İlk Kelimeyi Söyledikleri O An…

Çocuğunuzun konuşma gelişiminin normal olup olmadığını nasıl anlarsınız? cevabını öğrenmek için bu kısa yazımıza göz atabilirsiniz.

Çocuğunun ilk kez "anne" “baba" dediğini duymak, her ebeveyn için büyük bir andır.

Peki çocuğunuzun konuşma gelişiminin normal olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Uzmanlar, ebeveynlerin olası gecikmeleri tespit etmelerine yardımcı olmak için bazı kilometre taşları sunuyor.

Çocuklar genellikle 12 aylık olduklarında tek kelime kullanmaya başlarlar. 18 aya kadar çocukların kelime haznelerinde 10 ila 20 tek kelime olabilir. 24 aya kadar çocuklar 200 veya daha fazla kelimeyi biliyor hale gelir, iki kelimeli kombinasyonları bir araya getirmeye başlarlar.

Çocuklarda konuşma ve iletişim gelişiminin yolunda gittiğine dair belirtiler nelerdir?

İletişim gelişimi bebeklik döneminde başlar, bu nedenle ebeveynler aşağıdaki kalıpları izlemelidir:

İlk 3 ayda bebekler "cee“ yaparlar. 4 ila 6 aylık bebekler ses oyununa ve gevezeliklere katılır. 7 aydan 1 yıla kadar, giderek artan sayıda ünsüz-ünlü kombinasyonları oluştururlar. Tonlama kullanırlar ve bu ses kombinasyonları tanıdık kelimelere benzer seslerdir. 12 ila 15 aylık çocuklar tek kelimeler kullanır. 18 aylık olduğunda ise kelime haznelerinde 10-20 kelime vardır. Bu kelimeler hem ünsüz hem de ünlü harf içermelidir. 2 yaşındaki çocuklar 2 ila 3 kelimelik cümle kullanırlar, kelime haznelerinde yaklaşık 200 kelime vardır. 3 yaşındakiler basit soruları (Neden? Nerede? Ne? Ne zaman?) takip edebilir. İletişim kurmak için 3-4 kelimelik cümleler kullanırlar. Konuşmaları, yabancı bir dinleyici tarafından % 75 (veya daha fazla) oranında anlaşılabilir.

Ebeveynler, çocuklarının konuşma problemleri hakkında doktora veya konuşma uzmanına ne zaman başvurmalıdır?

Çocuğunuzun dil gelişimi, kaynaklarda tarif edildiği şekilde olmazsa, doktorla veya konuşma uzmanı ile görüşmeniz önerilir. Konuşma becerisinin yanı sıra, çocuğunuzun dili anlaması ve kullanımı da bu ziyaretlerde değerlendirilecektir. 12 aylıkken, çocuğunuz adını verdiğiniz nesneleri işaret etmeli, jestler yapmalı ve adını tanıyor olmalıdır. 18 ila 20 aylık olduğunda, çocuğunuzun basit talimatları izlemesi gerekir. 24 aylık bir çocuk, 50'den az tek kelime kullanıyorsa ve iki kelimeli kombinasyonları bir araya getirmeye başlamıyorsa, ebeveynlerin uzmandan tavsiye alması faydalı olacaktır. Bu gelişmeler henüz ortaya çıkmadıysa, çocuk doktorunuz size bir konuşma uzmanına yönlendirebilir.

Çocuklarda yaşa göre konuşma kilometre taşları nelerdir?

2-3 yaş:

Yaklaşık 150-200 kelime kullanır.

Basit soruları ve talimatları anlar.

Zamirleri kullanır, ama yine de karıştırır.

Kelimeler veya sesler üzerinde kekeleyebilir.

3 yaşına geldiğinde, çocuğunuz 2-3 kelimelik cümleler kullanabilir ve konuşmalarının %75'i yabancı biri tarafından anlaşılabilir.

3-4 yaş:

Yaklaşık 1.000 kelime kullanır.

Basit soruları cevaplayabilir.

4-6 kelimelik cümleler ile konuşur.

Çoğu insanın anlayabileceği düzeyde net konuşuyor olur.

Hikayeler anlatmaya başlar.

 

Referans: Toddler Talk - Is Your Tot on Target? https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/parenting/parenting-articles/toddler-talk/ Erişim tarihi: 08.02.2021


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız