İklim Değişikliğini Çocuklarımıza Nasıl Anlatmalıyız?

Uzun süre gündemimizde olacak önemli konulardan biri, iklim değişikliği hakkında çocuklarınızla gerçekleştireceğiniz konuşmalarınızda dikkat etmeniz gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

İklim değişikliği, çocukların da anlamak istediği güncel bir konudur. Peki, bilimsel temellere dayanan bu konuyu çocuğunuzu bunaltmadan veya korkutmadan ona nasıl aktarabilirsiniz? İşte size çocuğunuza iklim değişikliğinin temellerini anlatmak ve onun da çözümün bir parçası olmasını sağlamak için bazı fikirler!

Bilimsel yaklaşın.

Çocuğunuza atmosferin Dünya'yı bir baloncuk gibi sardığını ve bizi güneşin zararlı ışınlarından ve uzayın soğuğundan koruduğunu açıklayın. Atmosferin soluduğumuz havayı ve diğer gazları da kapsayan sera gazlarını içerdiğini, bu gazların sıkışarak gezegenimizi ısıttığını ve buna bağlı olarak da iklimin değiştiğini anlatın. Sera gazı seviyesinin bu kadar artmasına neden olan orman kıyımı, fosil yakıt kullanımı, hayvancılık ve ulaşım sistemleri gibi insan faaliyetlerinden bahsetmeyi de ihmal etmeyin.

Problemi anlamasını sağlayın.

İklim, doğanın saati gibidir. Örneğin, insanlar ekinlerini mevsimlere göre ekerler ve hayvanlar eş ya da yiyecek bulmak için göç edecekleri zamanı iklimlere göre bilirler. Peki ya o saat değişirse? Çocuğunuza gece yarısı onu okula yollarsanız ne olacağını sorun. Kantinde yemek olmayacağını, ışıkların yanmayacağını ve ona ders anlatacak kimse olmayacağını anlatın. Aynı bu örnekte olduğu gibi, iklimin de değiştikçe yılın yanlış zamanlarında bazı bölgelerde havaların gereğinden fazla ısındığından veya bazı bölgelerde çok fazla yağmur yağarken, bazılarının yeterince yağış almadığından bahsedin. Yaşanılan hortum, orman yangını ve sel felaketlerinin de iklim değişikliğiyle ilgili olduğunu hatırlatın.

Olası çözümler hakkında fikir verin.

Çocuğunuzun bir fark yarattığı hissiyle gezegeni korumasını sağlamak çok önemlidir. Her gün daha az enerji kullanmanın 10 yolunu bulmasını isteyerek işe başlayabilirsiniz. Bu; kullanmadığınızda ışıkları kapatmak, şarj cihazlarını çıkarmak veya daha fazla bisiklet sürmek ve yürümek olabilir. Sorunları çözmek için birlikte çalışmanın önemini, çocuğunuza bir aile kompost planı geliştirme ve yönetme görevi vererek gösterebilirsiniz. Çocuğunuza kompostun bitkilerin büyümesini hızlandıracağından ve bitkilerin de zararlı gazların emilmesine yardımcı olduğundan bahsetmeyi de ihmal etmeyin.

 

Referans:

1. Talking to kids about climate change. National Geographic. https://www.nationalgeographic.com/family/article/talking-to-your-kids-about-climate-change (Erişim Tarihi: 17.08.2021)


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız