Çocukların Hayata Karşı Bakış Açılarını Değiştiren Belgeseller

Bu yazıda çocukların hayata karşı bakış açılarını değiştiren belgesellerden bahsedilmiştir.

1. A Plastic Ocean

Yönetmen: Craig Leeson

Yapımcı: Jo Ruxton, Adam Leipzig

A Plastic Ocean, okyanusta ortaya çıkan plastik atık kirliliği üzerine yapılan araştırmalar ve alınabilecek önlemlere değiniyor.

Gazeteci Craig Leeson’un, Mavi Balına’yı aramasıyla başlayan bir yolculuk Plastik Okyanus Belgeseli… Okyanusun ortasında rastladığı plastik atıklar, serbest dalış şampiyonu Tanya Streeter ve uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekiple 4 yıl boyunca 20 farklı noktaya seyahat edip, okyanusların durumunu incelemesine ve konuyla ilgili çözüm arayışına girmesine sebep oluyor.

2. A Place at the Table

Yönetmen: Lori Silverbush, Kristi Jacobson

Yapımcı: Lori Silverbush, Kristi JacobsonTom ColicchioJulie GoldmanRyan Harrington

A Place at the Table, gıda güvensizliğinden mustarip üç kişinin hikayeleri aracılığıyla Amerika'daki açlık konusunu inceliyor.

Yönetmenler Kristi Jacobson ve Lori Silverbush bu belgeselde, Philadelphia'nın sokaklarında, Colorado'nun kırsal kasabalarında ve Mississippi'nin mezralarında bize açlığın ne kadar ciddi ekonomik, sosyal ve kültürel çıkarımlar oluşturduğunu gösteriyor. Hem uzmanlar hem de aileler, bu belgeselde yaygın gıda güvensizliği sorununu tartışıyorlar.

3. Maidentrip

Yönetmen: Jillian Schlesinger

Yapımcı: Jillian SchlesingerEmily McAllister

Maidentrip, 14 yaşındaki Laura Dekker’ın yaptığı yelken yolculuğu sırasında yaşadıklarını, bizlere heyecan uyandırıcı bir şekilde izlettirmeyi başarıyor.

Bu sürükleyici belgesel, dünyanın dört bir yanına tek başına yelken açan en genç kişi olma hayalinin peşinde koşan ve iki yıllık bir yolculuğa çıkan 14 yaşındaki Laura Dekker'in hayatını ve maceralarını anlatıyor.

4. Vanishing of The Bees

Yönetman: Maryam HeneinGeorge Langworthy

Yapımcı: Maryam HeneinGeorge LangworthyHolly Mosher

‘Vanishing of The Bees’ adlı belgesel, bal arılarının dünya çapında ortadan kaybolmasının ekonomik, politik ve ekolojik sonuçlarına derin ve araştırmacı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

Bal arıları gezegende gizemli bir şekilde ortadan kayboluyor, kelimenin tam anlamıyla kovanlarından yok oluyorlar. Hikâye, "Koloni Çöküş Bozukluğu" olarak bilinen trajik durumun neden olduğu değişiklikleri ele alıyor. Belgeselin, izleyicilere sunduğu günlük yaşamlarına uyarlayabilecekleri somut çözümler ile daha dikkat çekici hale geldiği bir gerçek.

5. March of the Penguins (İmparatorun Yolculuğu)

Yönetmen: Luc Jacquet

Yapımcı: Yves Darondeau, Christophe Lioud, Emmanuel Priou

March of the Penguins, imparator penguenlerinin yıllardır her sene üremek için Antarktika’nın buz çöllerine yaptıkları zorlu yolculuğu anlatıyor. Bu yolculuk aslında üreme ritüelinin en basit parçası. Yavru, yumurtadan çıktıktan sonra anne onu baba penguene teslim edip tekrar denize doğru bir yolculuğa çıkmak ve yeni doğmuş yavrusuna besin getirmek zorundadır. Binlerce yıllık bu ritüel beyaz perdeye uzun metrajlı film olarak ilk defa aktarılmış.

6. Kindness is Contagious

Yönetmen: David Gaz

Yapımcı: Robert Hensley, Roy Bodner, Sara Glaser, Neil Hutchinson

Kindness is Contagious iyi/nazik olmak ve bunun avantajları hakkında istatistikler, araştırmalar, teoriler sunan bir yapım. Çeşitli bilim insanları ve günlük hayattan, farklı mesleklerden kişilerle yapılan kısa röportajları da içeriyor.

 


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız