Çocuklarda Erken Ergenlik

Bu yazıda çocuklarda erken ergenlik belirtilerinden bahsedilmektedir.

‘’Erken ergenlik’’ nedir?

Ergenlik, kemik ve kasların hızla büyüdüğü, boy ve kiloda hızlı değişimlerin görüldüğü, “üreme kapasitesinin” adım adım etkinleştiği bir dönemdir. Kız çocukları için ergenlik dönemi 11-14 yaşlarında başlarken, erkek çocuklarında ise 12-16 yaş arasında başlamaktadır. 

‘’Erken ergenlik’’ terimi ise ergenlik belirtilerinin kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce başlaması durumunda kullanılmaktadır.

Çocuğunuzun ergenlik dönemine girdiğine dair işaretler nelerdir?

  • Kızlarda memelerin belirginleşmesi ve adet görme
  • Erkeklerde testislerin ve penisin büyümesi, yüzde kılların çıkması ve sesin kalınlaşması
  • Kasık ve koltuk altında kıl çıkması
  • Boyun uzaması
  • Akne
  • Vücut kokusunun değişmesi

en sık gözlenen belirtilerdir.

Bazı çocuklarda ergenlik dönemi neden daha erken yaşlarda başlıyor?

Ergenlik döneminin erken başlama nedenleri genelde bilinmemektedir. Nadir durumlarda enfeksiyonlar, hormonal bozukluklar, tümörler, bazı kafa travmaları gibi durumlar ergenliğin erken başlamasında etkili olabiliyor.

Erken ergenlik olasılığını artıran bazı durumlar mevcuttur:

  • Kız çocuklarının ergenliğe erken girme ihtimali erkek çocuklarına kıyasla daha yüksektir.
  • Normal kilonun üzerinde veya obez olan çocuklarda erken ergenlik görülme sıklığının daha yüksek olduğu biliniyor.
  • Östrojen veya testosteron gibi cinsiyet hormonlarını içeren bir kremin veya ilacın kullanılmış olması, çocuklarda erken ergenliğe neden olabilir.
  • Tümör veya kanser gibi tıbbi durumlar için merkezi sinir sistemini (beyin, omurilik) etkileyen radyasyon tedavisi almış olmak da ergenliğe erken girişe yol açabilir.

Doktora başvurmak için doğru zaman var mı?

Çocuğunuzda ergenlik döneminin erken başladığına dair belirtilerden biri bile varsa, doktorunuza başvurabilirsiniz.

Erken ergenliğin tedavisi var mı?

Doktorunuz tanıyı kesinleştirecek olursa, tedavi planlayabilir. Erken ergenlik tedavisinde hedef, genel olarak ergenliğin ilerlemesinin ve ergenlik belirtilerinin geciktirilmesidir.

Erken ergenlik tedavi edilmediğinde çocuk için ileride olumsuz etkileri olur mu?

Ergenlik dönemine erken giren çocuklarda başlıca iki önemli sağlık sorunu ön planda olabilir:

Birincisi, “boy kısalığı”dır. Ergenlik dönemi erken başlayan çocuklar, önce akranlarına kıyasla daha hızlı büyürler ve onlardan daha uzun olurlar. Ancak kemikleri normalden daha hızlı olgunlaştığı için büyümeleri de erkenden durur. Yetişkin dönemde de yaşıtlarından daha kısa olurlar.

Diğer olası problem ise “sosyal ve duygusal sorunlar”ın ortaya çıkmasıdır. Çocukların vücutlarında meydana gelen değişikliklerle ilgili farkındalıkları çok yüksektir, bu durum onların benlik saygısını ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu süreç bazı çocuklarda hafif atlatılırken, bazı çocuklar daha fazla etkilenebilir, depresyona girebilirler, zararlı alışkanlıklara yönelebilirler.

Çocukların ergenlik dönemine erken girmesini önlemenin bir yolu var mı? Bu mümkün mü?

Erken ergenlik olasılığını artıran cinsiyet ve ırk gibi bazı özellikleri değiştirmek mümkün değildir. Ancak ebeveynlerin çocuklarının ergenliğe erken girme ihtimalini azaltmak için alabilecekleri önlemler vardır:

  • Çocukları, evdeki yetişkinler için reçetelenmiş ilaçlardan, östrojen veya testosteron içeren besin takviyeleri gibi östrojen ve testosteron kaynaklarından uzak tutmak
  • Çocukların sağlıklı kiloda kalmasını teşvik etmek bunlardan başlıcalarıdır.

Çocuğunuzun gelişimde aklınıza takılan sorular varsa, yanıt arayan ailelerin ve sorularınıza cevap bulmanızı sağlayan uzmanların buluştuğu adres paylasbuyusun.com’u ziyaret edin.

 

Kaynak: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811 (Son Erişim Tarihi: 30.11.2020).


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız