, kendine özgü kurallarla çevrili bir dünya da sağlar. Bir çocuğun hayatında ve gelişiminde büyükanne ve büyükbabaların önemi ise tartışılamaz. Çocuklar ve büyükanne/büyükbabaların birbirleri üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Daha Fazla Deneyim

Büyükanne ve büyükbabalar çocukları idare etme ve anlama konusunda çok daha fazla deneyime sahiptir. Evet, bazen yöntemleri bize modası geçmiş gibi görünebilir, ancak durumu daha iyi ele aldıklarını inkâr edemeyiz. Büyükanne ve büyükbabaların çocukları sabırla anlama ve yönetme şekli, önemli şeyleri en basit yollarla öğretmelerine yardımcı olur. 

Büyükanne ve Büyükbaba Eğlencelidir

Büyükanne ve büyükbabaların stresi yoktur ve ebeveynlere kıyasla daha az sorumlulukları vardır. Daha rahatlardır ve çocukların eğlenmeleri için kuralları esnetmeye eğilimleri daha fazladır.

Büyükanneler/büyükbabalar torunları ile birlikte oyun oynama, masal anlatma, şarkı söyleme, parka / gezmeye/ denize gitme, evcilik oynama, kitap okuma, puzzle yapma, boyama, matematik çalışma, bisiklete binme, televizyon izleme, mutfak işleri yapma, çizgi film izleme, yürüyüşe çıkma gibi etkinliklerle birlikte eğlenceli vakit geçirmektedirler.

Yapılan bu faaliyetlerle onların bedensel, zihinsel, sosyal ve dil gelişimini yanında el becerilerinin gelişmesi, el göz koordinasyonunun güçlenmesi için de destek oldukları söylenebilir.

Bilgi Verin

Aileniz, geçmişiniz ve kültürünüz hakkında bilgi sahibi olmak, hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için çok önemlidir. Büyükanne/ büyükbaba–torun arasındaki etkileşim, bir taraftan üçüncü kuşağa kültür aktarımını sağlarken bir taraftan da yaşlılar için manevi bir doyum kaynağı olmaktadır.

Dengeli Ebeveynlik

Büyükanne ve büyükbabalar, çocuklar için gerekli olan katılık ve hoşgörü arasında denge sağlarlar.

Çocukların günlük hayatta anne babaları ile yaşadıkları sürtüşmeler, otorite-üstünlük mücadeleleri, büyük ebeveyn ile torun arasında yaşanmamaktadır. Büyük ebeveynlerin torunları ile daha iyi iletişim kurdukları, çocuklarla anne babalar arasındaki ilişkilerde görülen gerilim ve çatışmaları yatıştırıcı, azaltıcı, arabulucu rolü oynayabildikleri bilinmektedir.

Hayat Dersleri

Büyükanneler/büyükbabalar, sevgi, saygı, paylaşma, hoşgörü, yalan söylememe, sabretme, yardımlaşma ve iyi niyetli olma, merhametli olma, dürüstlük, iyi bir insan olma, doğa sevgisi, inançlı olma gibi değerleri torunlarına öğretmeleriyle, çocuklar üzerinde eğitici bir rol oynamaktadır.

 

Referanslar:

1. Importance of Grandparents in a Child’s Life. https://beingathinkaholic.com/importance-of-grandparents/?amp= Erişim Tarihi: 08.04.2021

2. Altan S, Tarhan S. Büyükanneden Toruna: Yaşamboyu Öğrenme Sürecinde Değer ve Beceri Aktarımı. Bartın Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(1), 26-42


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız