Çocuğunuzun Dikkat Becerisini Geliştirmeye Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Bu yazıda çocuklarımızın dikkat beceresini geliştirmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğine dair konulardan bahsedilmektedir.

Bir göreve odaklanma yeteneği çocuklar için başlangıçta zor olabilir. Beyninin neye odaklanacağını, dikkat dağıtıcıları ne zaman görmezden geleceğini bilmesi ve bu odağı uzun bir süre sürdürmesi gerekir. Yaklaşık 8-10 aylık bebekler, oynadıkça biraz daha uzun süre odaklanmaya başlar. Odaklanma yeteneği, yaklaşık 5 veya 6 yaşına kadar gelişmeye devam eder. Çocuğun çevresi bu gelişmeyi desteklemelidir çünkü bu sadece beynin tek başına yaptığı bir şey değildir. Genetiğin kişinin bilişsel yeteneklerinde bir rolü olmasına rağmen, beyin oyun sayesinde daha güçlü bilişsel beceriler geliştirme potansiyeline sahiptir.

Dikkat gelişiminde oyunun rolü

Çocuğun oyun ortamı, dikkat becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur. Serbest oyun veya bağımsız oyun, çocuğun sürekli dikkat becerilerini geliştirmesine yardımcı olmanın harika bir yoludur. 12 aydan önce, bebeğin ortamındaki herhangi bir yeni nesne ile dikkatini çekmek en iyi yolu olacaktır.

Keşif sepetlerini kullanmak, bir bebeğin daha uzun süre odaklanmasına yardımcı olmanın harika bir yoludur. Bir plastik kap veya sepet kullanarak içine spatula, küçük plastik kap ve kapak, ipek eşarp, çırpma teli, tahta kaşık vb. bebek için güvenli 3-4 ev eşyası ekleyebilirsiniz. Bu sepetteki eşyaları değiştirebilir ve onların keşfetmesi için yepyeni bir “oyuncak” yaratabilirsiniz.

Dikkat ve akademik başarı arasında bir ilişki var mı?

Bazı araştırmalar, çocuğun okul öncesi eğitimde odaklanma becerisinin gelişmesinin daha sonraki okul başarısının belirleyicilerinden biri olduğunu öne sürmektedir.

Beynin dikkat sistemi olgunlaştıkça, başka bilişsel beceriler de gelişir. Değişen durumlara yanıt olarak eylemleri ve dikkati değiştirmeyi, bilgiyi zihinde tutmayı ve bir yanıtı bastırmayı veya müdahale eden uyaranları veya görmezden gelmeyi içeren beceriler buna dahildir.

Çocuk kreşe veya anaokuluna başladığında bu becerileri ne kadar güçlüyse, akademik başarı şansı o kadar yüksek olur. Bu nedenle çocukları dikkat becerilerini geliştirecek şekilde uyarmak, akademik yaşamları boyunca onlara hizmet edecektir.

Çocuğunuza olabildiğince erken yaşlarda bir şeyler okumaya başlayın.

Bir bebeğe kitap okumak için asla erken değildir! Dikkat etmiyor gibi görünseler bile, beyinleri onlarla konuşmanıza uyum sağlar; kitapta ne söylediğinize ve onlara ne gösterdiğinize odaklanmayı öğrenir.

Zamanla, siz okurken odaklanmayı öğrenirler. Kitaptaki nesneleri işaret edebilir, farklı sesler kullanabilir veya daha uzun süre odaklanmalarını sağlamak için parmak kuklaları kullanabilirsiniz. "Dokun ve Hisset" kitaplarını kullanmak da odaklanmalarına yardımcı olmak için harikadır!

Daha fazla oyun seçeneği sunan oyuncakları tercih edin

Yalnızca bir işlevi olan oyuncaklar (yani bir arabayı çalıştırmak için bir düğmeye basmak) yerine çok sayıda oyun imkânı tanıyan oyuncaklar, çocukların dikkat becerilerini geliştirmesine olanak tanır.

Bu oyuncaklar arasında yapı taşları, manyetik fayanslar, lego ve benzeri oyuncaklar bulunur.

Çocuğumuzla oynadığımız zaman, dikkat becerisini gözlemleyebilir ve daha uzun dikkat süresi geliştirmesinde ona rehberlik edebiliriz.

Ona yardım etmek için birkaç yıl boyunca tek bir oyuncağı bile kullanabilirsiniz. Örneğin farklı renklerde çakıl taşlarını kullanarak 10-12 aylık bebeğinizin önüne teker teker bir adet yerleştirebilirsiniz. Daha büyük veya daha uzun çakıl taşları kullanırsanız, bir seferde farklı bir şekil veya farklı bir renk sunabilirsiniz.

Ona keşfetmesi için şans verin.

Bebeğiniz dikkati dağıldığı için emeklemeye başlarsa, dikkatini yeniden çekmek ve hayali oyun becerilerini geliştirmek için çakıl taşını yavaşça kaldırabilir ve bir uçakmış gibi yapmaya başlayabilirsiniz.

Birlikte sırtüstü yatabilir ve “uçak”ın üzerinizde uçuşunu izleyebilirsiniz! Hareket bebeğinizin odaklanmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğumuzla oynadığımız zaman, dikkat becerisini gözlemleyebilir ve daha uzun dikkat süresi geliştirmesinde ona rehberlik edebiliriz.

12-18 ay civarında bebeğiniz varsa, benzer renk veya şekillerdeki çakılları üst üste koyabilirsiniz. Çocuğunuzun önce çakılları keşfetmesine izin verin, sonra onları üst üste koyabilir ve nasıl yapılacağını ona gösterebilirsiniz. Ayrıca küçük bir kavanoz veya kutu kullanabilir ve çakılları içine koymalarını ve başka bir kavanoz veya kutuya aktarmalarını sağlayabilirsiniz. Hatta kavanoza bazı hayvan figürleri ekleyebilirsiniz. Bir kurbağanın bir çakıl taşından diğerine atladığını farz edebilirsiniz. Çocuğunuz meşgul göründüğünde, bağımsız olarak oynayıp oynayamayacaklarını görmek için uzaklaşabilirsiniz.

 

Referans: 1. Helping Children Develop Their Attention Skills https://www.curiousneuron.com/childdevelopmentarticles/2019/12/31/helping-children-develop-their-attention-skills (Erişim Tarihi.01.08.2021)


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız