Çocukların sosyal medyadaki güvenliği için bilinmesi gerekenler

Çocukların internette vakit geçirirken ki güvenliği, ailelerin en büyük endişelerinden biridir. Yeterli bilgiye sahip olan ebeveynler çocuklarını internetin ve sosyal medyanın zararlından daha kolay koruyabilirler.

Genel olarak internet kullanımı ve sosyal medya yeni kuşağın günlük yaşamlarının bir parçası haline geldi. Çocuklar arkadaşlarıyla sohbet etmek veya sadece gezinmek için internete gerçek dünyada olduğundan daha fazla zaman harcıyorlar. Sosyal medya özellikle pandeminin yaşandığı zamanlardaki gibi kısıtlılığın hakim olduğu durumlarda arkadaşlıkları geliştirmek ve sosyalleşmek için faydalı bir alan oluyor. Hatta bazen yaratıcılıklarını geliştirmek ve yeteneklerini keşfetmek için de kullanmaları mümkün. İnternet ve sosyal medya sayesinde yeni şeyler öğrenmek de daha kolay hale geldi. Ancak internet onlara her zaman güvenli bir ortam sunmayabiliyor. Çocuklar sosyal medya uygulamalarında siber zorbalıkla karşılaşabiliyorlar. Siber zorbalığın önlenmesi biraz zor olabiliyor çünkü mesajlarda veya e-postada bile devam ediyor bazen. Böyle bir durumla karşılaşıldığında mümkünse yanıt vermeden kişiyi engellemek en doğru karar olacaktır. Durumun takibi açısından da çocuğunuzla sürekli olarak iletişimde kalın.

Dolandırıcılık da internette çok sık yaşanan bir problem. Çocuklar tanımadıkları hiç kimseye asla para vermemeleri gerektiğini, telefon numarası veya sosyal güvenlik numarası gibi kişisel bilgileri paylaşmamaları gerektiğini bilmeliler. Çocuklar, bir dolandırıcılığın belirtilerini nasıl anlayacakları konusunda da ebeveynleri tarafından doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir.

Çocuklar bazen sosyal medyada geçirdikleri zamanın farkında olamayabilir. Bunun da bir düzene konması gerekir. Örneğin yemekte telefon kullanmamak, gece belli bir saatte internet kullanımını sonlandırmak hatta kapatmak gibi kurallar konabilir. Çünkü kontrolsüz kullanılan sosyal medya zamanla bağımlılığa dönüşür. Bunun için beraber bir planlama yapmak ve hangi ağları ne kadar süreyle kullanabileceğini birlikte belirlemek yasak koymaktan daha etkili bir yöntemdir.

Güvenliği sağlamak için çocuğunuzun fotoğraflarını, okulunu, konumu ve benzer özel bilgilerini sosyal medyada paylaşmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü bu bilgilerin herkese açık olması kötü niyetli kişilerin çocuklara ve size ulaşmalarını kolaylaştırır.

Bir diğer problem ise beden üzerindeki etkisi. Sosyal medyada karşılaştıkları moda diyetler, estetikler ve ünlülerin görünümleri pek çok çocukta ve gençte görünüş açısından gerçek dışı beklentiler oluşmasına neden oluyor. Benzer şekilde fotoğraflarda sürekli filtre kullanılması da zaman içerisinde gerçeklikten uzaklaştırarak mutsuzluğa itiyor. Tüm bu başlıklar düşünüldüğünde çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal sağlığını etkileyeceğini düşünerek sosyal medya ve internet kullanımı konusunda onunla sürekli iletişimde olmanız, onları dinlemeniz ve birlikte bazı kurallar geliştirmeniz hem onların zarar görmesini engeller hem de ilişkinizin daha sağlam bir zeminde ilerlemesini sağlar. Bunun yanında beraber geçirdiğiniz vaktin ilişkinizi daha da güçlü bir hale getireceğini görmüş olacaksınız. Çocuğunuzla bu anlarınızı daha keyifli hale getirmek için de blog hesabımızdaki ‘‘Çocuklarınızla evde yapabileceğiniz keyifli aktiviteler’’ yazımıza göz atabilirsiniz!


https://paylasbuyusun.com/content/blog/id=d6b131cd-0082-11ee-83fa-b0227af57ea6



Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız