Ebeveynlerdeki Dikkat Eksikliği Çocukların Gelişimini Etkiler mi?

Dikkat eksikliği yaşayan ebeveynler için çocukların gelişimine ilişkin önem verilmesi gereken noktalara değiniyoruz.

Çocukların kendi başlarına kalmak, oynamak ve keşfetmek için özel zamanlara ihtiyacı vardır. Ancak yalnız geçirdikleri süre uzadıkça ailelerinden yeterince ilgi görmediklerini ve yalnız başlarına kaldıklarını hissedebilirler.

Bu tarz aileler çocuklarının eğitimlerine ve etkinliklerine daha az dâhil olurlar. Hatta beslenme, giyinme ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını ihmal etme eğiliminde de olabilirler. Bu davranışlara bağlı olarak, dikkat eksikliği yaşayan ebeveynler, çocukları üzerinde pek çok olumsuz etki yaratabilir.

Örneğin söz konusu olan bebek veya küçük bir çocuksa, dikkat problemi yaşayan anne veya babasından yeterli ilgiyi göremeyecektir. Halbuki erken çocuklukta karşılıklı etkileşim ve iletişim bağ kurmanın en önemli yoludur. Anne ve babayla yaşadıkları olumlu deneyimler onların güven duygusunu geliştirir. Yeterince ilgi göremediklerinde ise güvenli bağlanma gerçekleşemez. Bu da ileriki yıllarda benlik saygısının kazanılamaması ve sosyal beceriler ile ilgili sorunlar yaşamalarına neden olabilir.

Ergenlik dönemindeki bir çocuk ise her ne kadar yalnız kalmak istiyor gibi görünse de hala anne ve babasının ilgisine ihtiyaç duyar. Olgunlaştıkça ve bağımsız hale geldikçe, daha fazla özgürlüğün tadını çıkarsalar da hala ebeveynlerinden rehberlik ve destek almaya ihtiyaçları vardır.

İhmal edilmiş olmak ve destek göremediğini hissetmek, ergenlik dönemindeki gençlerde depresyon, anksiyete ve düşük benlik saygısı gibi çeşitli problemlere neden olabilir. Ayrıca sevildiğini ve önemsendiğini hissetmeyen gençler bağımlılıklara daha yatkın hale gelir.

Bu çocuklar evde yeterli ilgiyi görmediklerinde okulda daha fazla dikkat çekmeye çalışabilirler. Daha agresif davranırlar ve dürtü kontrolünde sıkıntılar yaşarlar.

Çocuklara yöneltilen dikkat iki şekilde olabilir;

Çocuğun mutlu ve sevildiğini hissetmesini sağlayan ve daha çok iyi bir şey yaptığında oluşan olumlu dikkat ve kendisini korkmuş ve endişeli hissetmesine neden olan, çocuk kötü bir şey yaptığında ortaya çıkan olumsuz dikkat.

Olumlu dikkat, genel olarak çocuğa sevildiğini hissettirdiği için olması gereken dikkat budur.

Çocuklara ilgi göstermenin ve dikkati yöneltmenin pek çok yolu vardır:

- Çocuğunuz size bir şey anlatırken onu dikkatle dinlemek ve o konuda sorular sormak.

- Onunla vakit geçirmek için özel zamanlar ayırmak.

- Günlük veya haftalık rutinler oluşturmak (Pazar sabahları krep yapmak, öğleden sonra parka gitmek…)

- Onunlayken yalnızca fiziksel olarak değil zihinsel olarak da yanında olmak. Aklınızdan geçen herhangi bir şey ortamdan uzaklaşmanıza neden olabilir.

- Ayrı olduğunuz zamanlar için iletişim yolları bulmak (telefonla konuşmak, mesaj atmak, ufak hediyelerle sürpriz yapmak…)

Çocukların ve gençlerin ilgiye ihtiyacı vardır ancak ilginin şekli ve süresi her biri için değişkenlik gösterebilir. En doğru yöntemi bulmak için çocuğunuzu yakından tanımaya çalışın, sohbetleriniz arasındaki ufak detaylar işinize yarayabilir. Örneğin; bir yemek yaparken bugün ne yapmamı istersin? Yapmamı sevdiğin yemeklerden önerebilirsin gibi cümleler kurmak onu mutlu eden şeyleri öğrenmek için güzel bir yol olabilir. Çocuğunuzla daha olumlu bir ilişki inşa etmek istiyorsanız ‘‘Ebeveynler ve Çocuklar İçin Olumlu İlişkiler Nasıl İnşa Edilir ve Neden Önemlidir?’’ adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz!


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız