Her ne kadar çocuklar empati duygusunu geliştirmeyi öğrenseler de birtakım dürtülerine karşı koyacak kadar olgun değillerdir. 3-4 yaş gruplarının çoğu, kendi ihtiyaçlarını önceliklendirir ve başkalarının ihtiyaçları öne çıktığında üzülebilirler. Ayrıca çocuklar oyun sırasının onlara geleceğini anlamakta da zorlanabilirler. Bu nedenle bir arkadaşının elinden oyuncağı kaptığında ya da kardeşinin en sevdiği kitaba bakmasını reddettiğinde şaşırmayın. İşte, tüm bunlar “Çocuğum neden paylaşmakta zorlanıyor?” sorusunun yanıtlarından biri olabilir.
Çocuğunuza Paylaşmayı Nasıl Öğretebilirsiniz?
• İyi bir örnek oluşturun. Çocuklar ebeveynlerini izlerken çok şey öğrenir. Günlük yaşamınızda bir şeyleri paylaşırken sizi görmesine dikkat edin. Çocuğunuza rekabete dayanan oyunlar yerine daha çok ortak oynanan oyunları öğretebilirsiniz. Örneğin; beraber yapboz yapabilirsiniz ya da balon şişirip balon tenisi oynayabilirsiniz. Bitkileri sulamak, oyuncaklar toplamak gibi ev işlerini de beraber yapabilirsiniz. Bunu aile hayatınıza da taşıyabilirsiniz. Partnerinizle yemeği paylaştığınızda paylaşımın ne kadar iyi olduğuna dikkat çekerek çocuğunuza onun da paylaşmak isteyip istemediğini sorabilirsiniz. Çocuğunuzun önünde paylaşım yapanları överseniz bu da onu paylaşmayı istemeye itebilir.
• Paylaşmak hakkında konuşun. Diyelim ki çocuğunuzun planlanmış bir oyun saati var. Öncesinde paylaşmanın ne kadar önemli olduğuna dair onunla konuşabilirsiniz. Arkadaşlarının evine gittiğinde onun oyuncaklarıyla oynamanın normal olduğunu bilmelerini sağlayın. Kendilerini arkadaşlarının yerine koymasını ve eğer arkadaşının oyuncağıyla oynamasına izin vermezse ne hissedeceğini düşünmesi konusunda onları cesaretlendirebilirsiniz. Eğer çocuğunuz bir oyuncak için arkadaşıyla tartışmaya başlarsa işler kızışmadan müdahale etmeye çalışın ve her ikisine de sırayla oynayacaklarını açıklayın. Çocuklardan birinin öfke nöbetine kapılması durumunda ortalık sakinleşene kadar çocuğunuzu ortamdan uzaklaştırın ve daha sonrasında her ikisi de hazır olduğunda bu konuyu onlarla konuşun. Çocuklar dikkatlerini çabuk kaybedebileceklerinden konuşmayı kısa tutmaya özen gösterin.
• Müdahale edin ama zorlamayın. Çocuğunuzun arkadaşının elinden bir oyuncağı çektiğini ya da sıraları bittiği için öfke nöbeti geçirdiğini görmek utandırıcı olabilir, ama eğer onlara bencil olduklarını söyler ya da ellerindeki bırakmaları için zorlarsanız çocuğunuz, paylaşmanın olumsuz sonuçlar doğurduğu fikrine kapılabilir. Çocuklar utandıklarında savunmaya geçebilirler ve bu da yeni şeyler öğrenmelerini zorlaştırabilir. Bu nedenle çocuğunuza biraz zaman verin ve paylaşmayı reddettiklerinde kasten kaba ya da kötü olmadıklarını bilmelerini sağlayın.
• Çocuğunuza problem çözmeyi öğretin. Çocuğunuzu ve oyun arkadaşını oyuncaklarını paylaşmaları için yollar düşünmeleri yönünde cesaretlendirin. Örneğin onlara “Sadece bir kamyonumuz var, onunla hepimiz nasıl oynayabiliriz?” şeklinde sorular yöneltebilirsiniz. Verecekleri önerilere çok şaşıracaksınız! Çocuklarınıza kibar ve cömert olabilecekleri fırsatlar sağlamak onları daha fazlası için cesaretlendirecektir.
• Çocuğunuzun eşyalarına saygı duyun. Eğer çocuğunuz eşyalarının kaybolabileceğinden endişeleniyorsa paylaşmak konusunda çekimser davranabilir. Bu nedenle kardeşlerinin ya da arkadaşlarının kullanmadan önce ondan izin almalarını sağlayın. Çocuğunuzu paylaşmanın eşyayı vermekle aynı şey olmadığına ikna edin ve eğer oyuncaklarını arkadaşlarıyla paylaşırsa onların da paylaşmak isteyeceğini bilmesini sağlayın. Oyun buluşmalarından önce çocuğunuza paylaşmayı tercih etmediği bir eşyası olup olmadığını sorun ve eşyalarını kaldırması için güvenli bir yer bulurken ona yardım edin. Çocuğunuzdan arkadaşlarıyla oynayabileceği eğlenceli oyunlar düşünmesini isteyebilirsiniz. Arkadaşlarından da birkaç oyuncak getirmelerini isteyebilirsiniz, böylece paylaşan tek kişi çocuğunuz olmaz.
Referans: https://www.babycentre.co.uk/a1021960/how-to-teach-your-child-to-share