Çocukların ağaçlara tırmanması, ormanda oyunlar kurması onların yaratıcılığını besleyen aktivitelerdir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, bu oyunların sadece yaratıcılığı artırmakla kalmadığı da belirlendi. İçinde heyecan ve korku duygularını uyandıran ve onların öncülüğünde oynanan macera oyunlarının, 5-11 yaş arasındaki çocukların zihinsel sağlıklarıyla ilgili endişeleri önleyebileceğini gösterdi.
Riskli ama aynı zamanda güvenli olan oyunların çocuklardaki kaygıyı azalttığı ve aynı zamanda hayata daha olumlu bir bakış açısıyla bakmalarına yardımcı olduğu görüldü. Doğada olmak ve dışarıda zaman geçirmek; çocukların zihinsel sağlığını korumasına, stresi azaltmaya ve çocuğun benlik saygısını artırmaya yardımcı oluyor. Bunun yanında, çocuklara güvenli riskler alma ve zorluklarla başa çıkma konusunda gerçek yaşam fırsatları sunuyor.
Açık havada vakit geçirirken çocuğunuza bazı sorular sorabilirsiniz. Örneğin; “Bu aktivitenin nesi ilginç?” dediğinizde çocuğunuzda keşfetme ve risk alma arzusunu hareketlendirecek merakı uyandırabilirsiniz. İster bir kayaya tırmanıyor olsun ister ağaç bir köprüden geçiyor olsun çocuklar kendi kendilerine şu soruyu sorarlar: “Bunu ne kadar ileriye götürebilirim?” Bu da onlara sınırlarını zorlama ve gücünün farkına varma imkanı verir.
Ne yazık ki pandemiyle beraber pek çok çocuk zihinsel olarak zorlandıkları bir dönem yaşadı. 2020 yılında çocukların %9,2’sinde anksiyete, %4’üne ise depresyon teşhisi kondu. Oyun ve doğa bu çocuklarda panzehir etkisi yaratarak bir çıkış kapısı bulmalarına yardımcı olabilir. Siz de çocuğunuzun oyunlarına dahil olabilirsiniz. Örneğin bulutlara bakıp onları farklı şekillere benzeterek onlarla ilgili konuşabilir daha sonra yeni bir aktiviteye geçerken size yol göstermesini sağlayabilirsiniz. Bu tip aktiviteler çocuğunuzla olan ilişkinizi ve onların dünyayla olan bağını güçlendirmeye yardımcı olur.
Bir uzman bakış açısından da çocuklar için oyun oynamanın önemini almak istiyorsanız aşağıdaki linkten Prd. Dr. Aylin İlden Koçkar’ın ‘‘Çocuğum İçin Oyun Neden Önemlidir?’’ bloguna ulaşabilirsiniz!