Gençlerin Daha Fazla Meyve ve Sebze Tüketmesini Sağlamanın Yolları

Gençlerin daha fazla meyve ve sebze tüketmesini sağlamanın bazı yollarını sizin için bu yazıda bir araya getirdik!

Uzmanlar, günde en az 5 porsiyon (yaklaşık 2½ bardak) meyve ve sebze tüketmenin gerekli olduğunu belirtmektedirler. 14-18 yaş arasındaki kızların her gün en az 1,5 bardak meyve ve 2,5 bardak sebze yemesini ve aynı yaş aralığındaki erkek çocukların ise en az 2 bardak meyve ve 3 bardak sebze yemesini önermektedirler.

Gün içerisinde meyve ve sebze yeme alışkanlığı kazandırabilecek bazı öneriler:

1. Günün ilk öğününe meyve ve sebze ile başlayın.

Her gün kahvaltıda bir veya iki porsiyon meyve yemeyi planlayın. Mısır gevreğine yarım greyfurt, bir elma veya bir avuç çilek eklemeyi tercih edebilirsiniz. Taze veya dondurulmuş meyveler, sade yoğurt ve lahana ile bir smoothie hazırlayabilirsiniz. Omlet yapacaksanız, içerisine biraz doğranmış ıspanak ekleyebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze yiyerek sağlıklı beslenmeye devam etmelerini sağlayabilirsiniz.

2. Meyve veya sebze atıştırmalıklarından ekstra enerji alın.

Her öğüne meyve ve sebzeleri dahil etmek düşündüğünüzden daha kolaydır. Meyve ve sebzelerdeki karbonhidratlar büyük enerji kaynaklarıdır. Bunları bir parça peynir, bir bardak yoğurt veya bir çorba kaşığı fıstık ezmesi gibi bir porsiyon proteinle birleştirebilirsiniz.

3. Sağlıklı beslenmenin faydalarını öğretin.

Araştırmalar, meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere sağlıklı yiyecekler tüketmenin kaygıyı azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bunu gençlere vurgulamak, beslenme şekillerini değiştirmeleri için ikna edici bir neden olabilir.

Çocuğunuzun bu yıl daha sağlıklı beslenmek için bir hedef belirlemesine yardımcı olun. Bu durum, onların daha enerjik, daha az endişeli hissetmelerine ve hatta en sevdikleri sporda daha iyi performans göstermelerine yardımcı olabilir. Hiç meyve veya sebze yemiyorlarsa, ilk olarak her öğüne sadece bir meyve veya sebze ekleyerek başlayabilirsiniz.

4. Her hafta değişik meyveleri ve sebzeleri kullanarak yeni tarifler deneyin.

Vücudumuz çeşitliliği sever. Bu nedenle, her hafta farklı bir şey denemek için bir hedef belirleyin. Ekmek mi yapmak istiyorsunuz? Kabak ekmeği pişirin. Sebzeleri fazla sevmiyor musunuz? Onları sevdiğiniz yiyeceklerle birleştirmeyi deneyin. Örneğin; havuç rendesini domates sosuna veya kabağı ekmeğe rendelemeyi deneyin.

5. Yemek planlamasına çocuklarınızı dahil edin.

Uzmanlar, alışverişe gitmeden önce gençlerle hangi meyve ve sebzeleri yemeyi tercih ettikleri hakkında konuşmayı önermektedirler. Süreç üzerinde bir miktar söz sahibi olduklarını hissederlerse, ne yiyeceklerine karar verirken daha sağlıklı seçimler yapma olasılıkları daha yüksek olabilir.

Uzmanlar, çocukların ayrıca, hazırlık aşamasında rol oynadıkları yemeklere ilgi duyma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtir. Siz de, çocuğunuzdan haftada bir gece aile bireyleri için akşam yemeği hazırlamaktan sorumlu olmasını isteyebilirsiniz.

 

Referanslar:

1. 5 Ways Teens Can Get More Fruits and Vegetables Into Their Diets. https://www.nytimes.com/2021/01/22/well/eat/cdc-teenagers-healthy-eating.html Erişim tarihi: 12.02.2021

2. 5 Ways to Get Your 5 a Day. https://kidshealth.org/en/teens/veggies-tips.html Erişim tarihi: 12.02.2021


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız