Üniversite Öğrencilerinin Kampüsteki Cinsel Sağlık Merkezleri Hakkında Bilmesi Gerekenler!

Öğrencilerin cinsel sağlıklarına ilişkin doğru yönlendirmelere ve bilgilere erişebilecekleri üniversite ve kampüslerdeki cinsel sağlık merkezleri hakkında bilinmesi gerekenlere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Kampüs sağlık merkezleri, öğrencilere cinsel sağlıkları ile ilgili ne yapmak istediklerine göre karar verme özgürlüğü sunar. Ayrıca, sağlıklı ve bilgili olmaları için farklı imkânlar sağlar. Sağlık merkezleri, sağlık bakımına ihtiyaç duyan birçok öğrenci için uygun bir seçenektir çünkü daha büyük ölçekli bir hastane veya kliniğe göre kolay erişilebilir ve uygun fiyatlıdır. Bununla beraber sağlık merkezleri, üniversite kampüslerinde giderek artan bir sorun olan cinsel saldırı durumunda öğrencilerin başvurdukları yerlerdir.

Kampus Sağlık Merkezleri Neler Sunabilir?

• Kampüs sağlık merkezleri, tüm doğum kontrol opsiyonlarını sunmalarıyla beraber kondom dağıtabilir, tüm cinsiyetler için HIV testi, PAP Smear testi, pelvik ve meme muayenesi yapabilirler.

• Gelişmiş ülkelerdeki üniversiteler genelde benzer sağlık hizmetleri sunar. Tıbbi hizmetler için öğrenciler kampüsteki kliniklere başvurabilirler. Bu hizmetlerin maliyetlerinin düşük olmasına önem verilmektedir.

• Sağlık merkezlerine gelen öğrenciler, sağlık merkezlerinin sunduğu imkânlardan çoğunlukla habersizdir.

• Kadın-doğum (jinekoloji) ve cinsel sağlık hizmetlerinin erişebilirliği ve fiyatları göz önünde bulundurularak, mezun olmadan önce üniversite öğrencilerinin, sağlık merkezlerinin sağladıkları bu imkânlardan faydalanmaları teşvik edilmelidir.

Üniversite Kampüslerinde Cinsel Saldırı Bir Gerçektir

Öğrenciler cinsel saldırıya uğramaları durumunda hangi imkânların mevcut olduğunu bilmelidir. ABD’deki RAINN’e (Ulusal Cinsel Saldırı Yardım Hattı) göre, lisans öğrencileri (kız 26,4 %, erkek %6,8) şiddet, fiziksel güç, inkapasitasyon yoluyla cinsel saldırı veya tecavüze maruz kalıyor. Cinsel saldırı durumunda, ebeveyn desteği de gerçekten önemlidir. Ebeveynlerin, üniversite çağındaki öğrencilerin saldırıya uğradıkları taktirde utanç, mahcubiyet ve bir sonraki adımda ne yapacakları konusunda çaresiz hissedebileceklerini düşünmeleri önemlidir. Çoğu saldırı kurbanı, aynı zamanda şaşkınlık içinde olabilir ve kendilerini “her şeyi mahvetmiş” gibi hissedebilirler. Cinsel saldırı mağdurları konuştuklarında, onları hiçbir şeyi mahvetmediklerini veya yanlış bir şey yapmadıklarına ikna etmek önemlidir. Sonuç olarak, kampüs sağlık merkezleri, üniversite öğrencilerinin sağlıklarına dikkat etmeleri konusunda harika bir imkandır. Aynı zamanda üniversite öğrencilerine, hakkında konuşulmayan veya düşünülmeyen ama olması gereken cinsel sağlıklarıyla ne yapacaklarına karar verme özgürlüğü de sunar. Genç bir yetişkinin sağlığı hakkında konuşmasına ebeveynleri dahil etmek önemli olsa da, günün sonunda nihai karar onlarındır.

Referans: https://www.parents.com/kids/education/college/heres-what-your-college-student-should-know-about-sexual-health-on-campus/


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız