El-göz koordinasyonu, çocukların yaşamın ilk yıllarında geliştirdiği önemli bir kaba motor beceridir.
Ne olduğunu, gelişmesinin neden önemli olduğunu ve çocuklarınızın basit oyunlar ve aktivitelerle koordinasyonlarını geliştirmelerine nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmek isterseniz bu yazımız size yardımcı olabilir.
El-göz koordinasyonu nedir?
El-göz koordinasyonu, gözler tarafından yönlendirilirken eller ile hareketleri gerçekleştirme yeteneğidir. Bir çocuğun elleri ve gözleri, görevleri yerine getirmek için birlikte çalışır.
Bazen bu görevlerin, topu yakalarken olduğu gibi, hızla ve doğrulukla yapılması gerekir.
Gelin bazı örneklerle açıklayalım: Bir bebeğin bir nesneyi kavraması, top oyunlarında topa vurabilmek, ayakkabı bağcıklarını bağlamak, cümle yasmak, saç fırçalamak, bir fincana çay koyabilmek.
El-göz koordinasyonu neden önemlidir?
El-göz koordinasyonu günlük yaşamı devam ettirebilmek için önemli bir beceridir. Bir fincan çay yapmak gibi basit bir görev, kaynar suyu fincana dökmeyi beceremeseydik oldukça zor bir görev haline gelirdi.
El-göz koordinasyonu sadece günlük işleri yapmak için değil, aynı zamanda spor yapmak ve okulda okuma-yazmayı öğrenmek için de önemlidir.
Okuma ve yazma, gelişmiş görsel izleme becerileri gerektirir.
Beyninizin kalemin konumunu izlemesi ve el ve parmak hareketlerini kontrol etmesi gerekir. Okurken, soldan sağa ve bir sonraki satıra geçtiğinizde beyniniz görsel olarak izler.
Çocuğunuzun el-göz koordinasyonunu nasıl geliştirebilirsiniz?
El-göz koordinasyonunun gelişimi çocuklar oynarken doğal olarak meydana gelen bir süreçtir.
Çocuğunuzun her gün özgürce oynamasına izin vererek ve çocuğunuzu bu beceriyi çalıştıran belirli oyunlara ve aktivitelere dahil ederek teşvik edebilirsiniz.
Bu becerilerin erken yaşta geliştirilmesi önemlidir, çünkü bu öğrenmenin büyük kısmı 4 yaşına kadar gerçekleşir.
Çocuklarda el-göz koordinasyonunu artırmak için 17 etkinlik önerisi
Bu oyunlar ve aktiviteler basittir, hızla oynanabilir, çocuklar bu esnada beynin elleri ve gözleri aynı anda koordine etme yeteneğini kullanır.
Her gün 5 dakika boyunca bu aktivitelerden birini yapın; çocuğunuzun motor gelişimine büyük fayda sağlayacak ve daha sonra okuma-yazma öğrenmesine de yardımcı olacaksınız.
1. Top atma ve yakalama
Bu oyun muhtemelen bir çocuğun göz-el koordinasyonunu geliştirmenin en iyi yoludur.
Top atma ve yakalama alıştırmasını sık sık yapmalısınız, çünkü bu aynı zamanda çocuğunuz spor yapmaya başladığında ihtiyaç duyacağı bir beceridir.
Tenis topu, plastik top, deniz topu gibi farklı büyüklükte toplar kullanın. Küçük topları fırlatmak ve yakalamak daha gelişmiş beceriler gerektirir.
2. Yastık kavgası
Bu çocukların seveceği aktivitelerden biridir. Birbirinize yastık atın ve aynı anda hem gözleri hem elleri çalıştırın hem de eğlenin hem gülün!
3. Bahçede çalışma
Bahçecilik, koordinasyon ve genel kaba motor becerileri geliştirirken dışarıya çıkmanın da iyi bir yoludur. Tek ihtiyacınız olan bazı bahçe aletleri.
4. Su şişesi devirmece
Büyük plastik şişeleri biraz suyla doldurarak ve çeşitli renklerde boyayarak kendi su şişelerinizi yapın. Sonra, onları arka arkaya yerleştirin ve bir top ile devirmeye çalışın.
Çocuğunuz bu konuda yetenek kazandıkça, küçük şişeleri daha küçük bir topla devirmeyi deneyin.
5. Bulmaca çözme
Bulmacalar çocuğunuz için en iyi etkinliklerden biridir; ince motor, şekil tanıma (matematiksel), problem çözme, mantık, dikkat ve elbette el-göz koordinasyonu gibi becerileri geliştirirler.
Ahşap bulmacaları daha sağlam ve kullanımı daha kolay oldukları için seçebilirsiniz.
6. Balon atmaca
Küçük veya büyük bir balonu şişirin, havaya atın, çocuğunuzun balona vurarak, balonu havada ne kadar süre tutabildiğini gözlemleyin.
Bu aktivite, balonun düşmesini önlemek ve aynı anda gözleri ve elleri çalışmak için hızlı hareket etmeyi ve düşünmeyi gerektirdiğinden koordinasyonu geliştirmek için mükemmeldir.
7. Kumda oynama
Kapları kumla doldurarak kum havuzunda oynamak ve kumdan yapılar inşa etmek koordinasyonu geliştirmenin çok eğlenceli ve pratik bir yoludur.
Çocuğunuza farklı boyutlarda kova ve kapların yanı sıra kürek ve tırmık gibi aletler de sunun.
8. Kesme ve yapıştırma
Çocuğunuza gazete, kağıt mendil, karton vb. gibi farklı kağıt türleri verin ve ondan bunları çeşitli şekillerde veya şeritler halinde kesmesini isteyin.
9. İp atlama
İp atlamak, birçok çocuğun yapmakta zorlandığı bir beceridir, ancak çocukların koordinasyonu için çok etkilidir.
Çocuklar ip atlarken sadece vücutlarının her iki tarafını ve bacaklarını koordine etmekle kalmaz, aynı zamanda ipin üzerinden atladıklarını izlediklerinden emin olarak atlama ipini hareket ettirirler, bu el-göz koordinasyonuna mükemmel bir örnektir.
10. Fasulye torbası atışı
Fasulye torbaları her evde mutlaka bulunmalıdır. Bu torbalar, birçok oyunda kaba ve ince motor becerileri geliştirmek için kullanılabilirler. Çocuğunuzun el-göz koordinasyonunu çeşitli şekillerde geliştirebilirsiniz:
Fasulyeleri bir torbaya atmasını sağlayın.
Fasulyeleri bir kasnaktan geçirmesini sağlayın.
Fasulyeleri tek tek elle yakalamasını sağlayın (5 yaşından itibaren).
Fasulyeleri havaya fırlatıp yakalamasını sağlayın (6 yaşından itibaren).
11. Çizim yapmak
Çocuğunuz çizim yapmaya her gün vakit harcamalıdır. Bu temel aktivite, bir şekil oluşturmak-çizmek için gözlerin ve parmakların beraber çalışmasını sağlayan en iyi aktivitelerden biridir. Bu aktivite için kağıt, karton, beyaz tahta, kalem, mum boya kalemi, boya gibi farklı malzemeler sağlayın.
12. Yazı tahtasına tebeşirle yazmak
Büyük bir yazı tahtası, çocuğunuza büyük kaslarını çalıştırırken çizim yapma fırsatı verir. Tahtanın tam ortasından geçen bir çizgi ile çocuğunuzun kollarını çapraz da kullanmasını sağlayabilirsiniz.
13. Konilerin etrafında top sürmek
Konileri düz bir çizgi veya daire şeklinde yerleştirin, ve çocuğunuzun bir beyzbol sopası kullanarak aralarında top sürmesini sağlayın. Koni olarak su ile dolu plastik şişeler de kullanabilirsiniz.
14. Parmakla boyama yapmak
Bu aktivite, duyusal bir deneyim ve göz-el koordinasyonu oluşturma fırsatı sunar. Evde kendi parmak boyanızı hazırlayabilir veya hazır boya satın alabilirsiniz. Bu aktivite sayesinde çocuklarınız elleri ile boyama yaparken aynı zamanda eğlenerek öğrenirler.
15. Bloklar veya lego ile bina yapmak
Ahşap bloklar veya lego gibi oyuncaklarla bina inşa etmek, dikkati yöneltmek, ince motor becerileri geliştirmek ve koordinasyon için mükemmel bir aktivitedir.
16. İnşaat yapmak
Ahşap bloklar ve legoya alternatif olarak, çocuğunuza birbirine bağlanan, birleştirilen veya birbirine monte olan parçalara sahip oyuncaklarla inşaat yapma fırsatı sunun.
17. Kaşık ile yumurta yarışı
Kaşık ile yumurta taşıma yarışı, el-göz koordinasyonunu geliştirmek için herkesin favorisi oyunlardan biridir. Bu, çocuğunuzla oynamanız için yeterince basit ve uygulanabilir bir oyundur, aynı zamanda gülme garantilidir.
İlk önce yumurtayı kaynatmayı unutmayın, aksi takdirde zeminden çiğ yumurtayı temizlemekle uğraşırsınız.
Referans: Empowered Parents. 19 Kids’ Activities & Games to Improve Hand-Eye Coordination.
https://empoweredparents.co/hand-eye-coordination/
Son erişim tarihi: 04.08.2020