Çocukların, Mutfakta Geliştirdiği 8 Temel Beceriyi Biliyor Musunuz?

Bu yazıda çocukların mutfakta geliştirdiği becerilerden bahsedilmektedir.

Mutfakta, çocuğunuzla birlikte hem eğlenceli zaman geçirip hem de onlara çok önemli bir hayat becerisi kazandırabilirsiniz. Yemek pişirmeyi deneyimlemek, onların temel yaşam becerilerinin yanı sıra okuma, yazma, sayısal, sözel, bilimsel, kültürel ve motor becerilerinin gelişmesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

1. Temel Yaşam Becerisi

Yemek pişirmek, sadece kendinizi beslemekten ibaret değildir. Bütçe oluşturma, zaman yönetimi, planlama, fiyat karşılaştırması, alışveriş yapma, karar verme ve temiz bir çalışma alanı sağlama gibi yetilerin gelişmesine de yardımcıdır.

2. Okuma ve Yazma

Pişirme sürecinin her aşamasında okuma ve yazma vardır. Tarif bulmaktan, alışveriş listesi yapmaya, paket etiketlerini kontrol etmeye kadar. Ayrıca, bir tarifi anlamlandırmak, talimatları takip etmek, gerekli değişiklikleri yapmak ve sıralama yapmak için de yüksek düzeyde bir kavrama yetisi gereklidir.

3. Matematik

Kesirler, ölçümler, toplama, çıkarma, çarpma, bölme ... Yemek pişirmek, ölçü birimlerinin ve kesirlerin uygulamalı olarak gösterilmesi için mükemmel bir fırsat yaratarak, çocuğunuzun sayısal becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır.

4. Bilim

Mutfak dünyası, çocuğunuz için aslında basit bir kimya laboratuvarı değil mi? Bir yumurtayı çırpmak, keki pişirmek, biraz peynir eritmek, hamur yapmak... Hepsi, çocuğunuzun kimyasal olayları tanıması için önemli fırsatlardır.

5. Motor Beceri Gelişimi

Karıştırma, ölçme, çırpma, soyma, yuvarlama, yoğurma, kesme ... Bunların tümü çocuk motor becerilerinin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Özellikle küçük çocuklar için mutfak pratiği kalem tutma, giyinme, ayakkabı bağlama gibi yetilerin gelişmesinde etkili olduğu bilinmektedir.

6. Coğrafya ve Tarih

Yemek yapmak; diğer kültürleri ve onların tarihini yakından tanımak için oldukça etkili bir yoldur. Farklı ülkelerden yiyecekleri denemek, çocuklarınıza tarih ve coğrafyada öğrendikleri kültürleri deneyimlemeleri için fırsat sunar. Aynı zamanda, tarihte insanların nasıl yemek yediklerini, tatların ve malzemelerin yıllar içerisinde nasıl değiştiğini inceleyip öğrenmelerini sağlar. Çocukların, bu şekilde yaşayarak deneyimledikleri dersler, sınıfta okuduklarını ve öğrendiklerini pekiştirecektir.

7. Sağlıklı Beslenme

Çocuklarınızın, seçici davranmadan daha sağlıklı yemekler yemesini istiyorsanız, onları yemek pişirme aşamasına dahil etmelisiniz. Evde yemek hazırlama aşamasına veya yemekle ilgili alınan kararlara dahil edilen çocuklar, seçici davranmadan, sorunsuz bir şekilde, yapılan yemeği denemeye daha istekli olacaklardır.

8. İletişim

Birlikte yemek yapmak, çocukların iletişim becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirerek, sadece pişirdiğiniz yemekler hakkında değil, günlük şeyler hakkında konuşabilmeniz için de harika bir fırsattır. Ayrıca, koordineli çalışmaya ve ekip çalışmasına yatkın bireyler yetişmesine yardımcı olur. Mutfakta bir ebeveyn veya kardeşlerle bir ekip olarak çalışmak, okul da dahil olmak üzere yaşamın diğer alanları için takım çalışmasına hazırlık evresi olarak düşünülebilir.

 

Referanslar: 1. Learning Through Play. 8 Essential Skills Kids Develop In The Kitchen (And Our Favorite Banana Bran Bread Recipe!). https://ltpkids.com/blog/8-essential-skills-kids-learn-in-the-kitchen. Son erişim tarihi: 22.12.2020


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız