Nöroçeşitlilik ve Nörodiverjan Nedir?

Bu yazıda çocukların yaşantısı ve toplum için anlaşılması, benimsenmesi önemli kavramlardan nöroçeşitliliğe göz atıyor ve nörodiverjanın ne olduğunu öğreniyoruz.

Nöroçeşitlilik; insanlarının beyinlerinin nasıl çalıştığı, dünyayı nasıl deneyimlediği, anladığı ve dünyayla nasıl bir etkileşime girdiği konusunda doğal bir çeşitlilik şeklinde nitelendirilir. Bu insanların öğrenme ve iletişim kurma biçiminde farklılıklar görülür. Çoğu çocuğun beyni, yaşları ve evreleri için tipik olarak görülen şekillerde gelişir. Bu çocuklar nörotipik olarak tanımlanır. Yaklaşık 5-6 çocuktan birinin gelişiminde farklılıklar vardır. Bu farklılıklar; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, otizm ve disleksiyi içerebilir. Bu durumu yaşayan çocuklar ise nörodiverjan olarak tanımlanır. Nöroçeşitliliği benimseyen kişiler; nöroçeşitli çocukları farklılıklarıyla kabul eder ve destekler. Farklılıkları doğal varyasyonun bir parçasıdır. Tedavi edilmeleri veya değiştirilmeleri gerekmez.

Nöroçeşitliliği benimsemek için neler yapılabilir?

Nörodiverjan çocukların; - nörotipik çocuklardan farklı şeyler yapabileceğini kabul etmek, - en iyi şekilde yaptıkları becerilerden yararlanmak, - günlük aktivitelerini etkilemeyen, el çırpma gibi tekrarlayıcı beden hareketi olan davranışları değiştirmesini beklememek gerekir. - Okulların, spor kulüplerin, sosyal grupların ve toplum kuruluşlarının nörodiverjan çocukları desteklemesi sağlanmalıdır.

Nöroçeşitliliği benimsemek neden önemlidir?

Aileler ve toplum tarafından nöroçeşitlilik benimsendiğinde; nörodiverjan çocukların zihinsel sağlığı, mutluluğu, benlik duygusu ve kendilerini olduğu gibi kabul etmeleri desteklenmiş olur. Nöroçeşitliliğini kabul etmek, nörodiverjan çocukların kendilerini ve sürekli tekrarlayan hareketleri gizlemeye çalışmasını veya aşırı duygusal uyarılma ile başa çıkma baskısını ortadan kaldırır. Bu tür baskı, fiziksel ve zihinsel olarak oldukça yorucu olabilir. Bu baskılar; çocukların okul çalışmalarında verimli olabilmeyi, odaklanmayı ve sosyal aktivitelere katılmayı zorlaştırır. Bu sebeple nöroçeşitliliği kabul etmek, bu çocukların yaşantısı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda, nöroçeşitliliği benimsemek toplum için de faydalıdır. Tıpkı gezegenin hayatta kalmak için çeşitli bitki ve hayvanlara ihtiyacı olduğu gibi, toplum da gelişmek için nöroçeşitliliğe ihtiyaç duyar. Nörodiverjan insanlar; yaratıcı, yenilikçi ve analitik düşüncedeki güçlü yönleri ve özel ilgi alanlarındaki uzmanlığı içerebilen bireylerdir ve topluma farklı yönlerden birçok güç katar.

Referans: Neurodiversity and neurodivergence: a guide for families https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/neurodiversity-neurodivergence-guide-for-families (Erişim Tarihi: 26.09.2022)


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız