Çocuklar Neden Okul Hakkında Konuşmakta Zorlanırlar?

Okul çağı çocukları ve onlarla okul hakkında gerçekleştiriebileceğiniz konuşmalara dair detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Bazen “Okul nasıldı?” sorusu çocuklar için büyük bir soru olabilir. Bu soruyu cevaplayabilmek için çocuğunuzun tüm günü düşünüp özetlemesi gerekir. Çoğu zaman bu soru yetişkinlere bile zor gelebilir. Bazı çocuklar, okulda yaşadıklarının özel olduklarını düşünüp paylaşmak istemeyebilirler. Bu durum okul çağındaki çocukların kişilik ve sosyal dünyalarının geliştiği tipik dönemlerden biridir. Çocuğunuz ne kadar konuşmak istemese de ihtiyaçları olduğunda orada olduğunuzu hissettirmeniz, onun için oldukça önemlidir.

Peki okul hakkında konuşmak neden bu kadar önemli?

Çocuklarınızla okul hakkında konuşmak, onlarla ve hayatlarıyla ilgili olduğunuzu hissettirmenin en kolay yollarından biridir. Bu ilgi; çocuğunuzun mental sağlığının, mutluluğunun gelişmesine katkı sağlar ve çocuğunuzun davranış ve başarılarında pozitif etki de bırakır. Okula ve eğitime değer verdiğinizi gören çocuklarınız da aynı değeri göstermeye başlayabilir. Okul hakkında konuşmak aynı zamanda okulda çocuğunuzdan neler beklendiğini, çocuklarınızın öğrenme şekillerini ve zorluklarla nasıl başa çıktıklarını da anlamanızı sağlar. Ayrıca çocuğunuzun okula karşı ilgisini kaybettiğini veya okulda problem yaşadığını da daha rahat bir şekilde fark etmenize yardımcı olur.

Okul hakkında konuşmak için stratejiler

Çocuğunuz okuldan geldiğinde yüksek ihtimalle yorgun ve aç oluyordur. Bunun yanı sıra başka şeyleri de düşünüyor olabilir. Bu nedenle okuldan eve geçişi daha yumuşak hale getirmek çocuğunuzun konuşmasını teşvik edebilir. Birden fazla soruyu direkt olarak sormak yerine; çocuğunuza, onun sizin için öncelik olduğunu hissettirin. Çocuğunuza, onu gördüğünüze sevindiğinizi söyleyin ve bir süre okuldan bağımsız konular hakkında konuşun. Ödevlerle ilgili soruları sonraya saklamak da hissettiği baskıyı ortadan kaldırabilir! Her günün farklı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuz sizinle gününü paylaşmaktan keyif alsa da bazen konuşmak istemediği günler olabilir. Çocuğunuzun o gün içinde bulunduğu ruh halini fark etmek ve doğru zamanı seçmek önemlidir. Bazı günlerde doğru bir an bile olmayabilir, bunun için üzülmemelisiniz. Günün belli bir kısmı hakkında basit, pozitif ve spesifik sorular sormak, çocuğunuzun konuşmasını sağlayabilir. “Evet”, “hayır” ya da “tamam” gibi cevaplardan daha fazlasını alabileceğiniz soruları seçmeniz iyi olacaktır. Örneğin; - Bugün okulda yeni neler oldu? - Neler eğlenceliydi? - Bugün okulda en sevdiğin şey ne oldu? - Teneffüsten sonra sınıfta neler yaptınız? - Bugün kimlerle vakit geçirdin? - Hangi konuları işlediniz? - Fen bilimlerinde hangi konu üzerinde çalışıyorsunuz?

İlkokul çağındaki çocuklarınızla okul hakkında konuşurken zorlanıyor musunuz? İşte işinizi kolaylaştırabilecek bazı ipuçları! Çocuğunuzla konuşmak için zaman yaratın, onunla herhangi bir şeyi yaparken de konuşabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzla yemeği hazırlarken ya da köpeğinizi gezdirirken de sohbet edebilirsiniz. Çocuğunuzla konuşurken tüm dikkatinizi ona verin. Çocuğunuz her ne anlatıyorsa ciddiye alın. Örneğin “Çok ilginç, sonra ne oldu?” ya da “Peki sen bu konu hakkında nasıl hissediyorsun?” gibi sorular sorabilirsiniz. Çocuğunuzla konuşurken ya da çocuğunuzun önünde okulundan veya öğretmenlerinden bahsederken saygılı bir dil kullanın. Örneğin, çocuğunuza yaşadığı durumun zor olduğunu anladığınızı söyleyebilir ve karşısındakinin öğretmeni olduğunu, ona saygılı olması gerektiğini hatırlatabilirsiniz.

Ortaokul çağındaki çocuğunuzla okul hakkında konuşurken işinize yarayabilecekler!

Çocuğunuz ergenlik dönemine yaklaştıkça daha fazla özel alan isteyip kendilerine daha fazla zaman ayırabilirler. Bu da okulla ilgili konuşmaları yapmayı daha zor hale getirebilir. Ancak bu aranızın açılacağı anlamına gelmez. Çocuğunuzla bağlantıda kalın. Onun bağımsızlığına ve mahremiyetine olan saygıyı, onun hayatıyla temas halinde olma ihtiyacınızla dengelemenize yardımcı olabilir. Çocuğunuzun konuşmaya hazır olduğu anları yakalamanıza da yardımcı olabilir. Okul çalışmaları ve gelecek planları arasındaki bağlantıları sorun. Bu yaşlarda, çocuğunuz okul çalışmaları ile okulu bitirdiğinde yapmak istedikleri arasındaki bağlantılar hakkında konuşmaya daha açık olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun günlük aktivitelerini sormak yerine gelecek planlarına odaklanmayı deneyebilirsiniz. Problemleri işaret edebilecek sinyallere dikkat edin. Çocuğunuzla ne kadar iyi bir ilişkiniz olursa olsun zor zamanlar geçirirken size söylemeyebilirler. Eğer çocuğunuz üzgünse, okul hakkında konuşmaktan endişeliyse veya bir soruyu cevaplamayı reddediyorsa, okulda sorun yaşıyor olabilir. Eğer bu konuda endişeliyseniz çocuğunuzu tanıyan başka bir yetişkinle konuşmayı deneyebilirsiniz ya da rehber öğretmenleriyle görüşebilirsiniz. Zor konularda sakin olun. Çocuğunuzla okul hakkında yapacağınız konuşmalar zor konuları gündeme getirebilir. Sakin kalmaya çalışın, yargılamadan dinleyin ve çocuğunuzun nasıl hissettiğine odaklanın. Bu, destekleyici olduğunuzu ve çocuğunuza dürüstlüğe değer verdiğinizi göstermeniz için harika bir şans. Çocuğunuz zor bir konu hakkında sizinle konuşmak istemiyorsa, konuşabileceği başka bir yetişkin bulmak ona yardımcı olabilir. Akraba, arkadaş, öğretmen veya danışman gibi güvendiği ve yanında rahat hissettiği birini önerebilirsiniz.

Referans: Talking about school. https://raisingchildren.net.au/school-age/school-learning/school-homework-tips/talking-about-school Erişim Tarihi: 19.09.2022


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız