Çalışan Anneler İçin Hayatı Kolaylaştıran Püf Noktalar

Toplumun çalışan annelerden beklentisi, çocuğun ve iş hayatındaki sorumlulukların üstüne gelince gündelik yaşam anne için oldukça zor bir hal alabiliyor. Böyle durumlarda çözüme odaklanmak, olumsuz ruh halinden kaçınmak büyük önem taşıyor.

Günümüzde toplumun çalışan annelerden beklentisi oldukça yüksek. Annelerin hem evde hem de dışarıda bütün görevlerini tam olarak yerine getirmeleri bekleniyor. Bu koşturmaca içerisinde annelerin dengeyi kurması zor olabiliyor. Ancak sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için ortaya çıkan zihin yorgunluğunu ve tükenmişliği gidermek konusunda neler yapılabileceğini öğrenmek önemli. Çalışan bir anne olmak çocuk doğduğu andan itibaren zorluğunu göstermeye başlar. Örneğin anneler işe yeniden başlamaya karar verdiklerinde ayrılık kaygısı yaşamaya başlarlar ve çocuklarının kendileriyle bağ kuramayacağını düşünürler. İş ve ev konusunda sürekli bir denge kurmaya çalışmak zorundadırlar. Bunları yaparken de etraftan bununla ilgili eleştirilere maruz kalırlar. Çalışan babaların hiçbir zaman yargılanmadığını düşünmek onlar için daha da can sıkıcı olabilir. Üstelik çocuk bakımına yardımcı olan babalar her zaman takdir görürken anneler için bu söz konusu değildir. Takdir görmenin aksine bunun annenin sorumluluğu olduğu düşünülür. Anneler bu şekilde ataerkil yapının etkilerini çok net bir şekilde hissederler. Çalışan annelerin bu yüklerle başa çıkmak için zaman zaman bazı püf noktalara ihtiyacı olabilir:

- İşe geri döndüğünüz için kendinizi suçlu hissetmeyin. Bu duygu hayatınızı olduğundan daha güç bir hale getirir. Seçiminizden dolayı utanmamalı ve kimsenin sizi yargılamasına izin vermemelisiniz. Anne olmak, sizin büyük bir parçanızdır ancak her şey değildir.

- Etrafınızda çocuklarınızı terk ettiğinizi düşünen insanlar olabilir. Onların yorumlarını görmezden gelmeye çalışarak sizin gibi düşünen ve sizi anlayan insanlarla bir arada kalmaya çalışabilirsiniz.

- İşe geri dönmeniz ekonomik olarak ailenizi rahatlatacaktır ve çocuğunuz için daha fazla şey yapabilmenize imkân sağlayacağını düşünerek kendinizi motive edebilirsiniz.

- Çalışmanızın bir başka pozitif yanı da çocuğunuzun kreşe başlaması olacaktır. Onun yaşıtlarıyla birlikte sosyalleşmesine ve yeni arkadaşlıklar kurmasına destek olacaksınız.

- Eğer bir kız çocuğunuz varsa çalışıyor olmanız onun için harika bir rol model olmanızı sağlayacaktır. Bununla gurur duyabilirsiniz.

- Planlama yapmak gününüzü kolaylaştırabilir. Yapılacaklar listesi hazırlamak, sadece gerçekçi hedefler koyarak planlama yapmak, eve iş götürmemek işleri biraz kolaylaştırabilir. Tüm bunları yaparken mükemmeliyetçi olmamaya dikkat edin.

- Evde iş bölümü yapmak üzerinizdeki yükü hafifletmek için etkili olacaktır.

- Ev dışında çok uzun vakit geçiremiyorsanız evde ders vermek, online çalışmak veya bakıcılık yapmak gibi iş seçenekleri düşünebilirsiniz.

- Zor da olsa kendinize ait zamanlar yaratmaya çalışın. Sizin sağlığınız yerinde olmazsa evde hiç kimseye faydanız olmayacağını unutmayın. Duş almak, yoga yapmak, yürüyüşe çıkmak, arkadaşlarla vakit geçirmek, kitap okumak gibi seçenekler düşünebilirsiniz.

- İş yerinde kötü bir gün geçirdiyseniz bunu ailenizle paylaşın. Paylaşmak ve destek istemek gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

- Sabah biraz erken kalkarak kendinize sakin bir zaman yaratabilir, bu zamanı kahve içmek, egzersiz yapmak veya meditasyon yapmak gibi aktivitelerle geçirebilirsiniz.

- Hafta sonu için keyifli planlar yapabilirsiniz. Bu motivasyon çalışma günlerini daha rahat geçirmenizi sağlar.

- Akşam bir araya geldiğinizde ailenizle birbirinize sarılmayı ihmal etmeyin, temas etmek herkese iyi gelir.

- Yemekleri önceden planlayabilirsiniz. Hafta sonu yemeklerin ön hazırlıklarını yapmak hafta içi sizi biraz rahatlatabilir. - İşlerin ve yoğunluğun eşinizle olan ilişkinize yansımasına izin vermeyin. Baş başa vakit geçirmeye özen gösterin.

- Emzirmeye devam ediyorsanız bunun için işyerinizle görüşerek emzirme zamanlarınızı belirleyin. Önceden bunu planlamanız stresinizi biraz olsun azaltacaktır.

- Çocuklarınıza iş sonrasında ayırdığınız zamanları daha keyifli hale getirmek için farklı oyunlar da oynayabilirsiniz.


Sizin için hazırladığımız 5 sosyal-duygusal öğrenme oyununu öğrenmek için “Çocuğunuzla Oynayabileceğiniz 5 Sosyal-Duygusal Öğrenme Oyunu” blog yazımızı okuyabilirsiniz!


https://paylasbuyusun.com/content/blog/id=d6af59b6-0082-11ee-83fa-b0227af57ea6/


https://www.familyeducation.com/family-life/moms-corner/easy-to-implement-tips-and-tricks-for-the-working-mom



Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız