Streptokok A (Beta) Enfeksiyonu Nedir?

Bu yazıda streptokok a (beta) enfeksiyonunun tanımı, belirtileri, risk faktörleri ve tedavi bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Streptokok A bakterileri, ciltte ve boğazda yaygın olarak bulunan bakterilerdir ve farklı enfeksiyonlara neden olabilirler. Boğaz ağrısı, tonsillit (bademcik iltihabı), impetigo (çocuklarda görülen deri enfeksiyonu) ve selülit sıkça karşımıza çıkan türlerdir.

Streptokok bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar son zamanlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır. En sık karşımıza çıkan Strep A enfeksiyonları, bazı durumlarda ciddi sonuçlara neden olabilse de (romatizmal ateş, menenjit, zatürre, kızıl ateş, septik artrit…) çoğunlukla hafif seyirlidir.

Zayıflamış bağışıklık, soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar Strep A için risk faktörleridir. Bu nedenle çocuğunuzun bağışıklığını güçlü tutmalı ve iyi beslenmesine özen göstermelisiniz.

Strep A’nın pek çok belirtisi vardır:

  • Yüksek ateş
  • Vücut ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Boğaz ağrısı
  • Şiddetli kas ağrıları
  • Bulantı ve kusma

Çocuğunuzun hasta olduğundan şüphelendiğinizde birkaç gün gözlemleyebilirsiniz. Pek çok vaka evde, doktorun önereceği destekleyici tedavilerle (ateş düşürücü, vitamin, burun spreyi…) ve istirahatle düzelir. Burada özellikle takip edilmesi gerek konu yüksek ateştir.

Ateş düşmüyorsa, çocuğunuz gittikçe daha halsizleşiyorsa ve yemek yiyemiyorsa mutlaka bir doktora götürmelisiniz.

Nefes almasında problem olduğunu düşünüyorsanız, cildinde ve dudaklarında mavi-gri bir renk oluşmaya başlamışsa vakit kaybetmeden bir acil servise başvurmalısınız.

Strep A, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle hasta kişilerden uzak durmalı, hasta olan siz veya çocuğunuz ise hastalığı bulaştırmamaya özen göstermelisiniz.

Bulaşmalardan korunmak ve bulaştırmamak için ellerinizi sık sık yıkamalı, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı kapatmalı ve temastan kaçınmalısınız.

Strep A, bazı insanların vücudunda herhangi bir semptom olmadan da yaşayabilir. Ancak bu durum bulaşmasına engel değildir.

Strep A tanısı, belirtilerden ve kan testlerinden sonra konur. Tedavisi doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotikle yapılır. Nadiren ortaya çıkan ciddi enfeksiyonlar ise hastanede tedavi altına alınır.

Referanslar: https://www.nhs.uk/conditions/strep-a/  https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/streptococcus-a-strep-a


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız