Yeme Bozukluğu Olan Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?

Çocukluk yaşlarda da görülebilen yeme bozukluklarında ailenin tedaviye katılımı oldukça önemlidir, çocuğunuza nasıl yardım edebileceğinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Dünya üzerindeki milyonlarca insanın yaşadığı yeme bozuklukları, ciddi ve karmaşık sağlık problemleridir. Bireylerin hayatında tıbbi, psikiyatrik ve psikososyal sorunlar yaşamasına neden olur. Yeme bozuklukları çocukluk yaşlarında da görülmektedir. Yeme bozukluğu yaşayan çocuklar:

- Kilo almaktan korkabilir ve benlik duygularıyla ilgili problemler yaşayabilirler.

- Bazı çocuklar aşırı spor yapabilir, bazıları da yemek yerken çabuk tıkanabilirler. Bazen küçük porsiyonlar yerler bazen de hiç yemek yemek istemeyebilirler.

- Mükemmeliyetçi olup, rutinlere karşı takıntılı bir şekilde yaşayabilirler.

- Sık sık banyoya gidebilir ve kendine bakmak gibi davranışlar gösterirler.

- Kendilerini sosyal yaşamdan geri çekerler.

- Ergenliğin başlama yaşında değişimler, saç dökülmesi, kırılgan tırnaklar ve kabızlık gibi sindirim bozuklukları görülebilir.

- Yeme bozukluğu yaşayan çocuklar, daha çok bol kıyafetler giymeyi tercih ederler.

- Sayılara çok fazla takılırlar; kalori hesabı yaparlar, giysilerin beden ölçüleri ve kiloları hakkında fazla düşünürler.

- Depresyon, anksiyete ve kendine zarar verme gibi davranışlar görülebilir. Yeme bozukluğunu teşhis etmek için fiziksel ve psikolojik muayene, ailevi ve sosyal yaşamın gözden geçirilmesi gibi pek çok değerlendirme yapılması gerekir. Bu değerlendirmeler yapılırken boy-kilo ölçümü, ateş, kan basıncının ölçülmesi ve çeşitli kan tahlilleri gibi bazı yöntemler kullanılabilir. Psikolojik muayene ise çocuğun beslenme alışkanlıklarını, düşünce ve duygularını içerir. Özellikle de kendi vücudunun görüntüsü hakkındaki fikirleri değerlendirmelerde yer alır. Yeme bozukluğunda ailenin de tedaviye katılımı çok önemlidir.

Çocuğunuzda yeme bozuklu olduğunu düşünüyorsanız veya teşhis konulduysa öncelikle onu dinlemelisiniz. Destek olmanın en önemli yolu yargılamadan dinlemektir. Çocuğunuza “seni önemsiyorum” veya “senin için endişeleniyorum” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Onu profesyonel bir yardım almaya teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşadığı problemleri atlatması konusunda, yanında olmanız ve desteğinizi hissettirmeniz çok önemlidir. Bu süreçte çocuğunuzla daha fazla vakit geçirebilir ve birlikte keyif alacağınız aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Onu doğada vakit geçirmeye, müzik dinlemeye ve ilgisini çekebilecek sanatsal etkinlikler yapmaya yönlendirebilirsiniz.

Ona yardımcı olabilmek için sizin de yeme bozuklukları hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız iyi olabilir. Yeme bozukluğu üzerine kitaplar okuyabilir, tedaviye destek olmak için ne tarz yemekler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız