Çocuğunuzu Ekran Başından Kaldıramıyor Musunuz?

Bu yazıda çocukları ekranların önünden almak için neler yapabileceğimizden bahsedilmiştir.

Çocuklarımızın teknolojiyi nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri gerekiyor. Ebeveyn olarak çizgiyi nerede çekmelisiniz?

Bilgisayar, TV, tablet, akıllı telefonlar… Hayatımızda birçok ekran türü var. 18 aydan küçük çocuklar görüntülü sohbet dışında hiç ekran başında kalmamalıdır. 18-24 yaş arası çocuklara ekranları tanıtmaya, kaliteli programları seçerek ve beraber izlemek şartıyla başlayabilirsiniz. 2-5 yaş arasındaki çocuklar için ekran süresini günde bir saatle sınırlayın. Yüksek kalitede bir programı, çocuğunuzla beraber izleyin. 6 yaşından büyük çocuklar için ebeveynler uygun ekran süresine karar verebilir. Ancak unutulmaması gereken bir şey var; ekrana ayrılan süre uyku ve egzersiz zamanından çalmamalıdır.

Ebeveynler çocuklara elektronik cihazları mantıklı ve doğru şekilde kullanmayı öğretmekten sorumludur.

Çocukları teknolojinin iyi ve kötü etkileri konusunda eğitmemiz gerekiyor: Ekran süresini kısıtlayabilirsiniz; örneğin haftada yalnızca iki gün gibi. Seçilmiş günlerde tabletinizi verebilir, en sevdikleri videoları izlemelerine fırsat tanıyabilirsiniz. Eğlenceli videolar izlemek isteyebilirler, ama onlar için faydalı videolar da izleyecek şekilde organize edin: Yeni bir dil öğrenmeye yardımcı olan veya sanat ve zanaat gibi yeni beceriler öğrenmeye yardımcı videolar gibi.

Çocukların ekran başında geçireceği süre neden kısıtlanmalıdır?

Yıllar önce Steve Jobs ve Bill Gates, çocukları için elektronik cihazların kullanımına nasıl kısıtlamalar getirdiklerinden bahsetmişti.

Çocukların ekran başında sınırsız zaman geçirmelerine izin vermenin birçok olumsuz etkisi var.

Genel sağlık ve yaşam tarzı: Çocuklar, tüm duyularını harekete geçirerek ve çevrelerini keşfederek büyümelidir. Çok fazla ekran kullanımı hareketsiz bir yaşam tarzına, tembelliğe, sonunda obeziteye neden olur.

Göz sağlığı: Göz kuruluğu, yorgunluk, baş ağrısı, bulanık görmeye neden olabilir.

Uyku: Ekranlardan yayılan mavi ışık, beyindeki uyku döngüsüne müdahale ederek uykusuzluğa neden olur. Uyumadan en az bir saat önce TV izlemelerine veya diğer cihazları kullanmalarına izin verilmemelidir.

Beceri gelişimi: Küçük çocukların motor becerilerini geliştirmek için ekrana bakmaya değil, oyunlara ihtiyacı vardır.

Ruh sağlığı: Ekran karşısında uzun zaman geçiren çocuklar-gençler depresyona ve intihara daha yatkındır.

Çocukların ekran başında geçirdiği süreyi kısıtlamada ebeveynin rol model olması ilk adımdır.

Çocuklar duyduklarından değil gördüklerinden öğrenirler.

Ekran başında geçen süreyi kısaltmalarını istemek yetmez, akıllı telefon başında geçirdiğiniz süreyi de kısaltmanız lazım.

Çocuğunuza yaptığınız gibi kendinize de kurallar koyun ve bunlara uyduğunuzdan emin olun.

Ekran başında çok zaman geçirmenin olumsuz etkileri yetişkinler için de geçerlidir.

Çocuklar etrafta iken kendi davranışlarınızı kontrol etmeyi öğrenerek nasıl daha iyi bir insan olduğunuzu fark ettiniz mi?

Ekran kullanımı konusunda siz sınır koymazsanız, çocuklar doğrusunu asla öğrenemez

Faydalı kurallar koymak ve onları pekiştirmeye çalışmak, çocukların gelişimini destekler.

Ekran kullanımı için sınır yoksa, elektronik cihazları kullanmanın doğru yolunu asla öğrenmezler.

Kendi çocukluğunuzu hatırlayın; muhtemelen her gün sabahtan akşama TV izliyordunuz.

Bu zamanı beceri edinmek için kullanabilirdiniz, ama boşa geçti. Sonra değişmek için çok çaba sarf ettiniz.

Çocuklar kuralları sevmeyebilir, mızmızlanabilirler. Vazgeçmeyin, kural koyma nedenlerinizi hatırlayın ve unutmayın; bu kurallar sizin için de geçerli olmalı bu kritik.

Yemek zamanı, yatmadan önce ekran kullanmak yok.

Hafta sonları kahvaltı ve diğer sabah rutinleri öncesi ekran kullanmak yok.

Dışarıda yemek yerken ekran yok.

Ekran kullanımı konusundaki kuralları çocuklar anlamayabilir… Meraklı zihinler iş başında! J

Otoriter ebeveynler, "Ben söylediğim için" veya "Sadece söylediğimi yap, soru sorma" diyebilir.

Bu hiçbir zaman yardımcı olmaz ve kurallara uymak için akıllarında bir gerçeklik yaratmaz.

Kuralların arkasındaki nedeni anladıkları bir dilde açıklayın.

"Neden"i açıkladığımda daha iyi anlıyorlar ve kurallara uymak daha kolay.

Küçük yaşlardan itibaren fazla ekran kullanmanın kötü etkilerini bilirlerse, yetişkin olduklarında kendi hayatlarını düzenler hale gelirler.

Kendilerini meşgul etmek için çeşitli ilgi alanları ve beceriler edinmiş olurlar.

Ekran kullanımı konusunda kurallar koymak: Günlük süre ve haftanın günlerinin belirlenmesi ilk adım olabilir.

Hem ekran başında günlük geçirilecek süreyi, hem de haftanın hangi günleri ekran kullanabileceklerini belirleyin. Bu konuda bir program olması, ekran süresini sınırlamanıza yardımcı olur, çocuklar da bu fikre alışırlar. Rutin çocukların sevdiği bir şeydir, ebeveynin de durumu gözden geçirebilmesi için faydalı olur. Bir rutine sahip olmak, bundan sonra ne olacağını herkesin bildiği ve daha az çatışma olacağı anlamına gelir. Ekran saatleri dışındaki zamanları sevdikleri etkinliklerle dolduracaklarını zamanla göreceksiniz.

Ekran başında değillerse, neredeler, ne yapıyorlar?

Çocukları kendi başlarına oynamaya teşvik etmeye çalışın; bu onlarda bağımsızlık duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Boş zamanlarında yaratıcı oyunlar oynayarak, zamanı nasıl kullanacaklarını öğrenirler. Ekran süresini kısıtlamak demek, onları yapacakları aktiviteler için motive etmek demektir.

Yeni senaryolar yaratıp, oyunlar icat edebilirler; hayal güçlerini yeni oyun yaratmak için kullanmalarını izleyin. Her gün TV izlemeye alışkın çocuklarda hayal gücü ve yeni oyun yaratma yetisi köreliyor. Çocukların hiç bitmeyen merakları ve çılgın bir hayal güçleri vardır. Bu gücü keşfetmek için zaman ve fırsata ihtiyaçları var: Sürekli akıllara durgunluk veren şovlar izliyorlarsa yaratıcı arayışlara giremezler.

Çocukların yaratıcılığını ön plana çıkaran ve yaratıcı olmayı teşvik eden oyuncaklar alın

Şarkı söyleyen, dans eden, yanıp sönen, çok gürültü çıkaran oyuncaklara ilgilerini hemen kaybediyorlar. Sıkılırlar ve ilk günün heyecanı söner gider. Bu tür oyuncaklar sadece karmaşaya katkıda bulunur ve para kaybıdır. Lego, yapı taşları, bebekler, mutfak setleri gibi yaratıcılığı teşvik eden ve hayal gücü gerektiren oyuncaklara ilgileri hiç bitmez. Bu oyuncaklar sosyal becerilerini de geliştirir, oyun esnasında kardeş veya arkadaşlar ile problem çıkabilir. Bu sorunların çözümü bile onlar için değerli bir derstir.

Çocukları ekran başından uzaklaştırmak istiyorsanız çok seçeneğiniz var, siz birkaçını seçin! J

Çocukları ekrandan uzaklaştırmak istiyorsanız birçok seçenek var. Önemli olan onları farklı ilgi alanlarına yönlendirmek için sizin rehberlik etmeniz. Can sıkıntısından şikayet ettiklerinde çocuklarınızı teşvik edebilmek için el işi malzemeleri, bulmacalar, hikaye kitaplarını hazırda tutun. Dışarıda oynamalarını sağlayın; bu hem çocuklar hem de yetişkinler için faydalıdır. Zihnimizi tazelememize, bağışıklık kazanmamıza ve daha fazla egzersiz yapmamıza yardımcı olur.

Ebeveynlerin çocuklar için ekran süresini kontrol etmesi ve izlemesi için birçok uygulama vardır.

Bu uygulamaları kendi cihazınıza ve çocuğunuzun cihazına yükleyin. Kullanım sürelerini kontrol etme, uyku ve ev ödevleri için gerekli süreleri planlama ve onlar izlerken ekranlarını anında duraklatma seçeneklerine sahip olursunuz. Web geçmişlerine göz atabilir ve nerelerde gezdikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çocuğunuzun ekran kullanma süresi çok uzunsa, bu uygulamalar özelikle sizin için çok faydalı olacaktır. Bu uygulamayı çocuğunuzun rızasıyla kullanın, bunu neden yaptığınızı ve ekran süresi uzadıkça göreceği zararı anlatın. Unutmayın, amacınız ona dengeli ve ölçülü olmayı öğretmek olmalıdır.

 

Kaynak: How to limit screen time for kids (8 practical tips) https://messyyetlovely.com/tips-limit-screen-time-kids/


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız