Çocuğunuza Ceza Vermeden Sınırları Öğretmenin Yolları Nelerdir?

Çocuklara ceza vermeden sınırlarını öğretme adımlarından bahsedilmektedir.

Çocuklar kuralları çiğnediklerinde, saygısız bir şekilde hareket ettiklerinde, size karşılık verdiklerinde veya oyun esnasında başka bir çocuğa vurduklarında onları cezalandırmadan eğitebilmek ve seçimlerinde neyin yanlış neyin doğru olduğunu anlamalarına yardımcı olmak siz ebeveynlerin en önemli görevleri arasındadır. Bu, onlara gelecekte daha iyi kararlar almaları için rehberlik etmenizi sağlar. Çocuğunuza ceza vermeden sınırları öğretmenin yollarını şu şekilde özetleyebiliriz:

1. Gösterin ve anlatın: Sakin sözler ve eylemlerle çocuklara doğruyu yanlıştan ayırmaları için fırsat verin. Çocuklarınızda görmek isteyeceğiniz davranışları modelleyin.

2. Sınırlar belirleyin: Çocuklarınızın izleyebileceği açık ve tutarlı kurallara sahip olun. Bu kuralları, anlayabilecekleri, yaşa uygun terimlerle açıkladığınızdan emin olun.

3. Sonuçları gösterin: Uygun davranmazlarsa, sonuçlarını sakin ve kesin bir şekilde açıklayın. Örneğin, oyuncaklarını kaldırmazsa, günün geri kalanında onları kendi bildiğiniz şekilde kaldıracağınızı söyleyin. 

4. Onları dinleyin: Dinlemek önemlidir. Sorunu çözmeye yardım etmeden önce çocuğunuzun hikâyeyi bitirmesine izin verin. Ceza vermek ya da suçlamak yerine, çocuğunuzla bunun hakkında konuşmayı deneyin.

5. İyi davranışlarının farkında olun ve bunu hissettirin: Çocukların ne zaman kötü bir şey yaptıklarını ve ne zaman iyi bir şey yaptıklarını bilmeleri gerekir. İyi davranışları fark edin ve bunu gösterin, başarıyı ve iyi denemeleri övün. 

6. Ne zaman cevap vermeyeceğinizi bilin: Bazı durumlarda çocuğunuzun kötü davranışlarını görmezden gelmek onu durdurmanın etkili bir yolu olabilir. Örneğin, oyuncağını fırlatıp kırarsa onunla oynayamaz ve zamanla oyuncaklarıyla dikkatli oynamayı öğrenir.

7. Kötü davranışı yeniden yönlendirin: Bazen çocuklar sıkıldıkları veya daha iyisini bilmedikleri için yaramazlık yaparlar. Çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesini sağlayacak bir uğraş bulun.

8. Mola verin: Çocuğunuz hatalı bir davranış sergilediğinde, ona bunu fark ettirerek ortamdan kısa süreli de olsa uzaklaşmasını sağlayın. Çocuğunuzun kendini hazır hissettiğinde geri gelmesini sağlamak, kendi kendini yönetme becerilerini geliştirmesine, öğrenmesine ve uygulamasına yardımcı olacaktır.

 

Referans: 1.What’s the Best Way to Discipline My Child? https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Disciplining-Your-Child.aspx


Yorumlar
Yorum eklemek için giriş yapmalısınız