Kardeşler Arası Rekabetle Başa Çıkmak Mümkün!

Bu yazıda kardeşler arasındaki çatışmaların rekabete dönüşmemesi için neler yapılacağından bahsedilmektedir.

Küçük çocuklar, pek çok nedenden dolayı birbirleriyle çatışma halinde olabilirler. Aralarındaki gerginliği azaltarak, bu durumun kardeşler arası rekabete dönüşmesini önlemek siz ebeveynlerin elinde.

Sorunlar karşısında sakin kalarak, çocuklar arasındaki çatışmayı anlamaya ve çözmeye çalışarak, en sonunda da çocuklar arasında sağlanan barış için onları tebrik edip, ödüllendirerek bu süreci yönetmelisiniz.

Çocuklarınıza, onları eşit derecede sevdiğinizi ve değer verdiğinizi hissettirmelisiniz. Bu sayede, şefkatiniz ve ilginiz için rekabet etmek zorunda kalmayacaklardır. Çocuklarınızla düzenli olarak özel zaman geçirmek, onları bol bol kucaklamak, sevgiyle yaklaşmak, çocuklarınız arasında asla kıyas yapmamak bu süreci kolay yönetmenize yardımcı olacaktır.

Aile içinde kurallar belirlemeniz de bu noktada işe yarayacaktır. Kurallar, çocukların neyin iyi, neyin kötü olduğunu anlamalarını sağlar. Onları da kural koyma sürecine dahil etmeyi unutmayın. Çocuklar kuralların oluşturulmasına yardım ettiklerinde, bu kuralları hatırlama ve saygı duyma olasılıkları da artar. Birbirinize nasıl davranmak istediğinizle ilgili olumlu ifadeler içeren kurallar yazın. Örneğin, "Başkalarıyla konuşurken kibar bir ses tonu kullanalım" gibi. Birlikte oluşturduğunuz ev kurallarınızın bir kopyasını buzdolabının üzerine veya herkesin görebileceği bir yere asın.

Çocuklarınıza problem çözme konusunda koçluk yapın. Onlara anlaşmazlıklarla nasıl başa çıkacaklarını öğreterek, öfkeyi yönetme ve müzakere etme becerilerini geliştirme fırsatı sunun.

Bazı sorunları, çocuklarınızın kendi kendilerine halletmesine izin verin. İşleri yoluna koymaya çalışıyorlarsa onları serbest bırakın, sadece uzaktan takip edin. Sizin de yardımınızla, çocuklar anlaşmazlıkları kendi başlarına, kavga etmeden çözebilmeyi öğreneceklerdir.

 

Referanslar: 1. How Do You Handle Sibling Rivalry? Stopping Kids’ Fights Effectively | To Love, Honor and Vacuum. https://tolovehonorandvacuum.com/2016/08/sibling-rivalry-peace-process-stop-fights/. Son erişim tarihi: 30.12.2020 2. Preventing sibling fights: eight tips. https://raisingchildren.net.au/school-age/behaviour/friends-siblings/preventing-fights. Son erişim tarihi: 30.12.2020

 


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız