Sağlıklı Atıştırmalıklar ile Çocuklarınıza Keyifli Lezzetler Yaşatın!

Sağlıklı beslenmek, çocukların erken yaşlarda kazanması gereken önemli alışkanlıklardan biri. Bu yazıda evde hazırlayabileceğiniz sağlıklı atıştırmalık önerilerine ulaşabilirsiniz.

Çocuklarınıza erken yaşlarda kazandırabileceğiniz sağlıklı beslenme alışkanlığı, gelişimlerinde önemli bir rol oynuyor. Evde hazırlayabileceğiniz pratik, lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklar ile çocuklarınızı işlenmiş ve koruyucu katkı maddeleri içeren gıdalardan uzak tutmanız mümkün.

Şekersiz, Unsuz, Yağsız Browni

Bu tarif için kullanacağımız malzemeler: 3 adet yumurta, 3 adet muz, 8 yemek kaşığı hindistan cevizi, 4 yemek kaşığı kakao,1 çay kaşığı karbonat ve 2 yemek kaşığı bal. Öncelikle muzları bir kaba rendeleyin. Yumurtayla iyice köpürene kadar mikserle çırpın. Geri kalan malzemelerin hepsini de ilave edip, biraz daha karıştırın. Küçük dörtgen borcama dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika pişirin.

Ev Cipsi

Su ekleyerek sıvılaştırdığınız krem peynir içerisine pul biber ve kekik ekleyin. Bu karışımı 2 yufkanın arasına sürdükten sonra, birbirine yapışmış olan 2 yufkayı dilediğiniz şekillerde kesin. 200 derecelik fırında 10-12 dk pişirdikten sonra, ev yapımı cipsleriniz hazır.

Yulaflı Muzlu Waffle

1 adet muz, 5 yemek kaşığı yulaf unu, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 yemek kaşığı kakao ve 1 yemek kaşığı balı blenderden geçirin. Karışımı önceden ısıtmış olduğunuz waffle makinenize ya da tost makinenize yayın. Kenarları kızarıncaya kadar pişirdikten sonra, üzerini çikolata sosu ve çeşitli meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Kulüp Sandviç

1 dilim tavuk göğsünü ızgarada pişirin. 2 adet yumurtayı çırpılmış yumurta şeklinde pişirin. Kızartmış olduğunuz tam buğday ekmeklerinin iç yüzeylerine hardal sürün. İlk kata, jambon, peynir ve yeşillik koyduktan sonra, ikinci kata, tavuk, yumurta ve turşu koyun. Çocuğunuz mutlu edecek, sağlıklı ve leziz sandviçiniz hazır.

Meyveli Parfe

Meyveli parfe için bir kaseye 2-3 yemek kaşığı yoğurt koyun, üzerine 1-2 kaşık orman meyvesi ve 2-3 tatlı kaşığı kabak çekirdeği ekleyin. Bir kat daha yoğurt ekledikten sonra, üzerine 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş üzüm ve 5-6 tane çiğ badem ekleyin. Ferah ve besleyici bir lezzet ile çocuklarınızı mutlu edin.

Pekmezli Elmalı Kek

Yumurtayı derin bir kapta çırptıktan sonra, üzerine yarım çay bardağı pekmez, yarım çay bardağı süt, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı kepekli un, yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın, yarım paket kabartma tozu ve küp küp doğranmış elmaları ekleyip karıştırın. Karışımı yağlanmış kek kalıbına döküp, 170 derecede, 20-25 dk pişirin. Ilıyınca servis edebilirsiniz.

Domatesli, Lorlu, Yumurtalı Ekmekler

Bir kasede lor peynirini, ince kıyılmış maydanozu ve yumurtaları karıştırın. Bu karışımı tam buğday ekmeklerinin üzerine sürün. Dilimlenmiş domatesler ve biraz kekik ile süsleyin. 180 derecede, üzerleri kızarana kadar 10-15dk pişirdikten sonra, pratik ve sağlıklı atıştırmalığınız hazır.

Pişmeyen Kurabiye

Süt ve tereyağını yağ eriyinceye kadar ocakta ısıtın. Üzerine çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları ekledikten sonra blender ile karıştırın. Kakaoyu, yulaf ve cevizi de ekleyip karıştırmaya devam edin. Kurabiye şekli verip, tepsiye dizdikten sonra, buzdolabında en az 1 saat bekletin. Pratik, sağlıklı ve leziz kurabiyeleriniz hazır. Afiyet olsun.

Kayısılı Yulaf Topları 

Kuru kayısıları ve hurmaları bir kabın içerisine alıp, üzerine sıcak su ilave ederek yumuşaması için 10 dk kadar bekletin. Daha sonra, yulafı robotta incelene kadar çekin. Üzerine doğradığınız kuru meyveleri ilave edin ve robotta çekmeye devam edin. Son olarak tarçın eklediktan sonra, bir tur karıştırın. Yulaflı karışımı, küçük toplar haline getirin ve tepsiye dizin. Buzdolabında en az 1 saat beklettikten sonra afiyetle çocuklarınıza yedirebilirsiniz.

Chia Puding

3 yemek kaşığı Chia ve 1 çay bardağı diyet sütü jel kıvamına gelene kadar karıştırın. 3 adet hurmayı 15 dk sıcak suda bekletip süzdükten sonra, çekirdeklerini çıkartarak rondodan geçirin. Jel kıvamına gelen chia, hurma püresi ve 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu ununu karıştırın. Nar, kivi ve muz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

1. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/768332, 2.http://www.dilarakocak.com.tr/cocuklara-saglikli-atistirmaliklar/, 3.https://www.aysetolga.com/saglikli-atistirmalik-nasil-yapilir, 4.https://yemek.com/cocuklar-icin-saglikli-atistirmaliklar/, 5. https://idilyazar.com/cocuklar-icin-10-saglikli-atistirmalik-onerisi

 


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız