Doğru Verilen Cinsel Eğitimin Çocukların Yaşamındaki Önemi

Ebeveynler olarak çocuklarınızın cinselliğe olan bakış açılarını nasıl geliştirebileceğinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Çocukların cinsel eğitimi için tanımlanan belirli bir yaş bulunmamaktadır. Cinsel eğitim çocuğun dünyaya gelmesiyle birlikte başlayan ve ömür boyu devam eden bir süreçtir. Bu süreçte çocuk, ebeveynlerinden kendisine bakan kişilerden, arkadaşlarından, medya ve toplumdan etkilenmektedir. Çocuklara verilen cinsel eğitim konusunda, eğitimi veren kişinin dikkatli ve bilinçli olması, çocuğun yaşı ve gelişim özelliklerini her aşamada göz önünde bulundurması gerekmektedir. Cinsellikle ilgili olarak farklı kaynaklardan edinilen bilgilenmeler bazen doğru olsa da, yanlış bilgileri de içerebilmektedir. Bu nedenle çocuklara ve ergenlere doğru bilgileri verme ve hatalı bilgilenmelerin önüne geçme görevi öncelikle anne babalara sonra da öğretmenlere düşmektedir. Ebeveynler tarafından doğru biçimde gerçekleştirilen cinsel eğitim yoluyla çocuklar, hatalı bilgilerden korunabilmenin yanı sıra, özel bölgelerini tanıyabilecek ve kendilerini koruma becerisi edinebileceklerdir.

Ebeveynler çocuklarına sergiledikleri davranışlarla çocuklarının cinselliğe olan bakış açılarını geliştirmekte, ihtiyaçlarını gidermekte, vücut özelliklerini tanımalarına yardımcı olmakta ve sağlıklı cinsel kimlik edinmelerine destek olmaktadırlar. Erken yaşlarda cinsel eğitimin önemi ebeveynlerce bilinmesine karşın, genellikle çocuklarıyla cinsellik konusunda konuşmaktan kaçındıkları ve bunu erteledikleri gözlemlenmektedir. Ebeveynlerin çocuklarına cinsel eğitim verme konusunda sessiz kalmalarının temel nedenlerinden biri; kendilerini cinsel eğitim konusunda yeterli bulmamaları ve çocuklarının aldıkları cevaplarla yetinmeyip daha fazla soru sormalarından endişe duymalarıdır.

Çocukların cinsellikle ilgili doğru bilgileri edinme hakları vardır. Bu bilgilerin çocuğun yaşına uygun, meraklarını giderecek içerikte ve üslupta verilmesi önemlidir. Bu bilgiyi elde edebilecekleri birincil kaynak hiç kuşkusuz ailedir. Çocuklarda cinsel gelişim ve cinsel eğitimin; diğer tüm gelişim alanları gibi doğumdan itibaren önemli görülmesi, bilinçli bir çaba ile desteklenmesi, ilerleyen yaşlardaki sağlıklı cinsel yaşamın temellerini oluşturmaktadır. Ailelerin bu konudaki yeterliliklerinin artırılması için, ihtiyaç duydukları bilgileri içeren, kanıta dayalı cinsel eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması çocuklarının sağlıklı cinsel gelişimlerine katkı sağlayacaktır.

 

Referanslar:

1. İşler S ve Gürşimşek A. 3-6 Yaş Çocuklarının Cinsel Eğitiminin Gerekliliği İle İlgili Ebeveyn Görüşlerinin İncelenmesi. GEFAD / GUJGEF 38(3): 845-867 (2018)

2. Bacıoğlu S ve Tezel D. Ebeveynlerin Çocuklarıyla Cinsellik Hakkında Konuşma Stratejileri ve Öz-Yeterlikleri. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi Vol. 37(2), 2020


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız