Ergenlik Dönemindeki Çocuğumla Nasıl İletişim Kurmalıyım?

Zor bir yaşta ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlü tutmak...

Ergenlik dönemindeki çocuğunuzla, iki yaş sendromunu yaşayan çocuk arasında birçok benzerlik vardır. Her iki aşamada da heyecan verici şeyler yapmaya başlayan çocuklar, aynı zamanda sınırları zorlayıp öfke nöbetleri geçirebilir. Hem ergenlik döneminde hem de iki yaş döneminde gelişimsel bir amaç vardır; ebeveynlerden uzaklaşmak ve kendi bağımsızlıklarını ilan etmeye başlamak. Bu nedenle gençlerin bazen evrenin merkezi olduklarını düşünüyormuş gibi davranmalarına şaşmamak gerekir.

Gençliğe adım atmaya hazırlanan çocuğunuz, kendi kararlarını almaya çalışırken bazen sizinle olan ilişkilerini güç duruma düşürebilirler. Bu dönemde duygularını kontrol etme konusunda iyi olmayan çocuklarınız riskli davranışlarda da bulunabilir.

Bu dönemde çocuklara yakın olmak o kadar da kolay olmayabilir.

Ergenlik dönemindeki çocuklarınız sizden gelen yorumları ya da davranışları ebeveyn müdahalesi olarak algıladıklarında sizi reddederken genellikle pek nazik davranmayabilirler. Arkadaşları ile iletişimde oldukça şeffaf olmalarına rağmen siz onlara günlerinin nasıl geçtiğini sorduğunuzda sessiz kalabilirler.

Ebeveynin makul görünen bir isteği, çocuk için öfkelenme sebebi olabilir.

Eğer tüm bunlar size tanıdık geliyorsa, derin bir nefes alın ve çocuğunuzun ergenlik yıllarında olduğunu hatırlayın. Bu geçici bir aşamada ebeveyn olarak sizin yaklaşımınız son derece önemlidir.

Peki bu dönemde neler yapılabilir?

1. Onu Dinleyin

Çocuklarınız, sizinle bir şeyler paylaşma konusunda baskı hissetmediklerinde daha açık olabilirler. Gün içinde gerçekleşen bir şey hakkında rastgele bir yorum yapmaları bile onun aslında sizinle iletişim kurma biçimidir; eğer siz de yargılamadan açık ve ilgili olursanız aranızdaki iletişimin gücü de bir o kadar artabilir.

2. Empati Kurun

Birçok ebeveyn genellikle çocukları için problem çözmeye çalışma veya hayal kırıklıklarını önemsiz gösterme eğiliminde olabilirler. Ancak, çocuğunuzun romantik ilişkisinde yaşadığı bir hayal kırıklığından sonra “Zaten senin için doğru kişi değildi” gibi bir avutma cümlesi, çocuğunuzun yaşadığı duyguları küçümsediğiniz izlenimi yaratabilir. Bunun yerine, çocuğunuza onu anladığınızı ve onunla empati kurabildiğinizi “Bu çok zor bir durum” gibi bir yorumda bulunarak gösterebilirsiniz.

3. Güvendiğinizi Hissettirin

Gençler, özellikle ebeveynleri tarafından ciddiye alınmak isterler. Bazı konularda ondan yardım isteyerek fikirlerini sorun ve ona güvendiğinizi hissettirin. Bu onun da kendine güvenini artırabilir ve kendini göstermesini sağlayabilir.

4. Kurallarınızı Esnetin

Kurallar belirleyebilirsiniz ancak bu kuralları çocuğunuzun anlaması için neden koyduğunuzu anlatabilirsiniz. Okul gecelerinde geç saate kadar süren aktiviteler için neden izin vermediğinize dair düşüncelerinizi açıklamanız, kuralın çocuğunuz tarafından da daha makul görünmesini sağlayacaktır.

5. İyi Yönlerini Öne Çıkarın

Gençlik çağındaki çocuğunuz sizin ne düşündüğünüzü umursamıyor gibi davranabilir ancak içten içe sizden onay beklerler. Özellikle gergin durumlarda sizin olumlu ve teşvik edici olmanız ilişkiniz için iyi ve yararlıdır.

6. Duygularınızı Kontrol Edin

Size karşı kaba davranan çocuklarınıza kolayca öfkelenebilirsiniz, ancak bu öfkeyi kontrol altına almalısınız. Siz bir yetişkinsiniz ama çocuğunuz henüz duygularını bile yönetemeyen bir ergen birey. Canı sıkkın olduğunda mantıklı düşünemediğini unutmayın. Karşılık vermeden önce içinizden 10’a kadar sayın veya birkaç kere derin nefes alın. Her ikinizin de canı çok sıkkınsa, sakinleşene kadar konuşmayın. Bu şekilde davranmak ilişkiniz için en iyisi olabilir.

7. Birlikte zaman geçirin

Çocuğunuzla iletişim kurmanın tek yolu konuşmak değildir; yemek yapmak, yürüyüşe çıkmak ya da film izlemek gibi ikinizin de keyif aldığı bir şeyi beraber yapmak için zaman yaratabilirsiniz. Çocuğunuzun size yakın olabileceğini bilmesi ve sizinle deneyimlerini endişelenmeden paylaşabilmesi için önemlidir.

8. Öğünleri birlikte yiyin

Ailecek beraber yemek yemek yakın kalmanın harika bir yoludur. Akşam yemeğindeki sohbetler, tüm ailenize, birbirinizin hayatlarında neler olup bittiğini öğrenme ve spor ve siyaset gibi farklı konular hakkında konuşma fırsatı verebilir. Sizinle gündelik konular hakkında rahatlıkla konuşabilen çocuklarınızın, daha zor konular hakkında da açık olmaları muhtemeldir. Beraber yemek yerken hiçbir aile üyesinin telefonunu masaya getirmemesi oldukça önemlidir.

9. Gözlemleyin

Çocuklarınızın olgunlaştıkça bazı değişikliklerden geçmesi normaldir; ancak ruh halinde, davranışlarında, enerji seviyesi veya iştahında değişikliklere dikkat edin. Aynı şekilde, eskiden onu mutlu eden aktiviteleri artık yapmak istemiyorsa veya kendisini izole ettiğini fark ederseniz buna önem verin. Çocuğunuzun günlük işleyişinde değişiklikler fark ederseniz, bunu ona sorun ve yargılayıcı olmadan destekleyici olun. Yardımınıza ihtiyacı olabilir ve bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşması gerekebilir.

 

Kaynakça: https://www.instagram.com/p/B_j-AatjEhZ/?utm_source=ig_web_copy_link

 


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız