COVID-19 ve Çocuklar Üzerine Psikolojik Etkileri

COVID-19´un çocuklar üzerinde yarattığı psikolojik etkileri öğrenmek için bu blog yazısına göz atabilirsiniz!

COVID-19 salgını, ailelerin ve bireylerin yaşam rutinlerini değiştirmelerine neden oldu. Çocuklar okula gidemiyor ve evden eğitim almaya çalışıyorlar.

Çocukların psikolojik sağlıklarının korunmasının hem kendileri hem de aileleri için son derece önemli olduğu açıktır. Bunu sağlamak için, mümkün olduğu kadar belirsizliği azaltmak ve yeterlilik algısını arttırmak gerekir.

Yapılan araştırmalar doğrultusunda, çocuklarda pandemi dönemiyle birlikte baş gösteren sorunların hırçınlık, nedensiz ağlama, bağırma ve öfke nöbeti olduğu görülmüştür.

Çocukların ruh sağlığını korumak ve kaygılarını kontrol edebilmek için ilk adım bilgilendirmedir. Bu tip durumlarda çocuklarla konuşmanın belli prensipleri vardır:

- İlk olarak çocuğun soru sorabileceği bir ortam sağlanmalıdır. Sorular dürüstçe ve çocuğun anlayabileceği bir şekilde cevaplanmalıdır.

- Koronavirüsün yeni bir virüs olduğu, yaptığı hastalığın adının COVID-19 olduğu, doktorların bununla ilgili bilgileri edinmeye devam ettiği, birçok kişinin hastalandığı ama çoğunun durumunun iyi olduğu, çocukların nadiren hasta oldukları ve hasta olurlarsa da çok hafif geçirdikleri, ancak yine de hijyene dikkat edilmesinin önemli olduğu belirtilmelidir.

- Çocuklar daha çok kendileri ve sevdikleri ile ilgilidir, bu yüzden sevdiklerinin durumu ile ilgili de bilgi verilmelidir.

- Çocuklar televizyon veya sosyal medyadaki abartılı veya korkutucu haber ve yorumlara maruz kalmaktan korunmalıdır. Çocuklara sosyal medyada duydukları her şeyin doğru olmadığı söylenmelidir.

- Okulların kapatılması korkutucu bir olay gibi sunulmamalıdır. Evde olmanın diğer insanlara faydalı olacağını çocuk bilmelidir.

- Günlük rutinler yani yaşamın doğal akışı mümkün olduğunca korunmalıdır.

- Çocukların sınıf arkadaşlarıyla, mümkünse öğretmenleriyle iletişim kurmaları, dijital olanaklar kullanılarak görüntülü konuşmalar yapmaları sağlanmalı ve desteklenmelidir.

Çocukların sağlığının korunması için; bilgilendirme, dürüst ve açık olma, bilgi kaynaklarını kontrol etme, rutinlerin oluşturulması, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının devamı, anne ve babanın model olması, sosyal ilişkilerin telefon veya internet aracılığıyla da olsa devamlılığının sağlanması önem teşkil etmektedir.

 

Referanslar:

1. Covid-19 ve Çocuklar. https://psikiyatri.org.tr/uploadFiles/2420201236-cocuklarCOVID.pdf. Erişim tarihi: 24.05.2021

2. ALİSİNANOĞLU F ve ark. Pandemi Sürecinde Çocukluk Dönemi Korkularına Yönelik Aile Görüşleri. INTERNATIONAL JOURNAL OF HUMANITIES AND EDUCATION (IJHE), VOLUME 6, ISSUE 14, P. 547 – 568


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız