Çoğumuzun denk gelmiş olabileceği “mindfulness/bilinçli farkındalık” terimi bilinçli, yargısız ve anda kalarak kısacası farklı bir şekilde dikkatini verme olarak tanımlanır. Gelecekte ne olacağından veya geçmişte ne olduğundan ziyade “şimdi ve burada”ya odaklanmak için nefesimize dikkatimizi vermek ile başlayan bir meditasyon çeşidi olarak düşünebiliriz. Temel amaç aslında kendimiz ve bizi rahatsız eden düşüncelerimizin arasına yeterince mesafe koyabilmek.
Bilinçli farkındalık, son yıllarda anksiyete, depresyon, stres, dikkat eksikliği benzeri problemleri olan çocuklar ve gençlerin terapötik tedavisinde de bir araç olarak kullanılmaya başlanan bir yöntem. Çocukların kaygılarını azaltmaya, duygusal tepkilerini daha rahat kontrol etmelerine ve davranışlarını buna göre seçmelerine yardımcı olabiliyor. Bu yöntemi günlük hayatınızda, özellikle belki de evde bulunduğumuz şu günlerde, günde 10 dakika gibi kısa sürelerde küçük çocuklarınızla ve gençlerle uygulamaya çalışabilirsiniz.
Çocuklar için bilinçli farkındalık egzersizi yapmanın en kolay yollarından biri duydukları şeylere odaklanmaktır. Örneğin bir zil/çan veya ses çıkaran bir telefon uygulaması kullanarak çocuğunuzun sese odaklanıp bitene kadar dinlemesini isteyebilirsiniz ya da bir pelüş oyuncağını karnının üstüne koyup nefes alıp verdikçe oyuncağın yaptığı harekete odaklanmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuz ile birlikte egzersiz yapmadan önce kendiniz de denemeniz faydalı olacağından bu süreçte siz de farklı bilinçli farkındalık egzersizlerini uygulayabilirsiniz.
Bu konuda faydalanabileceğiniz kitap önerileri: “Bir Kurbağa Gibi Sakin ve Dikkatli” – Eline Snel, “Sessizlik – Mindfulness Üzerine Bir Hikaye” - Lemniscates
Uzm. Psk. Beliz Çelikbaş